Strategi for grønne indkøb
Titel: Strategi for grønne indkøb - Vi vil gøre en grøn forskel
Vedtaget: 15. januar 2024 af Økonomiudvalget
Klimakrisen anerkendes som vor tids mest presserende og omfattende globale udfordring. Regeringen har derfor vedtaget en målsætning om, at Danmarks udledning af drivhusgasser i 2030 skal være reduceret med 70 procent i forhold til udledningen i 1990. Ligeledes har regeringen gennem Parisaftalen forpligtet sig til, at Danmark skal være klimaneutral senest i 2050.
Aalborg Kommune har gennem DK2020 klimahandlingsplanen givet politisk håndtryk på, at kommunen som organisation også skal nå disse målsætninger.
Strategi for grønne indkøb har til formål at sikre, at Aalborg Kommunes indkøb er effektive, bæredygtige og støtter op om vores kerneopgaver. Hensigten med strategien er derfor at sætte fokus på de bæredygtige valg i indkøbsprocessen og reducere vores miljømæssige fodaftryk uden at skabe hindringer for kerneopgaven.
Rammerne for strategien
Strategi for grønne indkøb tager afsæt i Aalborg Kommunes Udbuds- og indkøbspolitik, DK2020 klimahandlingsplan og Verdensmålsstrategi. Strategien er afgrænset til at adressere grønne indsatser vedrørende indkøb og udbud af varekøb samt tjenesteydelser i relation til driften i Aalborg Kommune. Kommunens indkøb indenfor byggeog anlægsområdet samt indkøb af biler håndteres gennem separate strategier, og er derfor ikke en del af nærværende strategi.
En dynamisk strategi
Den bæredygtige udvikling er i fuld gang, og det er heldigvis tydeligt i store dele af vores samfund, at der hele tiden findes nye og bedre grønne løsninger. Denne udvikling skal vi i Aalborg Kommune støtte op om. Derfor er vores strategi for grønne indkøb udarbejdet som en dynamisk strategi, der vil blive revideret og optimeret løbende for at hæve barren for de grønne indkøb. På den måde bliver kvaliteten af de planlagte indsatser og tiltag kontinuerligt højnet for at sikre de mest bæredygtige resultater
Grønne indkøbsaftaler
I Aalborg Kommune har vi stor fokus på at sikre et højt niveau af bæredygtighedshensyn i indkøbsaftalerne, så vores sortiment hele tiden bliver grønnere. For at kunne understøtte de grønne indkøb, er det derfor vigtigt, at kommunens indkøbere benytter sig af de eksisterende indkøbsaftaler.
Den grønne markedsdialog
I processen med at udarbejde en grøn indkøbsaftale sætter vi fokus på at afholde markedsdialoger med bæredygtighed i fokus. En dybdegående markedsdialog giver indsigt i, hvilke grønne parametre leverandører kan konkurrere på. Her stilles spørgsmål til blandt andet produktionsmetoder, transport, emballering, levetidsforlængelse samt mulighed for genanvendelse og genbrug indenfor den givne produktgruppe.
Denne viden giver fagpersonalet en stærk forståelse for, hvilke relevante mindstekrav og konkurrenceparametre der kan stilles for at sikre bæredygtighedshensyn i indkøbsaftalerne.
Markedsdialogen som grønt værktøj
Gennem en markedsdialog med et grønt fokus sender Aalborg Kommune et signal om, at vi vil købe grønt ind. Dermed formidles et tydeligt budskab om, at hvis leverandører vil gøre sig konkurrencedygtige til at opnå fremtidige indkøbsaftaler, må de gå forrest med bæredygtige løsninger. Vi er således allerede godt i gang med at præge markedet i retning af grønnere måder at producere, levere og genanvende varer på, hvor markedsdialogen er et vigtigt værktøj til at skubbe på en grønne udvikling og forberede markedet på kommende krav.
Ved alle udbud afholdes markedsdialog.
Vi vil skabe grønne indkøbsaftaler
- Kommunens indkøb bliver grønnere, når der købes ind gennem indkøbsaftaler med et højt bæredygtighedshensyn
- Vores indkøbsaftaler opkvalificeres ved at have bæredygtighedspersonale med til den grønne markedsdialog, så vi kan stille relevante spørgsmål, der resulterer i skarpe grønne mindstekrav og konkurrenceparametre
- De grønne mindstekrav og konkurrenceparametre i aftalerne, er med til at presse markedet yderligere i en grønnere retning, så der produceres og leveres varer på en grønnere måde
- Markedsdialogen anvendes som værktøj til at signalere, at markedet må gå forrest i den grønne omstilling, hvis de vil være konkurrencedygtige i en grøn fremtid
Tværgående samarbejder
I Aalborg Kommune er vi enige om at samarbejde og vidensdeling er vigtige forudsætninger for, at vi får succes med de bedste grønne resultater. Vi er overbeviste om,
at vi kan mere, når vi løfter i flok.
