Skip til hoved indholdet
    Hjem Om kommunen Økonomi og statistik Årsrapport 2023

Årsrapport 2023

Historisk høj inflation og krigen i Ukraine påvirker kommunernes økonomi i 2023 – også i Aalborg Kommune. En faldende befolkningsvækst pga. færre studiepladser og mindre årgange øger også udgiftspresset i Aalborg Kommune. Den borgernære kernevelfærd er fortsat topprioritet, men der er også fart på energirenoveringer og Danmarks første PlusBus. 


 

Indtægter og udgifter

I 2023 har Aalborg Kommune indtægter på 18.913,1 millioner kroner. Skatteindtægter på 11.222,6 millioner kroner udgør den største del af indtægtsgrundlaget. En anden væsentlig indtægtskilde for kommunen er tilskud og udligning, som udgør 3.801,7 millioner kroner. Tilskud fra staten og udligning mellem kommunerne er med til at give kommunerne mere ensartede økonomiske vilkår for opgaveløsningen.

Aalborg Kommunes udgifter består hovedsageligt af drifts- og anlægsudgifter. Serviceudgifterne på brutto 12.188,4 millioner kroner. udgør størstedelen af driftsudgifterne i 2023. Serviceudgifterne er udgifter til drift af kommunens serviceproduktion i forbindelse med folkeskole, ældrepleje, dagpleje, børnehaver med videre. De øvrige skattefinansierede driftsudgifter udgør samlet set 5.526,7 millioner kroner. og er stort set alle lovreguleret. Det dækker bl.a. ydelser til borgerne såsom førtidspension og kontanthjælp. Anlægsudgifterne udgør 653,5 millioner kroner.


Store velfærdsydelser

Aalborg Kommune er ansvarlig for driften af nogle af samfundets store velfærdsområder. Det gælder f.eks. folkeskoler, ældrepleje og plejehjem, tilbud til voksne med særlige behov og dagtilbud til børn og unge.

Folkeskolen er det største udgiftsområde

Folkeskolen er den største udgiftspost indenfor kommunens serviceområde med 48 skoler og fire specialskoler. Aalborg Kommune brugte 2.258,4 millioner kroner på folkeskoleområdet inkl. skolefritidsordninger (DUS) i 2023. Kommunen skal sikre læring, trivsel og spændende skoledage for alle børn og unge. ”Stærke Fællesskaber” bliver i 2023 kommunens nye strategiske grundlag, der har til formål at styrke børn og unges trivsel, læring, dannelse og udvikling på tværs af både det almene- og det specialiserede område. 

Tilbud til ældre

I 2023 bliver der brugt 1.924,3 millioner kroner på tilbud til ældre, hvor der er fokus på rehabilitering. Målet er at støtte borgeren i selv at kunne klare så mange gøremål i hverdagen som muligt og sikre den bedst mulige omsorg og pleje for de borgere, der har det behov. Aalborg Kommune har 1.945 plejehjemspladser fordelt på 36 plejehjem og fire friplejehjem. Aalborg Kommune leverer også hjælp til borgere i eget hjem, hvor 8.000 modtager hjælp fra hjemmeplejen. Der bliver leveret sygepleje til 4.600 borgere om måneden enten i hjemmet eller i en af kommunens klinikker. Aalborg Kommune har også forskellige træningstilbud og 33 aktivitetscentre.

Voksne med særlige behov

På tilbud til voksne med særlige behov bliver der brugt 1.392,5 millioner kroner for at sikre, at borgere med handicap har samme muligheder for at udnytte deres potentiale og samme ansvar for eget liv som alle andre samfundsborgere. Aalborg Kommune har forskellige ydelser til voksne borgere med behov for tilbud. Kommunen har 50 bo- og døgntilbud med samlet 817 tilbudspladser og cirka 1.670 borgere er i bostøtteforløb. Tilbuddene omfatter også behandlingsmæssige tilbud og indsatser på voksensocialområdet, misbrugsområdet og udsatteområdet.

Pasningstilbud

I Aalborg Kommune er der cirka 13.600 børn i alderen 0-6 år. Omkring etårsalderen er stort set alle børn i pasningstilbud, og heraf er hovedparten i kommunal eller privat dagpleje. Når børnene bliver tre år, så overgår de til kommunalt eller privat dagtilbud eller til en af kommunens landsbyordninger, og her fortsætter de, til de bliver seks år og starter i skole. I Aalborg Kommune er der 41 integrerede institutioner, 5 specialbørnehaver og 101 børnehaver. I alt er der ca. 11.500 børn i dagtilbud, og over 2.500 medarbejdere er ansat inden for området. Aalborg Kommune brugte i 2023 samlet 1.090,9 millioner kroner på dagtilbud til børn og unge.


Anlæg understøtter udvikling

Aalborg Kommune bruger 653,5 millioner kroner på skattefinansierede anlægsudgifter i 2023. Anlægsinvesteringerne skal understøtte Aalborg Kommunes fortsatte udvikling og giver plads til kommunens borgere. Anlægsinvesteringer i 2023 omfatter PlusBus, Åbning af Øster Å, Børne- og Ungeuniverset på Stigsborg Brygge og nye daginstitutioner. Der er også prioriteret midler til vedligeholdelse og energirenoveringer af kommunale bygninger.


