Ungeklimarådet til internationale politikere: Unge er en stor ressource, hvis I realiserer potentialet
Ungdommen fik de sidste ord til bæredygtighedskonferencen Aalborg 2024 – Vores byer. Vores ansvar.
”Vi kommer til at leve med konsekvenserne af de beslutninger, vores politikere tager i dag, uanset om vi er gamle nok til at stemme eller ej,” lyder det stålfast fra 18-årige Anne-Sofie Overgaard til de forsamlede politikere og embedsfolk.
Som repræsentant for Ungeklimarådet er hun inviteret med til den 10. europæiske konference for bæredygtige byer og lokalsamfund, der de sidste par dage har fyldt Aalborg Kongres & Kultur Center med politikere fra hele Europa.
Konferencens snakke og diskussioner har blandt andet resulteret i dokumentet Aalborg Conditions, der er et samlet opråb fra de lokale politikere til EU og nationalstaterne om, at kommunerne skal have de rette rammevilkår og økonomien til at accelerere den grønne omstilling.
Det sidste punkt på programmet var dog hverken underskrivning af dokumenter eller store armbevægelser fra diverse borgmestre. Nej, det var tværtimod givet til dem, det hele i princippet handler om: De unge mennesker, der – ligesom Anne-Sofie siger det – skal leve med konsekvenserne af de valg, politikerne tager i dag.
Et indblik i Aalborgs inddragelse af unge
Stærkt flankeret af 16-årige Svante Sondaj Hansen, der er formand for Aalborg Ungebyråd, indtog Anne-Sofie Overgaard scenen foran hundredvis af politikere og embedsmænd. Her fortalte de begge lidt om, hvordan Aalborg inddrager Ungebyrådet og Ungeklimarådet i forskellige politiske processer.
De fik også understreget, hvorfor det er vigtigt, at unge bliver inddraget. Og her var det ikke blot Anne-Sofies pointe, der er beskrevet ovenfor, som gav genlyd.
”Unge har ikke kun masser af meninger, men er også en stor ressource af ambitiøse mennesker, der bringer nye perspektiver og ideer på bordet, som kan blive til virkelighed, hvis magthaverne realiserer potentialet,” runger det fra Anne-Sofie Overgaard.
Til dette supplerer Svante Sondaj Hansen:
”Hvis du inkluderer unge mennesker i processen, så bliver beslutningerne også bedre forankret hos de mennesker, de berører.”
Han understreger dernæst, at de unge skal inddrages i processen på et tidspunkt, hvor det rent faktisk giver mening.
”Så kære beslutningstagere, spørg venligst ikke efter vores mening, hvis det allerede er for sent at ændre planen. Vi ønsker ikke at blive brugt til green eller youth washing,” siger Svante Sondaj Hansen til politikerne.
Og netop pointen omkring ”youth washing” blev også flaget tidligere i sessionen, da Bjarke Bjorch Haderup fra Dansk Ungdoms Fællesråd var på scenen. Her pointerede han, at det er vigtigt, at politikerne er transparente overfor de unge omkring, hvilken indflydelse de har i en given proces, når man inviterer dem med i den. På den måde kan de bedre vurdere, om de rent faktisk har mulighed for at påvirke beslutningen i sidste ende.
20 anbefalinger fra Ungeklimarådet til byrådet
Gennem tiden er det blevet til 20 forskellige anbefalinger fra Ungeklimarådet til Aalborg Byråd. Det fortalte Anne-Sofie Overgaard.
”Min personlige yndlingsanbefaling er at reducere kødmængden i kommunens køkkener og kantiner med 50%. Kommunen har lyttet, og det har resulteret i 2 kødfrie dage om ugen og en samlet reduktion på 25% CO2-udledning i kantinerne,” fortæller hun.
Men det er ikke altid, der bliver lyttet til de unge. Det slog de også fast fra scenen. Og selvom de er glade for at kunne have indflydelse, så er de ikke altid enige i de politiske beslutninger.
”Under kommunens budgetforhandlinger i sidste uge var vi helt forfærdede over at opdage de potentielle budgetnedskæringer på offentlig transport, da de ikke kun vil påvirke de unges liv, men have massive konsekvenser for klimaet,” lyder det fra Svante Sondaj Hansen med et blik rettet mod borgmesteren.
Lasse Frimand Jensen fik dog mulighed for genmæle, da han skulle runde konferencen af officielt.
”Tak for ordene fra de unge. Vi har ikke arvet jorden fra vores forældre, vi låner den fra vores børn. Derfor er det vigtigt at have de unge med i beslutningerne. Og jeg er stolt over alt det, vi gør på det område her i Aalborg Kommune. Vi kan desværre ikke opfylde alle drømme, men vi prøver så godt, vi kan. På den offentlige transport fik vi desværre ikke fundet alle midlerne, men vi kom halvvejs.”
Folkefesten fortsætter i weekenden
Selvom konferencedelen af Aalborg 2024 lakker mod enden, så er festlighederne slet ikke slut endnu. Både fredag og lørdag er der godt gang i aktiviteterne i Kildeparken. Her byder vi ind til en festlig eftermiddag og aften om fredagen til Fredagslounge. Lørdag er der hyggelige aktiviteter for alle til Familiedag i Kilden.
Kontakt
Klima og Miljø
Stigsborg Brygge 105 9400 NørresundbyRing til os
99 31 20 50Skriv til os
Husk at skrive sikkert, hvis du deler følsomme eller fortrolige oplysninger.