Skip til hoved indholdet

Tirsdag i Kilden 1. oktober

PROGRAM

13.30-17.30 Workshop: En Thomas Dambo-trold bliver til

Sted: Forpladsen ved AKKC

Genbrugskunstner og aktivist Thomas Dambo er verdenskendt for sine mere end 140 kæmpe trolde, som er opført i genbrugstræ og placeret hemmelige steder i naturen, i 15 forskellige lande. Vær med i processen, når der bygges et GIGANTISK "vindklokkespil" og samtidig sættes fokus på, hvordan smukke værker kan skabes ved at genbruge kasserede materialer. Vindklokkespillet skal være en del af en ny Thomas Dambo-trold, som forventes installeret i Aalborg-området i nærmeste fremtid. Tag hele familien med og sav, slib og byg dig klog på genbrug, ressourcer og forbrug.

Se mere om arbejdet på Thomas Dambos hjemmeside

Instagram-profil: @thomasdambo

Workshoppen er støttet af Spar Nord Fonden.

Arrangør: Thomas Dambo

14:00-14:45 Fremtidens bæredygtige bolig – paneldebat

Sted: Grøn Scene

Kom og hør en spændende paneldebat om fremtidens bæredygtige boformer. Hvordan skal vi fremadrettet sikre de bæredygtige og klimarigtige valg som privatpersoner, når vi skal vælge bolig?

Panelet dækker både det private og det kollektive byggeri samt en mere alternativ tilgang i form af et bofællesskab. Mød:

  • Mark Krebs, Bjerg Arkitektur
  • Sven Buch, Udviklingschef, Himmerland Boligforening
  • Teis Bolduc, Broland, Bæredygtigt bofællesskab

Kom og bland dig i debatten og gør os alle sammen klogere!

Arrangør: Center for Grøn Omstilling, Klima og Miljø i Aalborg Kommune.

15.00-15.45 Fremtidens bæredygtige bolig – cases

Sted: Grøn Scene

I en tid, hvor renovering, genbrug, transformation og energireduktion er alfa og omega for, at vi kan nå vores fælles klimamål, er det vigtigt at vise, at det også kan lade sig gøre i boligen.

Med udgangspunkt i 2 cases vil Mark Krebs fra Bjerg Arkitektur gå i dybden med de overvejelser og de valg, der er involveret i henholdsvis en renovering af et enfamiliehus og et nybyggeri af et alment boligbyggeri. Med Fjordudsigten præsenterer han fremtidens almene boliger med et CO2-aftryk på 3,2 kg CO2e/m2/år. Byggeriet sætter helt nye standarder for bæredygtighed inden for nybyg, hvor både energireduktion, klimatilpasning og høj levestandard er i fokus.

Arrangør: BJERG arkitektur

16.00-16.45 How to design the Sustainable Architecture of the Future

Sted: Grøn Scene

Aalborg University invites you to an afternoon focused on sustainability and science, where the Department of Architecture, Design, and Media Technology will present how the sustainable architecture of the future transcends energy efficiency by embracing a holistic approach. This includes eco-friendly materials, biodiversity, biophilia for healthier indoor spaces, and the reuse of existing buildings. The talk introduces architecture as an environmental filter, highlighting its ecological and social aspects. It emphasizes the use of local resources, waste reduction, and the roles of architects, designers, builders, and communities in mitigating environmental impact and addressing the challenges of climate change.

Arrangør: Aalborg Universitet

17.00-18.45 Hvorfor eje, når man kan låne og leje? Bliv en del af deleøkonomien

Sted: Grøn Scene

Hør nyt om den voksende trend: deleøkonomi, hvor vi alle har mulighed for at leje forbrugsgoder som værktøj og transportmidler i stedet for at eje dem.

Private og offentlige virksomheder, foreninger og borgere indgår i deleøkonomien i disse år.

Deleøkonomi medfører store fordele også for klimaet! Kom og hør oplæg fra blandt andet virksomheder, foreninger og aktive borgere, der alle konkret er aktive i deleøkonomien i Aalborg. Og tag del i dialogen! Så kan vi dele vores fælles viden.