Aalborg griber fremtiden med ny erhvervsstrategi

I februar 2023 vedtager et enstemmigt Aalborg Byråd Aalborg Kommunes erhvervsstrategi for perioden 2023-2026. Strategien skal sikre de bedste muligheder for vækst og beskæftigelse.

Med den nye erhvervsstrategi er formålet, at Aalborg Kommune i 2030 vil fremstå som en erhvervsvenlig kommune for alle brancher og erhverv, hvor 128.000 vil være i beskæftigelse i kommunens 12.000 virksomheder. De mange virksomheder skal opleve en høj grad af tilfredshed med erhvervsservice og sagsbehandling.
Strategien bliver til i et tæt samspil mellem Aalborg Erhvervsråd, centrale interessenter fra erhvervslivet og Aalborg Kommune på tværs af forvaltninger. Erhvervsstrategien fremhæver i alt syv prioriteter, som er altafgørende for at sikre fremdrift for erhvervsudviklingen i Aalborg Kommune:

  • Erhvervsbetjening 
  • Proaktiv planlægning for erhvervsudvikling
  • Forretningsudvikling og vækst
  • Grøn forsyningssikkerhed
  • Tilgængelighed af rette kompetencer
  • Innovative løsninger og partnerskaber
  • Attraktiv og international

For hver er de syv prioriteter er der nedsat en arbejdsgruppe, som består af medarbejdere i Aalborg Kommune på tværs af forvaltninger, som er med til at igangsætte, koordinere og evaluere indsatser og tiltag. 


En sommer med sportsfest og smukke skibe 

Aalborg er i sommeren 2023 vært for DM-ugen, som er et slags mini-ol på dansk jord for mere end 40 forskellige sportsgrene. Aalborg Regatta er også tilbage med smukke skibe og koncerter på havnen. 

Aalborg er for anden gang vært for DM-ugen fra 19 – 25 juni 2023, hvor der bliver fundet 200 danmarksmestre inden for 40 forskellige sportsgrene. Den officielle åbning af DM-ugen bliver holdt på Aalborg Stadion, hvor der er mange publikummer til hygge i fanzonen og til pokalfinaleopgøret mellem Fortuna Hjørring og FC Nordsjælland.
Herefter står den på sportsfest, hvor mange sportsgren rykker ud i byen rum. På havnefronten er der blandt andet DM i padel, beachvolley, kuglestød, bueskydning, Highdiving og SUP. DM-ugen har i 2023 mere end 150.000 besøgende og bliver til i tæt samarbejde mellem flere forskellige forvaltninger, Danmarks Idrætsforbund, lokale foreninger, specialforbund og en masse frivillige kræfter. 

Aalborg Regatta er tilbage

Efter en længere pause er Aalborg Regatta fra den 23. – 27. august grunden til, at omkring 80.000 mennesker lægger vejen forbi Aalborgs havnefront. Her kan publikum gå ombord på de 13 deltagende skibe eller se og deltage i de mange maritime aktiviteter, som foregår langs havnefronten. Som noget nyt er Utzon Parken omdannet til et stort Street Food-område. Om aftenen er der koncerter, hvor Annika Aakjær, Carpark North og Christopher tiltrækker store menneskemængder til hygge på Slotspladsen.


Aalborg Kommune oplever rekordhøj beskæftigelse

Trods et år med energikrise, inflation og stigende renter har beskæftigelsen med 118.000 personer i job aldrig været højere i Aalborg Kommune. Samtidig er ledigheden fortsat på et lavt niveau, og antallet af fleksjob har aldrig været højere.

Efter rekordlav ledighed i 2022, så stiger ledigheden i 2023 med 7% til 4.400 ledige. Udviklingen ligger under tendensen på landsplan og i det øvrige Nordjylland. Med til billedet hører, at 17.400 ledige i 2023 kom videre til job eller uddannelse, hvilket stort set svarer til niveauet i 2022. 

Som uddannelseskommune er der hvert år en stor tilgang af ledige dimittender. I 2023 melder 1.200 nyuddannede sig ledige. Det er lykkedes jobcentret at holde trit med udviklingen, og der er ved udgangen af 2023 færre ledige dimittender end i 2022.

Ukrainere kommer i arbejde 

Antallet af nytilkomne ukrainere er aftagende, og i 2023 kommer der kun 225 nye ukrainske borgere til kommunen. I alt er der siden krigens start i 2022 givet opholdstilladelse til mere end 1.500 børn og voksne. Det er lykkedes at give familierne gode boligforhold. En aktiv indsats med sprogundervisning og virksomhedspraktikker betyder, at mere end 300 voksne ukrainere er kommet i et ordinært job med udgangen af 2023, mens 300 voksne fortsat er på offentlig forsørgelse.

Højeste antal i fleksjob nogensinde

Et fleksjob er for mange med en reduceret arbejdsevne vejen til en almindelig hverdag med job og kollegaer. Derfor har byrådet prioriteret, at der oprettes flere fleksjob. Der er i 2023 lavet mere end 1.000 fleksjob, hvilket er det højeste antal nogensinde. Det samlede antal rundede i løbet af året 3.300 borgere, og der har aldrig været så mange borgere i et fleksjob som nu. 

