Skip til hoved indholdet

Introduktion til budget 2025-2028

Se kort video om introduktion til budgettet

Økonomien er på rette kurs

Økonomien i Aalborg Kommune er på rette kurs efter flere år med økonomisk pres. Det har krævet stort fokus på omstilling og prioritering af drift og anlæg i alle kommunens forvaltninger. Kursen er nu lagt med en god balance mellem indtægter og udgifter, hvor kommunen kan holde hånden under kernevelfærden, og der er plads og råderum til fremtidige investeringer. I de kommende år vil Aalborg Kommune have fokus på at skabe yderligere investeringer i fremtidens rammer for kommunens udvikling.

Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti og Socialdemokratiet står bag budgetaftalen for 2025-2028. Økonomiaftalen mellem regeringen og kommunerne er et væsentligt afsæt for budgettet, og den gav samlet kommunerne et løft på serviceområdet, men den økonomiske effekt for Aalborg Kommune er begrænset. Staten gav dog sent i budgetprocessen et ekstraordinært tilskud til alle landets kommuner, hvoraf Aalborg Kommune modtager et éngangstilskud på 118,4 millioner kroner i 2025.

Indtægter og udgifter

Aalborg Kommune har i 2025 indtægter på 20.073,7 millioner kroner. Størstedelen er skatteindtægter på 13.037,0 millioner kroner. Den næststørste indtægtskilde er med 3.857,2 millioner kroner tilskud og udligning, der giver kommunerne mere ensartede økonomiske vilkår.

Aalborg Kommune har overordnet set fem typer udgifter. Aalborg Byråd har størst mulighed for politiske prioriteringer i relation til serviceudgifterne og anlægsudgifterne. Serviceudgifterne er udgifter til drift af kommunens serviceproduktion i forbindelse med folkeskole, ældrepleje, dagpleje, børnehaver med videre. I Aalborg Kommune udgør serviceudgifterne 12.877,9 millioner kroner i 2025. De øvrige udgifter er stort set alle lovreguleret. Det er for eksempel ydelser til borgerne såsom førtidspension og kontanthjælp.

Folkeskolen er det største budgetområde

Folkeskolen er den største udgiftspost med 48 skoler, heraf 4 specialskoler. Aalborg Kommune bruger 2.688,7 millioner kroner på folkeskoleområdet inkl. skolefritidsordninger (DUS). Aalborg Kommunes hovedopgaver på skoleområdet er at sikre trivsel, dannelse og udvikling samt spændende skoledage for alle børn og unge.

Store velfærdsydelser

Aalborg Kommune er ansvarlig for en lang række velfærdsydelser. I budgettet er der afsat 2.354,92 millioner kroner på tilbud til ældre. Målet er at støtte borgeren i selv at kunne klare så mange gøremål i hverdagen som muligt og sikre den bedst mulige omsorg og pleje for de borgere, som ikke længere kan klare sig selv.

Aalborg Kommune har 1.909 plejehjemspladser fordelt på 35 plejehjem og 4 friplejehjem. Aalborg Kommune yder også hjælp til borgere i eget hjem. Ca. 15.000 borgere om året modtager sygepleje, personlig pleje og/eller praktisk hjælp fra kommunale og private leverandører. I 2025 samles kommunens hjemmepleje og sygepleje i borgerens faste team. Aalborg Kommune har også forskellige træningstilbud og 33 aktivitetscentre.

Voksne med særlige behov

På tilbud til voksne med særlige behov er der afsat 1.905,6 millioner kroner for at sikre, at borgere med handicap har samme muligheder for at udnytte deres potentiale og samme ansvar for eget liv som alle andre samfundsborgere. Aalborg Kommune har forskellige ydelser til voksne borgere med behov for tilbud. Voksensocialafdelingen omfatter 50 bo- og døgntilbud indeholdende 803 boliger. Ca. 1.700 borgere modtager bostøtte, og 430 borgere er visiteret til aktivitets- og samværstilbud. Voksensocialområdet omfatter herudover bl.a. også behandlingstilbud og opsøgende støtte.

Pasningstilbud

I Aalborg Kommune er der cirka 13.600 børn i alderen 0-6 år. Omkring et-årsalderen er stort set alle børn i pasningstilbud, og heraf er hovedparten i kommunal eller dagpleje eller private pasningstilbud. Når børnene bliver 3 år, så overgår de til kommunalt eller privat dagtilbud eller til en af kommunens landsbyordninger, og her fortsætter de, til de bliver 6 år og starter i skole. I Aalborg Kommune er der 533 dagplejere, 41 integrerede institutioner, 4 specialbørnehaver, 90 børnehaver og 13 vuggestuer. I alt er der ca. 11.500 børn i dagtilbud, og over 2.500 medarbejdere er ansat inden for området. Aalborg Kommune bruger i 2025 samlet 1.618,4 millioner kroner på dagtilbud.

