Grønne initiativer for børn og unge
Aalborg Kommunes børn og unge gør os alle grønnere. De nye generationer er fulde af gåpåmod, når det handler om at gøre vores planet mere grøn. Vi har tilbud til forskellige uddannelsestrin, som kan klæde børn og unge på til en mere bæredygtig fremtid. Nyuddannede kan blive en del af Det Grønne Rejsehold.
Læs om de forskellige grønne initiativer for børn og unge
Måske er det noget for dig at være med?
Hvis du vil vide mere
Go Green Play er resultatet af projektet Youths Go Green (2020-2023), som testede en model for at inkorporere bæredygtighed i undervisningen i grundskolen og på ungdomsuddannelser i Nordjylland.
Go Green Play er et digitalt værktøj til undervisere, der gerne vil arbejde med bæredygtighed og verdensmål i undervisningen. Værktøjet består af 8 simple skridt og kan bruges som supplement til den eksisterende undervisning uanset fag. Værktøjet er designet til at understøtte elevernes undersøgelseskompetencer, projektarbejde og ikke mindst viden om bæredygtighed og verdensmål.
Projektet "Gastronomi og Bæredygtighed" er et internationalt projekt, som Klima og Miljø samt Børn og Unge samarbejder om. Projektet er støttet af EU Erasmus+.
Sammen med partnere fra Spanien og Slovenien engageres skoleelever i bæredygtighed gennem madlavning og en dybere forståelse for fødevarers oprindelse og anvendelse. Projektet har både til formål at øge kendskab og interesse for kokke- og tjenerfagene samt at give skoleelever viden om klima og bæredygtighed. Eleverne besøger hinanden i de tre lande og deltager i kurser, hvor de både skal høste og tilberede lokale fødevarer. Dette foregår ved besøg hos lokale fødevareproducenter, restauranter, uddannelsescentre, som alle giver deres indblik i og viden om bæredygtig fødevareproduktion og madlavning. Kurserne skaber en bevidsthed om ansvarlig madlavning, og gør de unge til ambassadører for klimavenlig mad – både i deres eget hjem og i lokalsamfundet. Ved at integrere bæredygtighed i gastronomien inspirerer projektet skoleeleverne til at tage del i klimadagsordenen på en engagerende, konkret og praktisk måde. Resultatet af projektet er en kogebog, hvor eleverne har bidraget til udvikling af bæredygtige opskrifter, indblik i forskellige landes madkulturer og en CO2-beregner, som kan benyttes til at konkretisere CO2-udledningen af retter og fødevarer.
I alt har 169 elever deltaget i kurser. Kogebogen er udviklet og testet af 400 elever og udgivet på fire sprog.
Projektet afsluttes ved udgangen af 2024.
Klimakrisen er vor tids største trussel, og det er dig som ung og dine børn, som kommer til at mærke de fremtidige konsekvenser af den manglende handling. Derfor er der i langt højere grad brug for dig som ung i klimadagsordenen!
Den grønne omstilling har brug for innovative løsninger og en ny generation, som er klædt på til opgaven. Samtidig skal der bygges bro mellem politikerne og ungdommen. Derfor har Aalborg Kommune et Ungeklimaråd.
Hvad laver Ungeklimarådet?
Ungeklimarådet kan først og fremmest komme med anbefalinger og input til byrådet. Det vil især være relevant, at ungeklimarådet kommer med anbefalinger til implementeringen af Klimaplanen, men også til andre planer og tiltag med klimaindhold. Ungeklimarådet sørger for at indhente viden og relevante input fra andre unge og eksperter på området.
Ungeklimarådet er et forbillede for andre unge. De viser, at unge bliver hørt; at alle, uanset alder, har en stemme, og at de kan bruge deres stemme til at sætte præg på, hvordan vores samfund er indrettet. Dette sker for eksempel gennem oplæg og formidling på folkeskoler, ungdomsuddannelser og lignende.
Ungeklimarådet hjælper også Aalborg Kommune med at fremme en bæredygtig livsstil blandt unge og andre målgrupper. Det sker for eksempel ved hjælp af sparring i forbindelse med arrangementer og udvikling af nye kampagner.
Ungeklimarådet aftaler selv, hvor tit de mødes, og hvilke dagsordener de tager op med sparring og vejledning fra kommunens grønne agent.
Kom og vær med
Alle mellem 15 og 25 år, og som bor i Aalborg kommune, er meget velkomne til at være med. Du kan sende os en mail, hvis du er interesseret. Vi glæder os til at høre fra dig!
Drømmer du om at arbejde med bæredygtighed, grønne omstillingsprocesser eller klimavenlige tiltage med fokus på erhvervslivet? Så er Det Grønne Rejsehold måske noget for dig.
Det Grønne Rejsehold består af cirka 35 ledige kandidater fra forskellige studieretninger fra Aalborg Universitet eller University College. Du skal have stor personlig og/eller faglig interesse for bæredygtighed og grønne omstillingsprocesser for at blive en del af rejseholdet. Det er ikke en forudsætning, at du har beskæftiget dig med det på dit studie.
Hvis du bliver optaget på rejseholdet, skal du gennemgå et kursus. På kurset vil du blive opkvalificeret til at foretage konkrete grønne omstillingsprojekter på virksomheder. Efter den intensive del af kurset, er der i de følgende 3-4 uger casearbejde, hvor du i en gruppe af 3-4 deltagere fra Det Grønne Rejsehold samarbejder med en virksomhed om en problemstilling, som virksomheden ønsker at få hjælp til at løse.
Forløbet består af cirka 2,5 kursusuger og efterfølgende cirka 3,5 ugers casearbejde, hvorefter resultaterne af arbejdet præsenteres for virksomhederne.
Kontakt
Ønsker du mere information om Det Grønne Rejsehold, kan du kontakte projektleder Anne Mette Dalum:
Skriv mail til anne.mette.dalum@aalborg.dk
Ring på telefon 25 20 24 20.
Ida Vad Svenningsen
Grøn agent
20 33 05 98
ida.hansen@aalborg.dk
Kontakt
Klima og Miljø
Stigsborg Brygge 5 9400 NørresundbyRing til os
99 31 20 50Skriv til os
Husk at skrive sikkert, hvis du deler følsomme eller fortrolige oplysninger.
I Center for Grøn Omstilling samarbejder vi med organisationer, institutioner, virksomheder og ildsjæle om en grønnere kommune. Gennem projekter – store som små – vil vi reducere miljøpåvirkningen og fremme bæredygtig udvikling.