Førtidspensionister på Springbrættet 

Mange borgere på førtidspension har lyst til at få mere ordinær beskæftigelse. Her kan et 6 måneders forløb på Springbrættet være en vej til at afprøve, hvilke muligheder der er på arbejdsmarkedet. Indtil videre har 2 hold af i alt 15 borgere færdiggjort et forløb på Springbrættet, hvor langt de fleste har fået job. Det kan være med løntilskud i en dagligvarebutik, frivilligt arbejde samt skift mellem beskyttede beskæftigelsestilbud. 


Flere rådgivere til børne- og familieområdet

Et stigende pres fører i 2023 til, at Aalborg Byråd foretager en historisk stor investering i at skabe et mere bæredygtigt børne- og familiesamarbejde. Det har gjort det muligt at udvide antallet af rådgivere. Familiens Hus åbner i foråret 2023 og skal hjælpe familier, inden problemerne vokser sig for store. 

Investeringen i børne- og familieområdet i Aalborg Kommune gør det muligt at udvide antallet af rådgivere fra 16 i 2023 og med 11 fra 2024. Det betyder bl.a., at rådgiverne kan tage flere samtaler med både børn og forældre. Rådgiverne foretager flere besøg i familien, og ikke alle resultater er målbare endnu, men der er allerede nu mange konkrete eksempler på, at mere tid med den enkelte familie skaber løsninger, der er mere holdbare på lang sigt.

Flere sårbare børn får støttekontaktperson

Børn og unge, der har brug for særlig social støtte, kan i Aalborg Kommune få tilknyttet en støttekontaktperson. Det er en stabil voksenkontakt, der kan støtte op om barnet i samarbejde med skolen og andre. Fritidscentrene kan i regi af Center for Tværfaglig Forebyggelse være en tæt kontakt til lokalsamfundet og være døren for barnet eller den unge ind i varige fællesskaber. Aalborg Kommune varetager 75 % af kontaktforløbene, hvor størstedelen bliver varetaget af fritidscentrene. En mindre del af de interne forløb bliver varetaget af Center for Dag- og Døgntilbud.

Familiens Hus åbner

En tidlig indsats kan forebygge, at problemer vokser sig store i familierne. Den 1. maj 2023 åbner Familiens Hus i tæt samarbejde med Børn og Unge samt Sundhed og Kultur. Huset ligger i Jernbanegade, og her kan familier komme ind fra gaden eller bare ringe for at få hjælp eller vejledning. Henvendelserne kan handle om det meste f.eks. bekymringer om familieforhold eller udfordringer med barnets trivsel, kostvaner, søvn, opdragelse og adfærd. Er Familiens Hus ikke den rette indsats, så bliver forældre hjulpet videre, og Familiens Hus slipper ikke, før andre tager over. Familiens Hus har samtidig en særlig opgave i at bidrage til, at eksisterende indsatser bliver udviklet på tværs af sektorer og gennem inddragelse af foreninger og civilsamfundsorganisationer.


Sammen om stærke fællesskaber 

I Aalborg Kommune er et godt børne- og ungeliv forankret i stærke fællesskaber og gode læringsmiljøer, som møder børnene dér, hvor de er. Dog er der stadig flere børn og unge, som ikke trives i det almene skole- og dagtilbud, og flere har behov for andre rammer og muligheder. 

Stærke Fællesskaber bliver i 2023 til Børn og Unges nye strategiske grundlag, der har til formål at styrke børn og unges trivsel, læring, dannelse og udvikling på tværs af både det almene- og specialiserede område. Stærke Fællesskaber skal bidrage til at skabe en positiv forandring, der i langt højere grad kobler det almene og specialiserede område, hvilket betyder, at de tiltag, der bliver besluttet, skal gavne både den enkelte og fællesskabet.

Til trods for, at mange børn og unge trives, viser både den Regionale Børneprofilundersøgelse og Aalborg Kommunes egen Ungeprofilundersøgelse, at der er behov for nye tilgange og indsatser for at sikre højere trivsel og stærkere fællesskaber. Udviklingen går den forkerte vej, og flere børn og unge har brug for alternative rammer og læringsmiljøer. Målet med Stærke Fællesskaber er først og fremmest at øge trivslen og styrke fællesskaberne for alle børn og unge. 

Målet er også at styrke samarbejdet på tværs af alle aktører, der har indflydelse vores børn og unges liv. Stærke Fællesskaber omfatter et stærkt samarbejde på tværs af skoler, dagtilbud, fritidsaktiviteter samt PPR, og inddragelse af både børn, unge, forældre, ledere, medarbejdere, interesseorganisationer og faglige organisationer. I arbejdet med Stærke Fællesskaber er borgerne inviteret helt tæt på for i fællesskab at finde de bedste løsninger for alle børn og unge. 

Stærke Fællesskaber skal fremover være afsættet for de politiske og administrative beslutninger og for udviklingen af almen- og specialområdet.


Flere småbørn i Aalborg Kommune

Det stigende børnetal og rekrutteringsudfordringer på området betyder, at der er brug for flere pasningsmuligheder for kommunens børn. Det bliver i 2023 muligt for forældre at få tilskud til pasning af eget barn i alderen 0-2 år. 