Anlæg understøtter udvikling

Der er foretaget en gennemgribende opdatering og kvalificering af Aalborg Kommunes anlægsprogram i perioden 2024-2028, hvor der samlet set er anlægsudgifter på over 3.200 millioner kroner. Der var ønsker om meget mere, og derfor har det været nødvendigt med en hård prioritering.

Aalborg Kommune bruger millioner kroner på anlæg i 2025, mens anlægsudgifterne i perioden fra 2025 til 2028 samlet udgør 2.450,5 millioner kroner. Budgettet fastholder de væsentligste projekter, der understøtter Aalborg Kommunes fortsatte udvikling og giver plads til kommunens nye borgere. Det er anlægsprojekter som Børne- og Ungeuniverset på Stigsborg Brygge, renovering og udvidelse af Sofiendalskolen og nye daginstitutioner. Der er også prioriteret midler til vedligeholdelse og energirenoveringer af kommunale bygninger.

Ny forvaltningsstruktur

Aalborg Kommune skal have en ny forvaltningsstruktur fra 1. januar 2026. De nuværende syv forvaltninger er Økonomi og Erhverv, By og Land, Sundhed og Kultur, Klima og Miljø, Senior og Omsorg, Job og Velfærd og Børn og Unge, og de bliver ændret til seks forvaltninger og seks udvalg. Den nye struktur skal blandt andet sikre større sammenhæng mellem de myndighedsområder, der i dag er delt mellem Klima- og Miljøudvalget og By- og Landskabsudvalget. Den ændrede forvaltningsstruktur giver en besparelse på 3,5 millioner kroner i 2026 og 5 millioner kroner årligt fra 2027 og frem.


Alle kan noget


Trivsel og tryghed for de mindste

Aalborg Kommune fastholder antallet af pædagogiske medarbejdere i daginstitutionerne og tilbyder fremover mere fleksible ordninger i DUS. Co-teaching fortsætter i folkeskolen, hvor to lærere underviser sammen.

Der bliver flere af de helt små borgere i Aalborg Kommune, og det stigende børnetal kræver flere hænder til at tage hånd om børnene. Budgettet fastholder antallet af pædagogiske medarbejdere i daginstitutionerne. Det har været afgørende for budgetforligspartierne at sikre gode normeringer, så der altid er kvalificeret personale til at tage hånd om børnenes trivsel og læring. Både almene og specialinstitutioner er omfattet af den prioritering, så alle børn får en tryg hverdag i gode rammer.

Co-teaching fortsætter

For at skabe de bedste rammer fastholder kommunen indsatser som co-teaching i folkeskolen og forebyggende aktiviteter, der understøtter både faglig og social udvikling. Budgettet sikrer ressourcer til pædagogisk støtte direkte i undervisningen, så børnene får ekstra hjælp og omsorg, når de har brug for det.

Frihed til familierne

I kommunens DUS-tilbud vil Aalborg Kommune gerne skabe mere fleksible valgmuligheder for forældrene. Fremover kan der derfor vælges mellem modulordninger med morgen-, eftermiddags- eller heldagstilbud, så familier kan finde den løsning, der passer bedst til deres behov. For at sikre økonomien i tilbuddene kan der blive tale om øget forældrebetaling og justerede åbningstider. Ændringerne skal bidrage til at opretholde kvaliteten i DUS og give familierne mere fleksibilitet.

Styrket indsats mod skolefravær

Budgetforligspartierne har bedt kommunen lave et projektforslag, der skal målrettes elever med bekymrende skolefravær og samtidig reducere udgifterne til tabt arbejdsfortjeneste. Forslaget skal tage udgangspunkt i eksisterende indsatser fra andre kommuner. En vigtig del af indsatsen er at støtte forældrene i at lykkes med at holde fast i deres eget ansvar og forpligtelser ift. indsatsen.

-

Fakta om Børn og Unge

  • 48 skoler, heraf 4 specialskoler
  • 533 dagplejere
  • 90 børnehaver
  • 41 daginstitutioner (Integreret institutioner)
  • 13 vuggestuer
  • 4 specialbørnehaver
  • 9 landsbyordninger

Plads til nye børnefamilier

Aalborg Kommune investerer i institutioner, da børnetallet stiger, og behovet for nye rammer vokser. En ny dag-institution i Højvangsområdet er prioriteret med i budgettet sammen med renovering af Vejgaard Østre Skole.

I Højvangområdet er der afsat 44,9 millioner kroner til en ny daginstitution, som skal stå klar i 2028 og rumme 60 vuggestuebørn og 90 børnehavebørn. Byggeriet er blevet fremrykket for at sikre pasningsgarantien i Sydvest-området, hvor børnetallet stiger.

Der er også afsat midler til etablering af vuggestuepladser i landsbyordningerne, så små børn kan få en god start tæt på hjemmet i de lokale miljøer. Det betyder, at kommunen kan sikre pasningsgaranti til det voksende antal børn i kommunen og skabe tidssvarende faciliteter til glæde for familierne.