At indgå i netværk og samarbejder omkring
grønne indkøb, gør det muligt at dele inspiration og konkrete værktøjer og sammen
blive klogere på, hvordan vi bedst griber
den grønne omstilling an.
Vi er bl.a. en aktiv spiller i Partnerskab for
Offentlige Grønne Indkøb (POGI), hvor vi er
med til at præge den grønne dagsorden, og
samtidig har vi forpligtet os til at implementere partnerskabets grønne indkøbsmål. Vi
er desuden også tilsluttet en række indkøbsaftaler fra Staten og Kommunernes
Indkøbsservice (SKI), hvorved vi kan drage
nytte af SKI’s størrelse til at opnå endnu
mere favorable indkøbsaftaler, der samtidigt er med til at påvirke markedet i en
grønnere retning.
Konkrete fokusområder
Aalborg Kommune indgår i grønne tværgående samarbejder med andre nordjyske kommuner, hvor der udvælges konkrete fokusområder som bl.a. plast, transport og adfærd. Der inddrages specialister, som giver et indblik i markedssituationen og klæder kommunernes medarbejdere på til at træffe gode grønne valg i indkøbsprocessen. Resultatet af samarbejdet bliver, at den opbyggede viden indarbejdes i alle relevante kommende indkøbsaftaler. Fokusområderne er derfor udvalgt, ud fra den forståelse, at de både indgår i de fleste indkøbsaftaler, og at det er områder, der har en stor miljømæssig påvirkning.
Vi indgår tværgående samarbejder
- Vi udveksler viden og erfaringer, for at blive klogere på de løsninger vi har brug for i den grønne omstilling
- Vi bruger den viden til at skærpe de grønne krav vi stiller til kommende indkøbsaftaler
- Vi står stærkere til at præge markedet i en grønnere retning, ved at stille fælles grønne krav til indkøbsaftaler med bl.a. andre nordjyske kommuner, SKI og POGI
- Vi stiller leverandører, heriblandt også de lokale samt små- og mellemstore virksomheder, bedre til at kunne imødekomme grønne krav
Datamodeller
Som et vigtigt led i den grønne omstilling af Aalborg Kommunes indkøb, vil vi arbejde aktivt med brugen af data, for at sikre systematiske og effektive indsatser. Data vil fungere som grundlaget for både at fastsætte en baseline, for løbende at kunne måle på effekten på de igangsatte indsatser og for at skabe synlighed over vores resultater.
Interne datamodeller
Vi arbejder kontinuerligt på at afsøge relevante metoder til måling af bæredygtighed og indkøbenes miljøbelastning. Vi har udviklet de første interne datamodeller til brug på fødevareområdet, hvor vi bl.a. kan måle på andelen af miljømærkede varer. Dertil giver datamodellerne også mulighed for at måle mere præcist på differentierede varers miljøpåvirkning. Denne indsigt giver mulighed for at høste erfaringer fra afdelinger med høj en grad af bæredygtige indkøb, og overføre denne viden til sparring, motivation og rådgivning til afdelinger, som har udfordringer med at omstille deres indkøb.
Langsigtede beslutninger
Som en del af den datadrevne indsats på bæredygtighedsområdet, vil vi i Aalborg Kommune have et øget fokus på at træffe langsigtede indkøbsbeslutninger, som er både økonomisk og miljømæssigt bæredygtige. For at kunne gøre dette anvendes Total Cost of Ownership-beregninger (TCO), som et vigtigt redskab til at identificere et produkts totaløkonomiske omkostninger gennem hele brugsperioden. Hermed styrker vi i Aalborg Kommune vores mulighed for at træffe mere langsigtede beslutninger gennem vores indkøb, som både tilgodeser den miljømæssige bæredygtighed og som samtidig er økonomisk fornuftige.
Vi vil skabe datadrevne grønne indsatser
Vi udvikler på interne datamodeller for at sikre effektive grønne indsatser
Vi stiller krav til leverandører om at højne detaljegraden på tilgængelige data, for at få et
endnu bedre datagrundlag
Vi gør brug af TCO-beregninger for at træffe indkøbsbeslutninger der både er miljømæssigt og økonomisk bæredygtige
Vi videregiver dataunderstøttet ledelsesinformation for at skabe synlighed over grønne
resultater og sikre ejerskab i kommunens afdelinger og institutioner
Grøn adfærd
For at gøre Aalborg Kommunes indkøb så bæredygtigt som muligt, kræver det, at vi tager ansvar for og forholder os til de varer og produkter vi forbruger i den daglige drift. Derfor vil vi udfordre vores vaner og adfærd, og sætte spørgsmålstegn ved det vi ”plejer at gøre”.