Arrangør: Arbejdsgruppe under Verdensmålscentret, Aalborg Bibliotekerne

Donér dit tøj og legetøj i Kilden

Hos Familiestøttens byttebokse i Kildeparken kan du donere dit tøj og legetøj, som du ikke selv bruger mere. Du støtter således Familiestøtten, som hjælper familier, der har svært ved at få hverdagen til at hænge sammen økonomisk. Familiestøttens koncept går ud på at videregive ting fra dem, der har overskud, til dem, der har behov for hjælp.

Arrangør: Familiestøtten

KUNST I KILDEN 10.00-15.00

Hele ugen kan du gå på opdagelse i Kilden og se smukke kunstværker. Lad det være inspiration til samtale om klima eller fordyb dig i værkerne og deres udformning. Du kan opleve:

Blue Earth 10.000 stykker lysende genbrugsplast

Oplev det smukke værk Blue Earth, som kunstneren Maj D har lavet af 10.000 stykker blåt genbrugsplast. Værket er en stor blå klode og inviterer til oplevelser, viden og refleksion om stigende vandstande, og hvordan vores forbrugsvaner har konsekvenser for kloden. Mellem alle nuancer af blå kan du gå på oplevelse i det store værk indefra og udefra. Måske genkender du ting og sager fra din egen hverdag? Om aftenen, når mørket falder på, kan du opleve, hvordan værket lyser smukt op i Kildeparken i alle nuancer af blå.

Udstilling og workshops i værket er støttet af Spar Nord Fonden.

Thomas Dambo-trolden

Genbrugskunstner og aktivist Thomas Dambo er verdenskendt for sine mere end 140 kæmpe trolde, opført i genbrugstræ og placeret hemmelige steder i naturen, i 15 forskellige lande. Oplev, hvordan en trold skabes og se det GIGANTISKE "vindklokkespil". Her sætter vi fokus på, hvordan smukke værker kan skabes ved at genbruge kasserede materialer. Vindklokkespillet skal være en del af en ny Thomas Dambo-trold, som forventes installeret i Aalborg-området i nærmeste fremtid.

Se mere om arbejdet på Thomas Dambos hjemmeside

Instagram-profil: @thomasdambo

Udstilling og workshops er støttet af Spar Nord Fonden.

Maria Nørholm Ramouks teltværk

Foto: Andreas Johnson.

Giv dig tid til at sanse, til at reflektere og til bare at være. Med afsæt i udveksling som konkret og filosofisk begreb har den dansk-marokkanske billedkunstner Maria Nørholm Ramouk (1991) skabt værket "If you have much, give of your wealth; if you have little, give of your heart". Værket er et telt, hvis nomadiske karakter resonerer med Kunsthal Sprittens temporale og husvilde vilkår den kommende tid.

Teltet er skabt af genanvendte materialer fra et ødelagt telt, der omkom i stormen Bodil i efteråret 2023. Ramouk har i samarbejde med Cirkus Paniks Teltmageri arbejdet med upcyclede materialer og kunstnerisk bearbejdning blandt andet planteindfarvning, som er en yderst tidskrævende proces. For Ramouk er netop tid – som ressource – en selvstændig pointe, der går igen i hele hendes praksis. Værket inviterer derfor også gæsterne til at give sig tid. Tid til at sanse, tid til at være og tid til at reflektere ved fysisk at slå sig ned og tage ophold i teltet.

I forbindelse med Aalborg 2024 er teltet et rum for rolige øjeblikke, hvor vi inviterer dig til at tage ophold i bløde tekstiler. På udvalgte tidspunkter er teltet en ramme for et program med indslag og workshops.

Værket er kommissioneret af Kunsthal Spritten og er en del af det treårige samarbejde med Kulturmødet Mors.

Tak til Spar Nord Fonden, Knud Højgaards Fond, Statens Kunstfond, Erik Birger Christensens Fond, Cirkus Paniks Teltmageri, Gabriel Fabrics, Ege Carpets, Elis og Fabrikken for Kunst og Design.

Udstilling og workshop er støttet af Spar Nord Fonden.