Vejgaard Østre Skole skal renoveres

En omfattende renovering af Vejgaard Østre Skole er også prioriteret i budgettet, hvor bl.a. vinduer, facader og læringsmiljøer skal opdateres for at skabe inspirerende rammer for elever og personale.

Nye institutioner på vej

0-2 års institution:

  • Gigantium
  • Centrum - Ferskenvej
  • Centrum
  • Nørresundby - Jørgen Berthelsensvej

0-6 års institution:

  • Højvang
  • Frejlev
  • Hasseris- Bejsebakkevej
  • Aalborg Øst - Alfred Nobels Vej
  • Klarup - Klarupvej
  • Vodskov
  • Huset Stigsborg

Rådgivning til pårørende skal styrkes

Aalborg Kommune igangsætter et forsøg med en pårørendevejleder, der tilbyder samtaler og gruppeforløb for pårørende til mennesker med sindslidelser. Rådgivning indenfor hjerneskader bliver også styrket.

Der har længe været et stort ønske om bedre rådgivning til pårørende til mennesker med sindslidelser. Bedre rådgivning kan bidrage til, at borgeren lettere kan opnå et mere selvstændigt liv og højere livskvalitet. Nu styrker kommunen indsatsen ved at lave en prøvehandling i perioden 2025-2026 med en pårørendevejleder, der tilbyder samtaler og gruppeforløb for pårørende til mennesker med sindslidelser.

Hjerneskadekoordinering

Antallet af henvendelser til hjerneskadekoordineringen har været stigende, og antallet af koordinatorer bliver øget med en investering på 0,6 millioner kroner Hjerneskadekoordineringen, der er forankret i Hjerneskadecenter Nordjylland, tilbyder rådgivning til voksne, pårørende og fagpersoner. Gennem koordineringen bliver der skabt overblik over rehabiliteringsforløbet, mulighederne på området og involvering af andre relevante aktører.

Pres på voksensocialområdet

Efter der i flere år med succes er blevet investeret i et bæredygtigt specialiseret børne- og familieområde er der i budgettet for 2025-2028 fokus på det specialiserede voksensocialområde. Området får tilført 11,9 millioner kroner i 2025, og fremadrettet er der aftalt en regulering af budgettet for at imødekomme det stigende pres på området.

Recovery-orienteret rehabilitering

Øget livskvalitet og mestring af eget liv går hånd i hånd på voksensocialområdet. Den tilgang kaldes recoveryorienteret rehabilitering og bygger på at møde den enkelte med en tro på og ambition om, at udvikling er mulig. Ved at udbrede denne tilgang forventer kommunen, at flere borgere på kommunens bo- og døgntilbud kan reducere deres støttebehov, mens andre kan flytte i egen bolig med bostøtte.

For borgere, der allerede modtager bostøtte, vil der også være øget fokus på at få glæde af mulighederne i civilsamfundet, brugerorganisationer og uvisiterede tilbud. Det forventes, at indsatsen samlet frigør ca. 4,1 millioner kroner i 2025.


Aalborg investerer i de unge

Aalborg Kommune ønsker at få flere unge i uddannelse eller arbejde. Derfor indfører kommunen en investeringsmodel målrettet specifikke unge målgrupper.

For mange unge i Aalborg Kommune står uden for arbejdsmarkedet og uddannelsessystemet. Samtidig er mistrivslen blandt unge stigende. Det vil Aalborg Kommune gerne ændre, og derfor lanceres en ny investeringsmodel med budgettet. Med investeringsmodellen bliver der årligt afsat 4,5 millioner kroner til målrettede indsatser for tre grupper af unge.

En investering i fremtiden

Aalborg Kommune forventer, at indsatsen kan reducere antallet af unge på offentlig forsørgelse med 100 personer årligt. På sigt regner kommunen med, at de afsatte midler vil kunne tjene sig ind gennem reducerede udgifter til offentlig forsørgelse.

Partnerskab for unge i mistrivsel

Aalborg Kommune ønsker også at indgå i et langsigtet partnerskab med Det Obelske Familiefond for at undersøge den stigende mistrivsel blandt unge. Partnerskabet investerer i fælles indsatser, og i den første fase investerer Aalborg Kommune og Det Obelske Familiefond sammen over 3,6 millioner kroner i projektet. Partnerskabet forventes at løbe over 5-10 år med en samlet ramme på op til 35 millioner kroner.

Indsatser

Unge i alderen 15-17 år

Indsatsen skal intensiveres for de 15-17-årige, der ikke er i gang med aktiviteter, der kan hjælpe dem videre mod uddannelse eller beskæftigelse. For unge, der har svært ved at gennemføre en almindelig uddannelse, kan Erhvervsgrunduddannelsen (EGU) være en bro til arbejdsmarkedet. Også brugen af den såkaldte IPS-metode (Individuelt Planlagt job med Støtte) vil blive øget. Endelig skal flere unge i gang med fritidsjob, som kan styrke deres kompetencer og netværk.

