Bygningspræmiering
Komiteen for bygningspræmiering i Aalborg præmierer hvert år en række bygningsværker med det formål at fremme intressen for opførelsen af godt, smukt og sundt byggeri.
Præmierede emner i 2024
Oversigt over præmierede bygninger eller byrum i 2024.
Østerå i Karolinelund - også vinderen af Borgernes favorit
Præmieret for et stærkt greb, der forener klimatilpasning, vandmiljø og rekreation i en historisk oase i Aalborg.
Arkitekt: SLA/Rambøll
Bygherre: Aalborg Kommune
Motivering
Karolinelund danner rammen om en af etaperne i åbningen af Østerå gennem byen. Med projektet bindes Limfjorden sammen med Østerådalen i en rekreativ blå-grøn forbindelse. Projektet er et fint eksempel på, hvordan langsigtet, strategisk byplanlægning kan forene rekreative værdier med klimatilpasning og en forbedring af vandmiljøet. I Karolinelund suppleres de eksisterende rekreative aktiviteter med et ekstra lag af biodiversitet og rekreativ brugsværdi for byens borgere og besøgende.
Leandervej 1
Præmieret for et gennemført byggeri, som tilpasser sig konteksten og har fokus på høj materialekvalitet og smukke detaljer.
Arkitekt: N+P Arkitektur
Bygherre: Christian Lykke
Motivering
Leandervej 1 er et godt eksempel på en villa, der i et nutidigt og enkelt formsprog fortolker områdets fladtagsvillaer og tilpasser sig konteksten med indføling. Villaen er opført i smukke og gedigne materialer med gennemførte detaljer, og med sin størrelse og placering fremstår villaen ydmyg og indpasset. Leandervej 1 er en hjørnegrund, og hvor facaderne mod de omkringliggende gader fremstår delvist lukkede, åbner villaen sig op med store glaspartier mod haven.
Ansgars Kirkens Sognehus
Præmieret for et velkomponeret og afstemt byggeri, som balancerer fint i rummet mellem Ansgars Kirken og Skulpturparken.
Arkitekt: Rubow Arkitekter
Bygherre: Ansgars Kirkens menighedsråd
Motivering
Sognehuset ligger i overgangen mellem Ansgars Kirken og Skulpturparken. Sognehuset er et flot eksempel på en bygning, der med sin egen tids arkitektur og et enkelt formsprog tilfører et moderne ”twist” til kirken. Sognehuset respekterer kirken ved at underordne sig i skala, men trækker alligevel referencer til kirken, blandt andet gennem de høje smalle vinduer og farver. Samtidig underordner bygningen sig parkens præmisser med brug af træspån til overetagens facade samt en transparent underetage, der flyder i ét med parkens bund.
Mobilitetshuset, Stigsborg
Præmieret for en vellykket stueetage, der bidrager med aktivitet og byliv til området.
Arkitekt: Juul Frost Arkitekter
Bygherre: Stigsborg P/S
Motivering
Det nye Mobilitetshus er et godt eksempel på et parkeringshus, der er udformet med henblik på at bidrage med et levende og grønt bymiljø til det omkringliggende kvarter. Materialevalget er afstemt ift. bygningens funktion - tilpas råt og ikke for fint. Særligt indretningen af stueetagen er vellykket. Åbenheden og højden gør det trygt at færdes i og omkring mobilitetshuset, og det samme gælder de mange funktioner ud over almindelige p-pladser, som bl.a. omfatter plads til elbiler, delebiler, cykler, løbehjul og pakkebokse. Herudover adskiller mobilitetshuset sig særligt ved sidebygningen, hvor der er indtænkt plads til services og udadvendte funktioner. Den lavere sidebygning har en åben og inviterende karakter og skaber en rar skala i gadeniveau.
Hvis du vil vide mere
Komiteen
Rådmand Jan Nymark Thaysen (formand)
Byrådsmedlem Peter Lindholt
Byrådsmedlem Helle Frederiksen
Byrådsmedlem Lasse P. N. Olsen
Arkitekt Rasmus Kierkegaard (udpeget af Arkitektforeningen)
Arkitekt Kristine Leth Juul (udpeget af Arkitektforeningen)
Sekretærbistand
Arkitekt Jannicke Birk Christensen
Kontakt
Planlægning og Bykvalitet
Stigsborg Brygge 105 9400 NørresundbyRing til os
99 31 20 00Skriv til os
Husk at skrive sikkert, hvis du deler følsomme eller fortrolige oplysninger.