Fællesflet for fremtiden

Oplev, hvordan kasseret tekstil skaber et kæmpestort og smukt værk, der snor sig gennem Kildeparken.

Kunsten og Utzon Center har sammen med skoleklasser i Aalborg Kommune lavet et kæmpe fletteværk af kasseret tekstil. Eleverne har bearbejdet tekstil og i fællesskab strikket det hele sammen til et stort fælles flettekunstværk. Mens de har strikket, har de lært om tekstils store klimaaftryk og haft samtaler om løsningsforslag til en mere bæredygtig produktion og ikke mindst forbrug.

Værket er efterfølgende spændt ud mellem træer i Kildeparken og ved en høj trappe foran Aalborg Kongres & Kultur Center. Oplev, hvordan alle farverne, formerne og strukturerne på tekstilerne skaber et smukt værk, der giver stof til eftertanke om forbrug og tekstils livscyklus.

Udstilling og workshop er støttet af Spar Nord Fonden.

+2° consequences

Gå på opdagelse i udstillingen ”+2° consequences”. Den kendte klimafotograf Jakob Dalls fotografier skildrer menneskerne, der er særligt udsatte på grund af de klimaforandringer, verden allerede rammes af. Siden 2006 har Jakob Dall gennem sine fotografier dokumenteret klimaforandringerne, og hvordan de påvirker levevilkårene for mennesker rundt omkring i verden. Dette skildres især i Jakob Dalls bog, der bærer titlen ”+2° Consequences”.

Fotografierne udstilles i Kildeparken fra 1. til 5. oktober, hvor du frit kan gå på opdagelse i udstillingen med 64 smukke fotografier. Er du nysgerrig på at høre mere om de enkelte fotografier, og problemstillingerne de repræsenterer? Så meld dig til rundvisning til fredagslounge i Kilden, hvor Jakob Dall også peger på de løsninger, der kan afhjælpe, at konsekvenserne rammer bredere.

Oplev også fredagslounge i Kilden – en del af Aalborg 2024

UNGDOMMENS KLIMADAG 9.00-13.00

På Ungdommens Klimadag skal de unge løse opgaver, der skal bidrage til et mere bæredygtigt Karneval. I den forbindelse skal de beskæftige sig med flere bæredygtige temaer, hvor de vil besøge følgende aktører.

Nordværk – bliv klogere på dit madaffald

Vi er Nordjyllands affaldsfællesskab med ambitioner for fremtidens affaldshåndtering. På Aalborg 2024 kan du stille os spørgsmål og teste din viden om den nye madaffaldsordning, mens du også kan vinde præmier i vores sjove konkurrencer.

Sæt også kryds i kalenderen, når Nordværk åbner dørene for alle interesserede den 3. oktober.

Læs mere i programmet for klimarejsen 3. oktober

Vi glæder os til at se dig.

Arrangør: Nordværk og Aalborg Kommune

Mærk vinden og bliv klogere

Vidste du, at vinden har superkræfter, og at vi kan bruge den til at lave strøm? Hele 67 procent af strømmen i Danmark kommer fra vindmøller og solceller! Og gæt hvad – verdens største fabrik for vindmøller ligger lige her i Aalborg. Her laver de vinger, der er helt op til 115 meter lange. Til sammenligning er en håndboldbane kun 40 meter, og Aalborgtårnet er 55 meter højt. Vidste du også, at en stor havvindmølle kun skal dreje 10 gange, før en elbil kan køre fra Aalborg til Rom i Italien? Det er ret sejt, ikke? Så kom forbi vores stand og hør om vindenergi – en af de mest populære energikilder i verden! Kom og udforsk vindens kraft sammen med os!

Arrangør: Siemens Gamesa Renewable Energy

Vildt pæn have

Vidste du, at de danske haver udgør et areal på cirka 10 x Rold Skov? Det er jo kæmpestort, og kunne det ikke være super fedt, hvis vi alle havde en “vildt pæn have” – en levende have fuld af dyreliv, og hvor variation af planter ikke behøver at se ud, som om alt er overladt til tilfældighederne? Derfor har Haveselskabet sat fokus på biodiversitet, klima og bæredygtighed. Der er mange måder at give plads til biodiversitet og dyreliv, især insekterne – uden at gå på kompromis med det udtryk, du ønsker din have gerne må vise. Vi kan alle gøre noget, og vi hjælper gerne med inspiration og ideer til at gøre din have, altan eller terrasse lidt vildere.