Langtidsledige unge

Blandt unge, der har modtaget offentlig forsørgelse i mere end et år, er der ofte en række andre udfordringer såsom helbredsmæssige, sociale og psykiske problemer. Kommunen ønsker derfor at støtte flere af disse unge i at få erfaring på en arbejdsplads, så de kan opnå småjobs og måske blive inspireret til at tage en relevant uddannelse.

Korttidsledige med risiko

for langvarig forsørgelse

Denne gruppe består af unge, der har været kortvarigt på offentlig forsørgelse, og her er halvdelen tidligere droppet ud af en ungdomsuddannelse. Aalborg Kommune vil her intensivere samarbejdet mellem erhvervsskolerne og Uddannelseshuset med det mål hurtigt at kunne tilbyde uddannelsesvejledning eller ordinært arbejde.


I fællesskab


Mere tryghed i gaderne

Aalborg Kommune vil øge trygheden for kommunes borgere, og det gælder både centrale steder i Aalborg, omkring havnefronten og på forebyggende niveau overfor unge, der er i risiko for at ende i kriminalitet.

I lyset af uro og utryghed styrker Aalborg Kommune nu tryghedsindsatsen markant med 2,0 millioner kroner til fortsættelse og styrkelse af ”Trygt ungeliv” og ”Tryghed på gadeplan”.

Der opleves stigende uro på centrale steder i Aalborg. Derfor styrker kommunen den opsøgende gadeindsats, så der bliver sikret synlig tilstedeværelse i byen og hurtig hjælp til borgere i nød. Den øgede tilstedeværelse skal også forebygge konflikter og uro i eftermiddags- og tidlige aftentimer.

Aalborg Kommune fastholder også indsatser fra Kirkens Korshær og Frelsens Hær, og der er dialog med Kirkens Korshær om at flytte natvarmestuen til en mere hensigtsmæssig placering.

Mere dialog

Aalborg Kommune styrker også dialogen med unge og forældre omkring bandekonflikten og tryghed, og der er afsat ekstra midler til indsatser for unge, der er involveret i eller i risiko for kriminalitet. SSP-indsatsen for unge under og over 18 år samles med fritidsjobformidlingen i Center For Tværfaglig Forebyggelse. Fritidsjob kan nemlig være et effektivt middel til at forebygge indtræden i bandemiljøet.

Øge havnesikkerheden

Med budget 2025 er der afsat penge til tiltag, der skal øge sikkerheden og trygheden på havnefronten i Aalborg efter flere tragiske drukneulykker. Aalborg Kommune arbejder kontinuerligt med at øge havnesikkerheden, og der er iværksat en række foranstaltninger for at opgradere havnesikkerheden, blandt andet øget belysning, etablering af flere redningsposter, nye stiger, reflekser og arbejdet med termiske kameraer.

Sammen med Nordjyllands Politi, Port of Aalborg og Nordjyllands Beredskab skal der kigges på, hvordan der kan findes flere gode og fagligt velbegrundede løsninger, som kan styrke sikkerheden på havnen. Som en del af afklaringen, skal der indhentes erfaringer fra andre havnebyer i landet - blandt andet fra Aarhus.


Faste teams bliver udbredt til hele kommunen

Antallet af ældre borgere over 80 år stiger markant i Aalborg Kommune. Budgettet fastholder servicen og udbreder faste teams til hele kommunen for at sikre, at de ældre får den daglige omsorg og pleje af kendte ansigter.

Danskerne lever generelt længere, og antallet af ældre over 80 år stiger markant. Det er i sig selv godt nyt. Men det betyder også, at langt flere mennesker lever med sygdomme som følge af alder eller livsstil. Samtidig lever de også i længere tid med sygdommene. Både plejehjem, hjemmepleje og sygepleje oplever, at borgernes behov for hjælp bliver mere komplekse. Det stiller nye krav til både bemanding og kompetencer i det nære sundhedsvæsen i kommunen.

Samme serviceniveau for ældre

Når flere ældre har behov for hjælp, skal der flere penge til for også fremover at kunne levere den samme hjælp som i dag til den enkelte ældre. I budgettet er der tildelt fuld finansiering af det stigende antal ældre. Det er vigtigt og helt nødvendigt for at fastholde det serviceniveau, som Byrådet har besluttet for ældreområdet.

Styrket faglighed i plejen

På Christiansborg blev der i foråret indgået en politisk aftale om en ældrereform. Reformen skal gennemføres i en kommende ældrelov. Med den politiske aftale er der afsat penge til at løfte kvaliteten på ældreområdet i kommunerne.

På plejehjemmene skal pengene skal bruges på at styrke den tværfaglige kvalitet gennem ansættelse af ergo- og fysioterapeuter. De skal bidrage til at skabe højere kvalitet og mere sammenhæng i omsorg og pleje. Bidrage til helhedspleje.