For at sikre overholdelse af pasningsgarantien i Aalborg Kommune er der behov for anlægsinvesteringer, og der skal bygges en række nye institutioner på Ferskenvej, Højvang, Centrum og Gigantium i Aalborg samt i Vodskov og Frejlev.

Der er også behov for andre løsninger for at sikre plads til alle nye børn, og derfor er det blevet muligt for forældre i Aalborg Kommune, frem mod 2025, at få tilskud til pasning af eget barn i alderen 0-2-år. Ordningen tråder i kraft den 1. august 2023 som en toårig forsøgsordning, og der arbejdes på at gøre ordningen permanent.
Fra ordningens begyndelse har der hver måned været en stigning i antallet af godkendte ansøgere. I august var der 63 ansøgere, der får tilskud gennem ordningen, mens antallet i februar 2024 runder 133. Børne- og Undervisningsudvalget vælger i 2023 at suspendere de fire pasningsområder på 0-2 års-området, så der imidlertid kun er ét pasningsområde, som omfatter hele Aalborg Kommune. 

Endeligt arbejdes der med forskellige andre tiltag i forhold til at sikre pasningsgarantien herunder bl.a. etablering af midlertidige løsninger, merindskrivninger og rekruttering af dagplejere.


Bæredygtige skoler i hele Aalborg Kommune 

Byrådet i Aalborg Kommune vedtager i juni 2023 et forslag om sammenlægning af henholdsvis Byplanvejen Skole og Seminarieskolen samt Herningvej Skole og Tornhøjskolen. Skolerne kommer til at hedde henholdsvis Solbakkeskolen og Bundgaardskolen. Arbejdet med at sikre bæredygtige skoletilbud fortsætter. 

De to nye skoler – Solbakkeskolen og Bundgaardskolen – slår dørene op fra skoleåret 2024/2025. Beslutningen om sammenlægning af skoler bliver truffet med ønsket om at styrke fagligheden, fællesskabet og elevgrundlaget for skolerne i det østlige Aalborg. Sammenlægningerne er resultatet af omfattende analyser, høringer og dialog med både forældre, lærere og relevante interessenter, som er blevet behandlet i Børne- og Undervisningsudvalget og herefter endelig vedtaget i Byrådet i juni 2023. 
Etableringen af de to nye skoler skal være med til at gøre en positiv forskel både for lokalområderne og for børn, unge og voksne i det østlige Aalborg. Blandt andet ved at sørge for, at elevtallet på skolerne er stabilt og robust. Det har været en udfordring i den nuværende struktur med de fire skoler i området, da der for flere skoler har været en stor søgning væk fra distriktsskolerne mod andre skoler i området. 

Bæredygtige skoletilbud

Generelt er der i Aalborg Kommune fokus på at skabe bæredygtige skoletilbud, da den demografiske udvikling og stigende udgifter i disse år sætter folkeskoleområdet under pres i kommuner landet over - også i Aalborg Kommune. Der er derfor behov for en kvalificeret drøftelse af et samlet skoleområde i Aalborg Kommune, hvor faglig og økonomisk bæredygtighed er omdrejningspunktet med blik for skolernes rolle i lokalsamfundet. Børn og Unge vil i tæt samarbejde med skolebestyrelserne, lokalsamfundene og de øvrige forvaltninger i Aalborg Kommune udarbejde en analyse af et samlet skoleområde.


 


Fakta: Børn og Unge

  • Ca. 30.000 børn og unge
  • Ca. 60.000 forældre
  • Ca. 7.700 medarbejdere
  • 7 politikere i Børne- og Undervisningsudvalget
  • 65 forældrebestyrelser (15 dagtilbud og 50 skoler)
  • 10 børne- og ungeområder
  • 600 dagplejere
  • 13 vuggestuer
  • 41 integrerede institutioner (4 selvejende), 5 specialbørnehaver og 101 børnehaver (7 selvejende)
  • 48 skoler og DUS-områder, herunder 9 landsbyordninger hvoraf enkelte både rummer børnehave og vuggestue
  • 4 specialskoler
  • PPR
  • UngAalborg 
  • Aalborg Kulturskole

 


 

Forandringer er på vej

2023 har været et år præget af venten og forberedelser på en ny sundhedsstruktur og ældrelov. Sundhedsstrukturkommissionen forventer i foråret 2024 at fremlægge sit bud på den fremtidige organisering af sundhedsvæsnet. Det nære sundhedsvæsen skal prioriteres – det vil sige de kommunale sundhedstilbud.

Senior og Omsorg er godt rustet til at møde de forandringer, der er på vej. Nærvær, ansvarlighed og respekt kendetegner Aalborg Kommune i løsningen af de fælles kerneopgaver med at udvikle livskvalitet og et meningsfuldt hverdagsliv. Det gør Aalborg Kommune blandt andet ved at fastholde og rekruttere dygtige medarbejdere, der med høj kvalitet arbejder forebyggende, rehabiliterende og omsorgsfuldt sammen med borgerne. 

Fastholdelse og rekruttering

Senior og Omsorg arbejder målrettet med indsatser, der skal styrke fastholdelse og rekruttering af medarbejderne. I 2023 er der fokus på:

  • Attraktive arbejdspladser med psykologisk tryghed og stærke arbejdsfællesskaber, fokus på ledelsesudvikling og netværk for ledere, prioritering af faglig sparring og kompetenceudvikling.