Arrangør: Haveselskabet Aalborg

Aalborg Forsyning sætter fokus på din forsyning og dit forbrug

Måske tager du det for givet, at du kan drikke rent vand fra hanen, og skylle ud når du har været på WC? Det er også dejligt at kunne skrue op for varmen, når det er koldt udenfor eller at tage varme bade. Men ved du, hvordan din forsyning fungerer, og hvilke arbejdsprocesser der ligger bag, at sikre de goder, du bruger i din dagligdag? Det kan du blive klogere på i Aalborg Forsynings stand i det store telt i Kildeparken, hvor du også kan teste din egen viden.

Arrangør: Aalborg Forsyning

Bytteboks

I vores tre byttebokse har du mulighed for enten at aflevere genbrugsegnede materialer videre til andre borgere i Aalborg eller tage ting fra bytteboksen med hjem. Bytteboksen er stedet, hvor genbrugelige materialer finder nyt et hjem til gavn for både miljø og økonomi. Kom forbi vores ubemandede byttebokse, og se om der skulle være noget spændende på hylderne, du lige stod og manglede. De tre bokse vil have temaerne: tøj, ting til børn og blandede genstande.

Arrangør: Nordværk

Råt&Godt: Workshop og udstilling af møbler og brugskunst i genbrugsmaterialer

En spændende workshop med involvering af aalborgensere i alle aldre. I samarbejde med kunstner Mikala Valeur udvikler vi en skulptur med fokus på Råt&Godts WHY om, at mennesker og materialer fortjener en chance til. Vær med, kig med, oplev og mærk brugskunst blive skabt for øjnene af dig.

Arrangør: Råt&Godt

Naturen i Aalborg Kommune

Kom og få svar på dine naturspørgsmål og bliv guidet til de gode naturoplevelser, der er lige der, hvor du bor!

Arrangør: Naturvejledning Aalborg

Verdensmål på spil

Kom og vær med i et sjovt og lærerigt Verdensmålspil, hvor du kan teste din viden og dele dine meninger om bæredygtige politiske problemstillinger gennem en række spændende dilemmaer. Der er ingen rigtige eller forkerte svar, men dine svar vil give dig eller din gruppe mulighed for at diskutere og overveje gyldigheden af jeres svar. Du er sammen med din gruppe på en mission, hvor det gælder om at opfylde Verdensmål, ved at svare på spørgsmål, hvor du undervejs vil støde på aktioner fra den virkelige verden. I vil blive præsenteret for dilemmaer, hvor I skal diskutere jer frem til enighed for at kunne komme videre i spillet. Hvis det er noget for dig, så kom og spil med her!

Arrangør: FN-Forbundet Nordjylland

Danmarks Naturfredningsforening viser vejen til en rigere natur.

En rigere natur skal opstå gennem omstilling til fordel for natur, miljø og klima. Vi vil tale naturens sag på sagligt grundlag og inspirere til gode naturoplevelser. I udstillingen vil Danmarks Naturfredningsforening gennem plancher og tavler inspirere til gode naturoplevelser, og vise vejen til at vi får en tættere tilknytning til naturen. Desuden tydeliggør vi de mange sammenhænge og talrige processer, der foregår i naturen.

Udstillingen er bemandet med personer med stort kendskab til natur, miljø og planlægning, som er klar til at svare på spørgsmål. Fremmødte elever fra ungdomsuddannelser og grundskole vil få udleveret arbejdsark, der udfordrer elevernes kendskab til bæredygtighed og kendskab til naturen.

Arrangør: Danmarks Naturfredningsforening

Kontakt

Klima og Miljø

Stigsborg Brygge 5 9400 Nørresundby

Ring til os

99 31 20 50

Skriv til os

Har du set...

Aalborg Kommune

Boulevarden 13
9000 Aalborg

CVR-nummer: 29189420

Let digital adgang