Faste teams er fremtiden

Pengene fra den politiske aftale er også helt nødvendige for at kunne indføre faste teams, hvor hjemmepleje og sygepleje arbejder tæt sammen med andre specialister på tværs af faggrænser. De faste teams skal skabe bedre kvalitet og sikre, at de ældre i højere grad får den daglige omsorg og pleje i eget hjem af kendte ansigter. De faste teams bliver indført i hele Aalborg Kommune i 2025.

-

Vidste du at, Aalborg Kommune har:

35 plejehjem
4 friplejehjem
33 aktivitetscentre

Fra sundhedstilbud til forenings- og kulturtilbud

Aalborg Kommune fortsætter med at skabe gode overgange fra kommunens mange sundhedstilbud til den brede vifte af forenings- og kulturtilbud. Indsatsen skal styrke folkesundheden og den mentale trivsel.

Aalborg Kommune har fortsat fokus på at bygge bro fra sundhedstilbud til forenings- og kulturtilbud. Formålet er at understøtte, at borgerne udvikler og fastholder gode vaner, og dermed styrker deres fysiske sundhed og mentale trivsel.

Kommunens borgere befinder sig relativt kort tid i de kommunale sundhedstilbud, og opgaven er derfor at motivere borgere med behov til at fortsætte i forenings- eller andre tilbud.

Aalborg har en lang række tilbud, som fortsætter:

  • ”Sundhed i bevægelse” er et tilbud om træningsforløb bl.a. på Haraldslund.
  • ”Messi med måde” er seniorbold for borgere efter kronikerrehabilitering.
  • Center For Sundhedsfremme samarbejder blandt andet med aftenskoler om fortsat fysisk aktivitet
  • Sundhedscenter Aalborg samarbejder med foreningslivet efter kronikerrehabilitering.
  • Kulturvitaminer, hvor kommunen gør brug af eksisterende kulturtilbud til borgere langt fra arbejdsmarkedet.
  • ”Try Out” er et tilbud til unge på ungdomsuddannelser, så de gratis kan afprøve foreningslivet.

Brobygning er centrale elementer i Aalborg Kommunes Sundhedspolitik. Aalborg Kommune vil fortsætte med at etablere nye partnerskaber og bygge videre på eksisterende partnerskaber mellem kommunen og relevante lokale aktører


Grøn balance


Foto: Energirenoveringen på Frejlev Skole er den største, som kommunen udførte i 2024. Projektet indeholder udskiftning af vinduer, døre, tag og efterisolerin

Klimaforbedringer i kommunen

Klimaudfordringer er ikke længere noget, der hører fremtiden til, men noget der kan mærkes i hverdagen. Lige fra oversvømmede kældre og veje til højere energipriser.

Aalborg Kommune har prioriteret:

  • 7 millioner kroner til klimaudfordringer og separatkloakering.
  • 4 millioner kroner i 2026 og 2027 til øgede indsatser for biodiversitet og bynatur.
  • 3,5 millioner kroner i både 2026 og 2028 til opkøb af jord og tilplantning med henblik på yderligere skovrejsning i Aalborg Kommune.

Bedre bygninger

I budgettet er der prioriteret 650 millioner kroner til energiforbedringer og renoveringer af kommunens bygninger i årerne 2025-2028. Tilstandsrapporter viser især et markant behov for udvendig vedligeholdelse, og der er derfor prioriteret i alt 180 millioner kroner til området i 2025. Alene på skoleområdet er der afsat 27,7 millioner kroner i 2025 til facaderenoveringer.

Af hensyn til sikkerhed, sundhed og miljø er der også afsat 85 millioner kroner i 2025 til genoprettende vedligeholdelse af en række projekter. Det gør det muligt at mindske de stigende udfordringer med dårligt indeklima. Det er bl.a. renovering af tage, udskiftning af vinduer samt forbedringer af facader og gulvkonstruktioner. Der er også sat penge af til energibesparende foranstaltninger og dermed investeringer i klimaet.

Renovering af dige ved Østerå

Diget ved Østerå skal renoveres på strækningen mellem Over Kæret og Østre Allé, for at sikre højden på diget. Renoveringen skal forhindre, at åen ikke oversvømmer områder i Kærby, der ligger i umiddelbar nærhed af åen. Oversvømmelser i Kærby hænger imidlertid ikke kun sammen med højden på diget, men også med høj grundvandsstand i Kærby. Den høje grundvandsstand er især et problem i perioder med meget nedbør, og det vil digets højde ikke ændre på.

Grønt kørende ældrepleje

Aalborg Kommune er den største arbejdsplads i kommunen og har derfor selv et stort ansvar for at indføre nye grønne initiativer. Aalborg Kommunes ældrepleje leverer en lang række ydelser til ældre i eget hjem og har derfor et stort kørselsbehov. En stor del af transporten kan klares på cykler, men særligt i landområderne er biler også nødvendige. Fra 2025 skal alle nyanskaffede biler være fossilfri. Derudover skal kunstig intelligens ”Fleetoptimiser” beregne behovet for køretøjer i ældreplejen. Håbet er, at udnyttelsen af kommunens køretøjer kan forbedres og give færre kommunebiler på vejene til gavn for både klimaet og kommunekassen.