  • Fortsat tilknytning af seniorer gennem aftale om seniorordninger for medarbejdere. Nye nationale regler betyder også, at medarbejdere, som er gået på efterløn eller pension, har mulighed for at arbejde uden at blive modregnet.

  • Omdømme og synlighed gennem medarbejderportrætter, tydelige karriereveje og gode hverdagshistorier.

  • Gode introduktionsforløb med fastlagte introduktionsprogrammer for nyansatte. Nyuddannede medarbejdere friholdes fra vagtplanen de første to uger af deres ansættelse.

  • Unge får øget indblik i arbejdet på ældre- og sundhedsområdet gennem fritidsjobs, erhvervspraktik og samarbejde med grundskolen og erhvervsuddannelser.

Afbureaukratisering

2023 står også i afbureaukratiseringens tegn i Senior og Omsorg. Internt gennemgår Senior og Omsorg alle regler og arbejdsgange for at vurdere, om de understøtter eller tager tid fra kerneopgaven. Det har været en lærerig proces, som ikke bare har frigivet tid til kerneopgaven, men også har udviklet en fælles bevidsthed om, at forenkling og forbedring af arbejdsgange er en kontinuerlig proces. Afbureaukratisering er kommet for at blive.


Automatisering og digitalisering

Automatisering og digitalisering er med til at frigive arbejdstid samtidig med, at løsningerne bidrager til at fremme uafhængige hverdagsliv hos borgere. I 2023 er der fokus på at opskalere eksisterende løsninger:

  • Der er etableret en skærmenhed, der udbreder muligheden for at levere digitale ydelser til borgene.

  • Øget og mere målrettet brug af DigiRehab i træningsindsatsen for borgere, der modtager hjemmepleje. Den bidrager til, at borgere kan klare flere hverdagsaktiviteter uafhængig af kommunens hjælp.

  • Indsatsen med dosispakket medicin er opskaleret.

Forebyggelse og Rehabilitering

Senior og Omsorg har i en årrække arbejdet ud fra et princip om, at der skal investeres ressourcer i at styrke ældre borgeres evner til at klare sig selv. Dels fordi det øger den enkeltes livskvalitet at klare sig selv mest muligt og længst muligt, og dels fordi det frigiver hænder i hjemmeplejen. 

Indsatsen er bred og indeholder både længerevarende, intensiv rehabilitering på kommunens rehabiliteringstilbud, digitalt understøttede rehabiliteringsforløb og målrettet rehabilitering af borgere for at udskyde det tidspunkt, de får brug for hjælp. Målet er at skabe meningsfulde hverdagsliv med bedst mulig livskvalitet, hvor flere oplever at kunne klare mest muligt selv.


Aalborg Kommune er på forkant med faste teams

Aalborg Kommune er på forkant med etableringen af faste tværfaglige teams i Senior og Omsorg, hvor social- og sundhedshjælpere, -assistenter, sygeplejersker, terapeuter og visitationen arbejder tæt sammen under samme tag.

I 2022 modtager Aalborg Kommune midler fra Socialstyrelsen til at udvikle og afprøve nye veje til værdig ældrepleje og rehabilitering af borgere i eget hjem. De er brugt på at afprøve faste teams i et enkelt geografisk område. Erfaringerne viser indtil videre, at når Aalborg Kommune arbejder tæt sammen på tværs af fagligheder, får borgeren den bedste service. Samtidig bliver arbejdsfællesskabet styrket, og tværfaglig sparring og kompetenceudvikling bliver en naturlig del af hverdagen i de faste teams. Derfor skal de faste teams nu etableres i hele kommunen.

Høj borgertilfredshed 

Senior og Omsorg har spurgt beboere på kommunens plejehjem om deres tilfredshed med at bo på plejehjem. Undersøgelsen viser, at 83 procent af de adspurgte beboere i høj grad eller meget høj grad er generelt tilfredse med at bo på plejehjem. Tilfredsheden er størst med den hjælp, beboeren modtager, med personalets viden om, hvad der er vigtigt for beboeren, og med måltiderne. Tilfredsheden er lavest med beboernes sociale relationer og mulighed for indflydelse på eget liv. Sociale relationer er vigtige for vores livskvalitet uanset alder. Undersøgelsen viser, at beboerne på kommunens plejehjem har et stort ønske om, at socialt samvær bliver tænkt endnu mere ind i hverdagen. Det ønske skal der arbejdes videre med lokalt på de enkelte plejehjem. 


Oplevelser og trivsel for borgerne

Hos Sundhed og Kultur er der fuld fart på borgerkontakten i forvaltningens mange tilbud og services. Der er også blevet udviklet ny sundhedspolitik, ny fritidspolitik, ny frivilligstrategi og nye grønne løsninger.

Over en million besøger Gigantium i 2023 som gæster, og flere hundrede tusinder besøger  Aalborg Bibliotekerne. Borgerservice har også et særdeles travlt år med ekspeditionen af over 15.000 borgere, der skal have hjælp med skiftet fra NemID til MitID. Henover året har Sundhed og Kultur generelt en stor kontakt med Aalborgs borgere i forvaltningens tilbud og services. Lige fra tandplejen, sundhedsplejen og genoptræningen til forebyggende tilbud i Nordkraft og i kommunens fremskudte indsatser ude i landdistrikterne. 

