Afgørelse
Ny forskrift for midlertidige bygge- og anlægsaktiviteter
Afgørelse om at der ikke skal udarbejdes en miljøkonsekvensrapport (VVM) for ny forskrift for midlertidige bygge- og anlægsarbejder i Aalborg Kommune, samt offentlig høring af den nye forskrift
Klima- og Miljøudvalget tog den 24. oktober 2023 stilling til en ændring og revision af Aalborg Kommunes forskrift nr. 004 "Forskrift for miljøregulering af visse bygge- og anlægsarbejder, samt nedrivnings- og renoveringsarbejder i Aalborg Kommune".
Aalborg Kommunes forskrift nr. 004 "Forskrift for miljøregulering af visse bygge- og anlægsarbejder, samt nedrivnings- og renoveringsarbejder i Aalborg Kommune". blev vedtaget af Aalborg Byråd den 23. marts 2009, og er blevet ajourført i 2013 med tekniske rettelser som følge af lovgivningen og ny forvaltningsstruktur. Formålet med forskriften er at stille vilkår, der skal begrænse miljøpåvirkningen af støj-, støv- og vibrationsfrembringende midlertidige bygge- og anlægsaktiviteter.
En ændret og revideret ny forskrift skal sikre, at reglerne på området er tidssvarende, og at der samtidig er en rimelig balance mellem bygherre og entreprenørs mulighed for at udøve midlertidige aktiviteter, og de påvirkninger udførslen af de midlertidige aktiviteter har på det omkringliggende miljø. Den nye forskrift vil have titlen "Forskrift for midlertidige bygge- og anlægsarbejder i Aalborg Kommune"
Ændringer i forskriften inkluderer:
Udvidelse af begrebet normal arbejdstid, så det nu også er muligt at foretage bygge- og anlægsarbejde på lørdage fra kl. 08 til kl. 15.
Begrænsning af tidsrummet, hvori særligt støjende midlertidige aktiviteter kan udføres, så bestemte midlertidige bygge- og anlægsaktiviteter kun må foregå på hverdage fra kl. 08 til kl. 17.
Begrænsning af hvilke bygge- og anlægsarbejder, der på forhånd skal anmeldes til Aalborg Kommune.
Afskaffelse af støjgrænse for bygge- og anlægsarbejde på 70 dB.
Fastlagte krav til naboorientering.
Miljøvurdering
Ændringsforslaget er omfattet af § 2, stk. 1, nr. 1 og § 8, stk. 2, nr. 2 i Lov om miljøvurdering af planer og programmer og af konkrete projekter (VVM) nr. 4 af 3. januar 2024.
For at danne et overblik over, om forskriften kan få en væsentlig indvirkning på miljøet, er der foretaget en miljøscreening i henhold til loven. Der er i forbindelse med meddelelse af ovenstående afgørelse ikke foretaget høring af berørte myndigheder, jf. lovens § 32. Berørt myndighed er, jf. lovens § 1, en myndighed, som på grund af dens specifikke miljøansvar eller lokale og regionale kompetencer kan forventes at blive berørt af planens, programmets eller projektets indvirkning på miljøet. Jævnfør § 31 i loven, er det Aalborg Kommune, Miljøs vurdering, at de foreliggende ændringer af forskriften ikke berører andre myndigheder.
Miljøscreening
Samlet set vurderes det, at forskriften ikke vil have en væsentlig indvirkning på miljøet i lovens forstand. Der udarbejdes derfor ikke en miljørapport i henhold til "Lov om miljøvurdering af planer og programmer og af konkrete projekter (VVM)”.
Screeningen viser, at forskriften vil resultere i nogle få sandsynlige miljøpåvirkninger, der dog vurderes ikke at være væsentlige. Miljøpåvirkningerne falder i følgende emner:
Støj
Støv
Hele miljøscreeningen er vedhæftet afgørelsen.
Klagevejledning
Kommunens afgørelse om, at der ikke skal udarbejdes en miljøkonsekvensrapport for forskriften, kan påklages til Miljø- og Fødevareklagenævnet, jf. § 48, stk. 1 og lov om miljøvurdering af planer og programmer og af konkrete projekter (VVM), og miljøbeskyttelseslovens §§ 91 og 93. Klager skal være indsendt senest 4 uger efter den dato, hvor afgørelsen er offentliggjort. Det vil sige at klager over denne afgørelse vil skulle være indsendt senest d. 2. december 2024. Det koster et gebyr at klage. Læs mere om klageregler og gebyrer på www.naevneneshus.dk
Hvad kan du klage over?
Du skal være klageberettiget for at kunne klage, dvs. have en væsentlig retlig interesse i sagens udfald. Derudover kan du kun klage over retlige spørgsmål.
Klageportalen
Du sender klagen til Miljø- og Fødevareklagenævnet via Klageportalen. Efterfølgende kommunikation om klagen sker også gennem Klageportalen. Du kan finde Klageportalen via Miljø- og fødevareklagenævnet på www.naevneneshus.dk
Hvis du er undtaget for digital selvbetjening og derfor ønsker at klage uden at bruge Klageportalen, skal du sende en begrundet anmodning til Aalborg Kommune, Miljø. Vi videresender herefter anmodningen til Miljø- og Fødevareklagenævnet, som træffer afgørelse om, hvorvidt din anmodning kan imødekommes.
Høring:
I forbindelse med offentliggørelsen af Aalborg Kommunes afgørelse om at der ikke skal udarbejdes en miljøkonsekvensrapport (VVM) for ny forskrift for midlertidige bygge- og anlægsarbejder i Aalborg Kommune, er der i perioden 1. november 2024 til 2. december 2024 mulighed for at komme med høringssvar til Forskrift for midlertidige bygge- og anlægsarbejder i Aalborg Kommune.
Videre proces:
Når forskriften har været i høring, vil Klima og Miljø tage stilling til høringssvarene. Derefter vil forskriften blive forelagt Klima- og Miljøudvalget samt Aalborg Byråd. Efter endelig vedtagelse forventer Klima og Miljø at kunne annoncere en ny forskrift i første halvdel af 2025.
Informationer
Dokumentation & Tilladelser
Abonnér på Høringsportalen
Abonner på afgørelser, høringer og anden dialog og få direkte besked på mail, når der er nyt.