Bæredygtige måltider

Aalborg Kommune har sat en ny bæredygtig og klimavenlig retning for måltiderne, der bliver lavet af Aalborg Kommunes køkkener og bliver serveret til mange af kommunens borgere og ansatte. Der har været afholdt målrettede CO2-workshops for kantiner, daginstitutioner samt for Madservice Aalborg, der laver mad til plejehjem og ældre i egen bolig. Fokus har været at gøre CO2 forståelse så praksisnær og håndgribelig som muligt at træffe grønnere valg i kommunens fødevareindkøb.

-
Fakta

Aalborg Kommune har mere end én millioner kvadratmeter bygninger, og der er nu afsat 650 mio. kr. i 2025-2028 til energiforbedringer og renoveringer.


-

Bæredygtige transportformer er vejen frem

Aalborg Kommune vil gøre trafikken mere sikker. Det skal bl.a. ske ved at sænke hastigheder i boligområder, ændre infrastruktur og fremme brugen af cykler og gang som transportmidler.

Aalborg Kommune arbejder hele tiden med at forbedre forhold for alternativer til bilen. Danmarks første PlusBusser, supercykelstier og restriktioner for biltrafikken som miljøzoner er aktuelle eksempler på mere bæredygtige transportformer.

Den kollektive trafik bidrager sammen med andre bæredygtige mobilitetsformer som cykling og gang væsentligt til kommunens overordnede mål om at blive CO2 neutral i 2050. Derfor skal det være hurtigt, smart og let for mange at træffe et bæredygtigt transportvalg.

Bussen er et klogt og grønt alternativ til bilen, som både mindsker trængslen på vejene og er godt for bymiljøet og dermed borgernes sundhed. Aalborg Kommune arbejder fortsat på at udvikle den kollektive trafik gennem et attraktivt rutenet og sikrer fremkommelighed via grønne og fremtidssikre løsninger.

Bedre trafiksikkerhed

Aalborg Kommunes Mobilitet 2040-plan sigter mod at reducere antallet af trafikdræbte og alvorligt tilskadekomne med 50% inden 2025 og helt eliminere alvorlige trafikskader inden 2040. Med budgettet afsættes der godt 22 millioner kroner til at arbejde videre med de ambitiøse mål om at forbedre trafiksikkerheden.

Grønne samarbejder

Klimaalliancen Aalborg

Parterne forpligter sig til reduktion af deres CO2-aftryk
Green Hub Denmark

Green Hub har hovedsæde i Aalborg og styrker samarbejder mellem nye og eksisterende virksomheder og arbejder for at tiltrække virksomheder med grønne ambitioner.
CO2Vision

Nordjysk erhvervsfyrtårn med fælles ambition om at fange, anvende eller lagre CO2 og at producere fremtidens grønne brændstoffer.
Green Fleets

Partnerskab om grønnere transport på tværs af danske og svenske kommuner.
Fjord PtX

Aalborg Kommune og Nordjylland spiller en hovedrolle i udviklingen af grønt flybrændstof med Fjord PtX, der opføres i Norbis Par nord for Aalborg. Fjord PtX forventes at producere 110 millioner liter bæredygtigt flybrændstof årligt.

Med store oplevelser


Kalenderen er fyldt med events og idræt

Idræt og foreningslivet er en vigtig del af Aalborgs DNA. Derfor er Aalborg også stolte over, at DM-Ugen vender tilbage for tredje gang i sommeren 2025. Det er et slags mini-ol på dansk jord med mere end 200 danske mesterskaber på tværs af 30 idrætsgrene.

Når vi nærmer os sommerferien, så vender DM-Ugen tilbage. DM-Ugen bliver skabt i tæt samarbejde mellem Danmarks Idrætsforbund (DIF), de lokale forbund, en masse frivillige og Aalborg Kommune. Under DM-Ugen i 2023 var der mere end 150.000 besøgende til at bakke atleterne op. Til sommer bliver succesen gentaget, hvor der i løbet af fire dage skal uddeles omkring 200 DM-guldmedaljer til danske topatleter. Det meste foregår i byens rum på nye arenaer – bl.a. på havnefronten i Aalborg.

Idræt skaber velfærd

Aalborg har fået skabt et nationalt samlingspunkt med IDRÆTSMØDET. Konferencen vender i foråret tilbage med overskriften ”idræt skaber velfærd”, hvor der forventes langt over 1000 deltagere i Aalborg Kongres & Kultur Center. Deltagerne får tanket ny viden og henter inspiration til idrætsaktiviteter i deres nærområde.

I sensommeren er det tid til DRÆTSMØDET, som er Aalborgs store idrætsfestival i Gigantium med over 50 forskellige idrætsoplevelser med noget for alle aldre og målgrupper. I 2024 var rappelling fra taget på GIGANTIUM et stort hit.