Ny sundhedspolitik og fritidspolitik

Aalborg Kommune har i 2023 udviklet en ny sundhedspolitik, der sætter fokus på bedre trivsel og gode fællesskaber, mere lighed i sundhed, et godt helbred og ¬flere gode leveår samt bedre sammenhæng og kvalitet. I respekt for sundhedsudfordringernes omfang har den nye sundhedspolitik ikke nogen udløbsdato.

Sundhed og Kultur har med en grundig og borgerinddragende proces også udviklet en ny fritidspolitik i Aalborg Kommune, der skal være med til at styrke Aalborgs store og mangfoldige fritidsliv. Den nye politik er delt op i tre spor: 

  • Vi vil understøtte det eksisterende
  • Vi vil styrke potentialer
  • Vi vil eksperimentere og afprøve nyt

Ny frivilligstrategi

Der bliver også udviklet ny frivilligstrategi i 2023, hvor målet blandt andet er at styrke brobygningen og netværket mellem de mange og gode frivillige indsatser til kommunen, så Aalborg Kommune kan blive endnu bedre til at understøtte gode rammer og faciliteter for det frivillige arbejde. Tværsektorielt får Sundhed og Kultur lavet nye sundhedsaftaler med regionen og praktiserende læger, der nu er blevet godkendt af Sundhedsstyrelsen.


Sportsfest og foreningsbuffet til studerende 

Sundhed og Kultur bidrager til flere store events og oplevelser i kommunen. DM-ugen bliver en succesfuld sportsfest, og Idrætsmødet vokser. Studerende får gratis foreningsaktiviteter med Try Out, og første spadestik bliver taget til Sundheds-, Forenings- og Kvarterhus i Løvvangen.

Aalborg er i sommeren 2023 værtsby for DM-ugen for anden gang. Det bliver en sportsfest med  mere end 150.000 besøgende. DM-ugen bliver skabt i tæt samarbejde mellem Danmarks Idrætsforbund (DIF), de lokale forbund, en masse frivillige og Aalborg Kommune. I sommeren 2023 tager DIF og Aalborg Kommune skridtet videre i forhold til at skubbe de mange idrætter ud i byens rum på nye arenaer. Her kan nævnes stangspring, kuglestød, bueskydning, beachvolley, padel og faldskærmsudspring, som rykker ned på og ved Honnørkajen foran begejstrede tilskuere. DM-ugen rejser videre til Herning i 2024, men vender allerede tilbage til Aalborg i 2025. 

Idrætsmødet vokser

Idrætsmødet bliver allerede afholdt i april i 2023, hvor konferencen tiltrækker over 1.100 deltagere fra hele landet. Deltagerne repræsenterer 65 kommuner. Konferencen byder på mere end 150 workshops, debatter og talks med emner, der spænder fra kønsidentitet og trivsel til folkeoplysningsloven og kommunale idrætsstrategier. Samtidig er Kildeparken fyldt med aktiviteter, og skolearrangementerne involverer omkring 1.400 børn fra udskolingen.

Aalborg Try Out

Henover efteråret og studiestart har Aalborg Kommune tilbudt byens mange studerende gratis foreningsbuffet i Aalborg Try Out. Over 5.000 studerende tager imod de nye aktiviteter og finder nye fællesskaber i Aalborgs rige foreningsliv. Målet med indsatsen er dels at give nye studerende gode muligheder for at integrere sig i byen udenfor læsesalene, og samtidig er det også et forsøg på at styrke den mentale trivsel blandt de unge, som er udfordret både i Aalborg og på landsplan. Sideløbende arbejder Sundhed og Kultur med at sprede viden om Studiebobler og ABC for mental sundhed, der også er trivselsfremmende indsatser. 

Grøn innovation 

Som noget helt nytænkende og banebrydende har Kulturafdelingen -  i samarbejde med Aalborg Universitet - lanceret en mobil solcelledrevet batteritrailer, der kan sikre grøn og bæredygtig strøm til udendørs koncerter og arrangementer. Den mobile powerbank har allerede givet anledning til flere koncertoplevelser i Aalborgs Landdistrikt. Debuten kom til Dorthe Gerlach-koncert i Skørbæk Søpavillon, hvor over 500 gæster var med til verdenspremieren. Den nye opfindelse fik fin omtale, og flere har allerede henvendt sig med spørgsmål om at låne og eventuelt bygge en mere.

Nyt Sundheds-, Forenings- og Kvarterhus

Første spadestik bliver taget til et nyt Sundheds-, Forenings- og Kvarterhus i Løvvangen. Første stik i jorden bliver taget med en eldreven gravko som symbol på, at byggeriet af det nye hus skal foregå på en grøn og bæredygtig måde med nye teknologier, eldrevne maskiner og bæredygtige materialer. 