Medarbejderne i fokus
Når mennesker skal ændre vores adfærd, er det vigtigt, at vi selv synes ændringerne giver mening, og at vi har følelsen af, at de ændringer vi foretager os, har en effekt. I Aalborg Kommune sætter vi derfor medarbejderne i fokus, når vi vil skabe grønnere forbrugsvaner. Vi vil anvende bl.a. interviews og deltagerobservationer af medarbejdernes hverdag, som værktøj til at identificere og fremme muligheder for at forbruge på en grønnere måde. Med afsæt i den kvalitative dataindsamling vil vi fremme de grønne vaner gennem dialog, motivation, nudging og samarbejde og ved at inddrage medarbejderne således, at de selv føler ejerskab over deres grønne omstilling.
Nye grønne vaner
Vaneændringer har ofte større succes, når de er enkle og nemme at integrere i kerneopgaven. Derfor er mådeholdent forbrug et centralt element i omstillingen af medarbejdernes grønne vaner, hvor vi bl.a. vil opfordre til at genbruge kontormøbler frem for at købe nyt, at stoppe med at bruge engangskopper til kaffen, eller at vænne sig til kun at bruge én kuglepen til den er brugt op, frem for at have en hel stak i tasken. Selv de små adfærdsændringer vil have en effekt, og det vigtigste er, at vi hele tiden bevæger os i en retning af et mere bæredygtigt forbrug. Det vil være brugen af data baseret på kommunens interne forbrug, der vil være afgørende for, hvilke indsatsområder vi sætter fokus på, for at fremme bæredygtige adfærdsændringer. Her vil vi altid starte med de indsatsområder, hvor der er størst effekt at hente.
Vi vil fremme grøn adfærd
- Vi tager ansvar for vores forbrug og udfordrer det vi ”plejer at gøre”
- Vi sætter fokus på medarbejdernes hverdag og kerneopgaver, når vi identificerer potentialer for grønne adfærdsændringer
- Vi vil anvende bl.a. interviews og deltagerobservationer som værktøj til at identificere og fremme grønnere forbrug
- Vi fremmer nye grønne vaner og mådeholdent forbrug på tværs af kommunens medarbejdere, og selv små vaneændringer kan gøre en grøn forske
E-handel
I Aalborg Kommune øger vi hele tiden standarden for-, og andelen af, bæredygtige varer i vores indkøbssortiment. For at fremme grønne indkøb, arbejder vi på at gøre det så let som muligt for kommunens indkøbere at træffe det mest bæredygtige valg, når de køber ind.
E-handelssystem som grønt værktøj
For at understøtte grønne indkøb, gør vi brug af vores e-handelssystem som et værktøj til at strømline vores sortiment i en grønnere retning. Her kan vi bl.a. til at øge andelen af bæredygtige varer inden for hver produktgruppe, ved at fjerne muligheden for at købe sammenlignelige konventionelle varer. Dette betyder, at hver gang der i sortimentet findes varer fra samme leverandør, hvor den ene vare er miljømærket og den anden ikke er, fjernes den ikke-miljømærkede vare fra e-handelskataloget, hvis der ikke er en betydelig prisforskel. Vi har derudover fokus på at gøre det nemt for medarbejdere i Aalborg Kommune at vælge genbrugsprodukter på lige fod med nye produkter, ved at integrere vores interne markedsplads for overskudsprodukter i e-handelssystemet. Dette er med til at understøtte kommunens interne cirkulære økonomi.
Grønne varer i fokus
Vi arbejder målrettet på at gøre de grønne varer lettilgængelige og synlige, når medarbejderen skal købe ind. Derfor vil genbrugsvarerne fra den interne markedsplads fremgå i toppen af søgeresultaterne, når medarbejdere skal søge efter varer i e-handelssystemet. Herudover vil det være tydeligt markeret hvilke varer, der er mærket med de officielle miljømærker. Således bliver det nemmere for medarbejdere i Aalborg Kommune at træffe de mest bæredygtige valg når de køber ind.
Vi vil fremme grønne indkøb gennem e-handelssystemet
- Vi fremmer bæredygtige valg i indkøbsprocessen, ved at gøre det lettere for medarbejdere købe grønt ind gennem e-handelssystemet
- Vi vil gøre grønne varer synlige og lettilgængelige
- Vi fjerner konventionelle varer fra e-handelskataloget der, hvor der findes et miljømærket alternativ uden betydelig prisforskel
- Vi understøtter kommunens cirkulære økonomi ved at integrere vores interne markedsplads for overskudsprodukter i e-handelssystemet
Kontakt
AK indkøb
Ring til os
25 20 45 74Skriv til os
Husk ikke at dele følsomme eller fortrolige oplysninger via mail.