Andre tilbud var isdisko, natminton, masser af kampsport, diverse boldspil, fitness aktiviteter, svømmeaktiviteter til bordfodbold og meget mere.

Aalborg Regatta

Aalborg Regatta vender også tilbage på havnefronten i Aalborg. Det er en event, som gradvist har udviklet sig og vokset sig større. Publikum kan besøge sejlskibe, flådefartøjer og undervisningsskibe. Der bliver også masser af maritime aktiviteter, friluftskoncerter og et område med stort udvalg af lækker street food.

De mange sidegevinster

Med de store events i kommunen følger også rigtig mange besøgende, der lægger penge i Aalborgs hoteller, butikker, kulturinstitutioner, caféer og restauranter. Samtidig bliver et stort antal frivillige og et bredt udsnit af Aalborg Kommunes foreningsliv inddraget, når kommunen afholder store events som The Tall Ships Races og DM-Ugen. På den måde får klubberne tilført midler til at understøtte medlemsaktiviteter.

Oplevelser forude

202520262027
Idrætsmødet 28. – 30. APRILAirshow 15. JUNIAalborg Regatta AUGUST
DM-ugen 23. – 29. JUNIThe Tall Ships Races 30. JULI – 2. AUGUST
Aalborg Regatta 27. – 31. AUGUST
Post Nord Danmark Rundt AUGUST

Idrætsdøgnet 26. – 27. SEPTEMBER



Aalborg Historiske Museum bliver fornyet

Aalborg Historiske Museum skal fornyes både bygnings- og formidlingsmæssigt. Det har længe været et ønske fra Nordjyske Museer, og med budgetaftalen kan ønsket nu realiseres med anlægsprojektet ”Aalborg som historisk destination.”

Hele fornyelsen går ud på at fortælle Aalborgs historie både på museet og på centrale historiske pladser og destinationer – med andre ord: ”Museet ud i byen og byen ind i museet”.

Projektet bliver støttet med 30 millioner kroner fra Aalborg Kommune og med 30 millioner kroner fra flere fonde, museet med videre. Aalborg Kommune ønsker med sit bidrag både at medvirke til realisere museets fornyelse og samtidig styrke vækst og byudvikling, hverdagsliv og kulturelle oplevelser. Til glæde for lokale og besøgende. Museumsbygningen er ca. 150 år gammel og er centralt placeret ved Budolfi Plads. Tæt på museet og i gåafstande ligger en række vigtige historiske destinationer, som Det Gl. Rådhus, Jens Bangs Stenhus, Aalborg Kloster, Budolfi Kirke og Gråbrødrekloster. Nordjyske Museer vil med projektet binde den historiske bykerne og museet tættere sammen.

I starten af 2027 begynder renoveringen af Aalborg Historiske Museum i Algade, som betyder, at museet lukker i to år. Projektet forventer at stå færdigt i 2028.


Med gode forbindelser


Aalborg Kommune sætter jobrekord

Aalborg Kommune fortsætter med at jobvækste, og der er nu mere end 119.500 jobs i kommunen. Erhvervsindsatserne fortsætter, og det skal være nemt at starte og drive virksomhed i Aalborg.

Aalborg Kommune har i dag mere end 10.000 virksomheder. Jobvæksten sker både i store etablerede virksomheder og i små start-ups. F.eks. bygger vindmøllevirksomheden Siemens Gamesa netop nu en ny vingefabrik i det østlige Aalborg, der skaber omkring 150 nye arbejdspladser.

Nordjylland er den region i Danmark, der oplever den største stigning i antal grønne jobs, og en stor del af dem ligger her i Aalborg Kommune. Aalborg er hovedsæde for Green Hub Denmark, som samler virksomheder, der vil være med til at udvikle, teste og demonstrere grønne løsninger.

Fremadrettet kommer Aalborg til at arbejde tættere sammen med Aalborg Forsyning samt Port of Aalborg om at fremme Aalborgs grønne spidskompetencer og sikre den grønne infrastruktur i hele Nordjylland.

Gode internationale forbindelser

De internationale indsatser for erhvervslivet er højt prioriteret og handler dels om at tiltrække og tilknytte internationale medarbejdere til Aalborg og Nordjylland og dels om at hjælpe dem med at falde godt til. Det gør Aalborg Kommune primært gennem International House North Denmark. Afdelingen Invest in Aalborg fortsætter med at synliggøre erhvervsmæssige fordele og tiltrække virksomheder og investorer til Aalborg.

Aalborg Kommune tilbyder også faglig sparring til etablerede virksomheder og åbner døre til nye relationer. Med udgangspunkt i den enkelte virksomheds behov kan Business Aalborg bl.a. hjælpe med gode råd inden for digitalisering, ESG, bæredygtighed, investering, eksport og det at tænke rekruttering som forretningsudvikling.