Grøn Familiedag har besøgsrekord

I efteråret 2023 kommer alle sanser i spil under Grøn Familiedag ved Halkær Mølle. Årets udgave har vokseværk både i antallet af aktiviteter, antallet af skønne naturarealer der bliver taget i brug, og ikke mindst antallet af deltagende foreninger. Der er aktiviteter til vands, lands og i luften. Formålet med Grøn Familiedag ved Halkær Mølle er at skabe fokus på de mange ting, som man kan lave i vores skønne natur, bringe familierne lidt tættere på nogle af elementerne og ikke mindst lade dem møde nogle af alle naturentusiasterne fra foreningerne. Grøn Familiedag har i 2023 besøgsrekord med omkring 2.000 gæster.

Halkær Kro Mad & Kulturhus 

I februar 2023 begynder om- og tilbygningen af Halkær Kro Mad & Kulturhus, som bliver udbygget til at kunne rumme mere fællesskab, mad og økologi. Mad- og Kulturhuset skal være et regionalt forankret fyrtårn for udvikling af økologisk madkultur, stærke sociale og faglige netværk og lokale fællesskaber. Byggeriet består af to etaper, hvor 1. etape omfatter opførelse af en ny tilbygning i 2023, mens 2. etape omfatter renovering og ombygning af eksisterende bygning i 2024. Halkær Kro kan holde åbent og fortsætte alle aktiviteter i hele byggeperioden. Det samlede byggeprojekt forventes at være klar til Halkær Festival i juni 2024. 


Aalborg Kommune løfter den grønne omstilling 

Energirenoveringer fortsætter ind i 2023 og reducerer kommunens udledning af CO2. Der bliver også tænkt i kloge kvadratmeter i brugen af Børne- og Ungeuniverset på Stigsborg Havnefront. I 2023 kører alle kommunens bybusser på el.  

Klima og Miljø arbejder på en tværgående strategisk plan for energiområdet i Aalborg Kommune. Planen handler både om energianlæg og -infrastruktur og skal binde en række lokale projekter sammen. Det sker i dialog med centrale aktører som Aalborg Forsyning og Port of Aalborg – samt Aalborg Lufthavn, der blandt andet arbejder med Power-to-X, som kan omdanne elektricitet til brint.

Dialog om klimaindsatsen

Aalborg Kommune inddrager borgerne i arbejdet med klimaindsatsen. Der er i løbet af 2023 holdt en række arrangementer i byer og landdistrikter om blandt andet grøn omstilling, klimaadfærd og omstilling af varmeforsyningen. Desuden har der været et tæt samarbejde med Ungeklimarådet.

Bybusser kører på el

Første del af et nyt bybusnet i Aalborg bliver rullet ud i sensommeren 2023, og resten følger i 2024. Samtidig er Plusbussen taget i brug på tværs af Aalborg mellem øst og vest. Hermed har Aalborg Kommune omstillet alle sine bybusser til el, hvilket både er godt for klimaet og bidrager til et sundere bymiljø med mindre støj og partikelforurening.

De kommunale bygninger

Aalborg Kommune har 1 million kvadratmeter bygninger. Flere af dem er ved at blive energirenoveret med efterisolering samt udskiftning af tage og vinduer. Det medfører et lavere forbrug af varme og el og er med til at reducere kommunens udledning af CO2. Samtidig giver det et bedre indeklima.

Ved byggeriet af Børne- og Ungeuniverset på Stigsborg Havnefront i Nørresundby bliver der brugt genbrugsmaterialer. Der bliver også tænkt i kloge kvadratmeter. Det vil sige, at skolen skal være i brug flest mulige timer i døgnet og ikke står tom, når børnene har fri. Børne- og Ungeuniverset bliver altså et såkaldt bydelshus, hvor unge som ældre beboere i området kan bruge lokalerne både tidligt og sent. Bygningen står færdig i 2025. 

Flere sagsbehandlere til vandindvinding 

Sagspuklen i forhold til behandling af ansøgninger om tilladelse til vandindvinding til for eksempel vandværker, husdyrbrug og markvanding er meget stor. Derfor er der ansat to ekstra sagsbehandlere.

Overblik over PFAS 

PFAS er et ikke-nedbrydeligt kemikalie, som udgør et omfattende problem både i forhold til miljø og sundhed. Klima og Miljø arbejder på at få et overblik over forureningerne med PFAS for at kunne forebygge og begrænse dem mest muligt. 


Plusbussen understøtter Aalborgs byudvikling

Aalborg Kommune runder i 2023 en milepæl for bæredygtig mobilitet med indvielsen af Plusbussen. Busruten fra Væddeløbsbanen i vest til det kommende Universitetshospital i øst binder boliger, job, rekreation og kultur sammen.

Danmarks første rigtige BRT-forbindelse Aalborg Plusbus bliver i september 2023 indviet med et brag af en fest. Med indvielsen tager Aalborg Kommune ikke kun fat på en ny tid for den kollektive trafik. Den nye, stærke rygrad i den kollektive trafik binder også boliger, job, rekreation og kultur sammen. 

Mange byrum og pladser langs den 12 km lange rute har gennemgået en vild forvandling og har fået nyt liv. Der er anlagt nye pladser ved syv af de 22 nye stationer til Plusbussen. Forpladserne er indrettet som nye bytorve med plads til mødesteder, grøn beplantning og ophold. De syv nye pladser har altid været byrum, men med ombygningen har de hver fået nye funktioner og indretning. 

De 7 nye byrum langs PlusBussen:

  • Haraldslund
  • Aalborg Vestby Station
  • Nytorv
  • John F. Kennedys Plads
  • Grønlands Torv
  • Gigantium
  • AAU Fibigerstræde

 


Fuld fart på myndighedsbehandling 

Aktivitetsniveauet i Aalborg Kommune er højt, og det kan mærkes i By og Land på antallet af lokaleplaner, byggeansøgninger og tilsyn. Der er sat ekstra fart på myndighedsbehandlingen i By og Land til glæde for borgere og virksomheder i kommunen. 

Med budgettet for 2023 bliver der tilført ekstra midler til myndighedsbehandlingen i By og Land for at imødekomme efterspørgslen fra erhvervslivet og fra private aktører. Det afspejler sig i nøgletallene fra forvaltningen, der viser, at der i 2023 er:

  • vedtaget 33 lokalplaner og sendt yderligere 33 lokalplaner ud som forslag. Til sammenligning blev der i 2022 vedtaget 23 lokalplaner
  • ekspederet 6.379 byggeansøgninger (mod 4.745 sager i 2022). Baggrunden for stigningen i antallet af byggesager i forhold til 2022, skal dog findes i en ny registreringsmetode, hvor flere forespørgsler registreres, som sager i Byggeri. 
  • behandlet 6.800 gravetilladelser 
  • behandlet 1.100 rådighedstilladelser
  • behandlet godt 2.400 ansøgninger om parkeringsdispensation og ca. 140 kørselsdispensationer.

Sagsbehandlingstiden på byggesagsområdet i Aalborg Kommune er faldet fra 85 dage i 2022 til 73 dage i 2023. 


Bæredygtig byudvikling og klimasikring

Østerå åbner op i sensommeren 2023 og giver Aalborg et nyt rekreativt område. På den anden side af Limfjorden skyder et af Danmarks største kystnære byudviklingsprojekter op på Stigsborg. Behovet for klimasikring er endnu engang tydeligt, da stormen Pia rammer og medfører bl.a. forhøjet vandstand i Limfjorden. 

I august 2023 markerer Aalborg Kommune åbningen af Østerå gennem Karolinelund. Åbningen af Østerå giver Aalborg en ny rekreativ forbindelse med nye typer af oplevelser. Med den fritlagte å har en af Aalborgs centrale byparker fået nyt liv, ligesom projektet understøtter både vandmiljøhensyn og håndtering af stadig større mængder regnvand. Næste fase af åbning af Østerå tager for alvor fart i løbet af de næste par år og forventes afsluttet i 2026

En ny bydel skyder op

I Nørresundby har der været hektisk aktivitet. I 2023 er der arbejdet videre med den grundlæggende infrastruktur i Stigsborg-området, ligesom 1. etape af Stigsparken er blevet færdig. Der er også arbejdet intenst med kystfremrykningen, fodboldspilleren Henning Jensens Plads er blevet indviet, og der planlægges sikre skoleveje til Børne- og Ungeuniverset. 

Behov for klimasikring

I december rammer stormen Pia hele Nordjylland og medfører forhøjet vandstand blandt andet i Limfjorden. Det går igen hårdt ud over arealerne omkring Skudehavnen, Vestre Havne Promenade og Søsportsvej i Vestbyen i Aalborg. Men også området omkring Havnegade i Nørresundby står under vand. Der er behov for en storstilet klimasikring af arealerne imellem C. A. Olesens Gade og Vestre Fjordvej i Vestbyen, så bydelen bliver sikret mod de oversvømmelser, der allerede i dag sker oftere og oftere. 

Travlhed hos vintertjenesten 

I 2023 får Aalborg Kommune for alvor vinteren at mærke. Vintertjenesten i Aalborg Kommune står for snerydning og glatførebekæmpelse på 2.049 km offentlige veje, 405 km stier og 307 km fortove. Hertil kommer offentlige pladser og parkeringspladser. Vintertjenesten salter og snerydder også ved skoler, ældrecentre, børnehaver og idrætsanlæg. Det samlede budget til vinterbekæmpelsen i Aalborg Kommune i 2023 var 24 mio. kr., og når vinteren rammer, som den gjorde i 2023, koster vinterbekæmpelsen 1,4 mio. kr. i døgnet. Med vintervejret i 2023 fik det den konsekvens, at der i 2023 blev brugt 5 mio.kr. mere end budgetteret til vinterbekæmpelse.  

Kommunen øger biodiversiteten

Som et markant skridt mod øget biodiversitet opkøber Aalborg Kommune sammen med Den Danske Naturfond 60 ha landbrugsarealer i 2023. Arealet adskilte tidligere Hals Mose og Ulsted Rimmer. Det giver på sigt mulighed for at skabe et nyt og sammenhængende naturområde, der strækker sig over mere end 600 hektar til gavn for både nuværende og kommende generationer.

Kontakt

Økonomisk afdeling

Boulevarden 13 9000 Aalborg

Ring til os

99 31 17 01

Skriv til os

Åbningstider

Har du set...

Aalborg Kommune

Boulevarden 13
9000 Aalborg

CVR-nummer: 29189420

Let digital adgang