Iværksætteri og vækst

I StartUp Service hjælper Aalborg Kommune iværksættere godt fra start – gennem vejledning, events, workshops og netværk. Det er også her Aalborg Kommune arbejder med faciliterede samarbejdsforløb mellem iværksættere og etablerede virksomheder.

Aalborg Kommune vil nu sammen med Aalborgs uddannelsesinstitutioner undersøge muligheden for at etablere et samarbejde om ”One point of entry” for vækstiværksættere. Iværksættere, der oplever en særlig høj kontinuerlig vækst i omsætning betegnes som vækstiværksættere. Her kan Aalborg Kommune fokusere mere på at formidle kontakten mellem investorer og det øverste vækstlag af iværksættere for at skabe grobund for, at de også fremadrettet finder det attraktivt at drive virksomhed med base i Aalborg og Nordjylland.

Den attraktive midtby

Aalborg er i lighed med andre handelsbyer udfordret af de generelle udviklingstendenser inden for detailhandlen. Aalborg Kommune har igangsat en proces, hvor relevante aktører arbejder sammen om at understøtte Aalborg Midtby som et fortsat attraktivt sted at handle, spise og få oplevelser. Her er der bl.a. fokus på at skabe levende stueetager i bybilledet, oplevelser og kultur.


Bedre infrastruktur og bekæmpelse af vejstøj

Aalborg Kommune er i fortsat vækst, og ny infrastruktur er blandt andet på vej i området ved Bouet i Nørresundby. Aalborg Kommune har fokus på at reducere trafikstøj for at forbedre livskvaliteten for belastede beboere.

I de senere år er der sket en markant udvikling i området ved Bouet i Nørresundby. Der er vedtaget flere lokalplaner for området, og flere er under udarbejdelse. Formålet med lokalplanerne er at fremme erhvervsudviklingen i området og skabe bedre rammer for eksisterende og nye virksomheder, for derved at bidrage til økonomisk vækst og til at skabe flere arbejdspladser i Nørresundby.

Med budgettet prioriteres den fortsatte udvikling i området med 56 millioner kroner i perioden 2025-2028 til yderligere investeringer i infrastrukturen i området, blandt andet til en ombygning af rundkørslen og til forlægning af Gl. Høvej, der bliver forlagt til Hjørring Landevej. Dermed er der en samlet anlægssum på 63 millioner kroner som via forbedringer i infrastrukturen, skal medvirke til at sikre erhvervsudvikling og arbejdspladser nord for fjorden.

Trafikstøj skal reduceres

Med budgettet bliver der fulgt op på Aalborg Kommunes støjhandlingsplan, der sætter fokus på bekæmpelse af vejtrafikstøj. Støjhandlingsplanen, der er fra 2024, er udarbejdet for at reducere trafikstøj i kommunen og forbedre livskvaliteten for beboerne. Der er afsat en pulje på 5 millioner kroner, der skal bruges til støjreducerende tiltag på de mest støjbelastede lokaliteter.

Midlerne kan både bruges af kommunen og i et finansielt partnerskab mellem kommunen og borgere, hvor borgerne på de mest belastede områder kan ansøge om støtte til støjafskærmning.

Byfornyelse i vækstbyerne

Aalborg Kommune har en omfattende strategi for byudvikling i vækstbyerne. Betegnelsen vækstbyer bruges om byer udenfor Aalborg, der har et særligt potentiale, og hvor der er fokus på at skabe attraktive bolig- og erhvervsområder. Det omfatter blandt andet udvikling af nye byområder og forbedring af eksisterende infrastruktur. I Aalborg Kommune er Frejlev, Svenstrup, Godthåb, Vadum, Vestbjerg, Vodskov, Vester Hassing, Klarup, Storvorde, Nibe og Hals udpeget som vækstbyer. Arbejdet med at opdatere udviklingsplaner for byerne er igangsat, og med budgettet er der afsat 11 millioner kroner til at gennemføre konkrete projekter.

Snerydning og saltning

De senere år har vintertjenesten været udfordret af det hårde vintervejr med masser af sne og frost, og af generelt stigende priser på ca. 40% til saltning, snerydning og indkøb af vejsalt. Der har siden 2021 været økonomisk ubalance på budgettet til vintertjenesten, da budgettet ikke har været tilstrækkeligt til at finansiere vintertjenestens udgifter. Derfor etableres der med budget 2025-2028 en økonomisk buffer, ved at lave servicereduktioner på blandt andet saltning på serviceklasse 3 veje og pladser, der blandt andet omfatter erhvervsområder og p-pladser ved for eksempel offentlige sportshaller. Det kan give en vis økonomis robusthed, selv under hårde vintre.

-
Vidste du, at Aalborg Kommune har:
  • 1.941 km Offentlige veje
  • 598 km Offentlige stier
  • 958 km Offentlige fortove
  • 71.400 m2 Offentlige pladser og gågader

Har du set...

Aalborg Kommune

Boulevarden 13
9000 Aalborg

CVR-nummer: 29189420

Let digital adgang