Skip til hoved indholdet

Økologisk fyrtårn: Nu åbner Halkær Kro Mad og Kulturhus

Efter en kæmpe renovering og udbygning åbner Halkær Kro Mad og Kulturhus fredag 30. august op for offentligheden. Glæden er stor over endeligt at nå målet og nu skal ambitionerne og ideerne om kultur, økologi og madfællesskaber udleves i praksis.

Forberedelsen, renoveringen og udbygningen har stået på de sidste fire-fem år og ideen og planerne har været endnu længere undervejs. Men nu er Halkær Kro Mad og Kulturhus fremme ved målet. Fredag 30. august åbnes dørene klokken 14.30 til 17.00 til et meget unikt mødested om mad og kultur:

”Det er et meget spændende og visionært projekt som vi nu skal klippe snoren til. Halkær Kro var allerede inden et unikt kulturhus i Aalborg Kommune, da det er bygget på et fundament af frivillighed og bæredygtighed, som er helt specielt. Halkær Kro Mad og Kulturhus ligger i et smukt naturområde, med det man nærmest kan kalde en kæmpe køkkenhave lige uden for døren. Med de nye fantastiske rammer vil Aalborg og Danmark få et unikt mad-og kulturhus, som jeg er overbevist om kommer til at skabe gode fællesskaber rundt om maden, kulturoplevelserne og den bæredygtige levevis. Projektet peger ind i fremtiden med sit fokus på fordybelse og fællesskab – jeg glæder mig til at se det udfolde sig”, siger Jes Lunde, rådmand i Sundhed og Kultur i Aalborg Kommune.

Halkær Kro Mad og Kulturhus er blevet renoveret og udbygget for 20 millioner kroner og bliver nu et økologisk og bæredygtigt fyrtårn i Aalborg Kommune. Udbygningen har givet nye køkken- og undervisningsfaciliteter, mens spillestedet og forsamlingshuset er blevet ført ind i fremtiden og gjort mere tilgængelige. Og krydderurterne og råvarerne kan stadig hentes lige udenfor døren på blandt andet Halkærs egen landsbyfælled. Nu er man klar til at invitere endnu flere fællesskaber indenfor:

”Det er et fantastisk sted vi skal åbne. Det bliver et nyt spændende økologisk fyrtårn på den gastronomiske scene i Nordjylland. I Aalborg Kommune kan vi godt lide at gøre ting sammen, så derfor er jeg også meget glad for at Halkær Kro Mad og Kulturhus i den grad bygger på frivillighed og fællesskab og at det også er styrkelsen af madfællesskaber og kulturfællesskaber, der er ambitionen med de nye lækre rammer. Aalborg er en stor geografisk kommune, så jeg er glad for, at vi nu har et fantastisk økologisk, bæredygtigt og kulturelt trækplaster her i Halkær i vores smukke landdistrikt”, siger Lasse Frimand Jensen, borgmester i Aalborg Kommune.

Til indvielsen af Halkær Kro Mad og Kulturhus fredag 30. august vil du udover, at opleve snoreklippet og rammerne i det nye hus, også kunne høre taler fra borgmester Lasse Frimand Jensen, rådmand i Sundhed og Kultur, Jes Lunde, samt gastronomisk udvikler Emilie Qvist Kjærgaard. Det bliver også muligt med en rundvisning på landsbyfælleden.

Frivillighed og bæredygtighed = oplevelser og fællesskaber

Halkær Kro blev købt af otte familier i fællesskab i 1992 og samtidigt med at kroen i det lille landsbysamfund udviklede sig til et nationalt og internationalt anerkendt spillested, så blomstrede den økologiske og bæredygtige tilgang også omkring spisestedet. Halkær Kro blev det første spisested i Danmark, der opnåede det økologiske spisemærke i guld. Stedet var med det bæredygtige fokus båret af frivillige foran tidsånden i resten af landet. Med den nye udbygning og omfattende renovering er man nu klar til fortsætte ud af den vej, med lokale producenter, friske økologiske råvarer, som alle er inviteret til at komme og nyde:

”De nye rammer, specielt med de nye køkken- og undervisningsfaciliteter gør det muligt at sætte det gode madhåndværk og de gode økologiske nordjyske råvarer i fokus. Og det fokus på madfællesskaber skal spille sammen med og understøtte det vi altid har været  - et kultur og spillested, et lokalt mødested, hvor alle er velkomne. Vores mission var at fremtidssikre stedet, men også skabe grobund for at alle aldre kan få oplevelser her. Vi har en ambition om at både amatører og professionelle skal mødes og få en forståelse for hvad mad er og hvor den kommer fra. Vi glæder os helt vildt over, at ventetiden nu er ovre, og at vi nu kan invitere alle ud at se hvor fantastisk det her sted er blevet”, siger Ellen Marie Drastrup, forkvinde for den selvejende institution Halkær Kro Mad og Kulturhus.

Fakta:

Halkær Kro Mad og Kulturhus har igennem flere år været gennem en større udbygning og renovering til 20 mio. kroner - et beløb der blandt andet er rejst via støtte fra Aalborg Kommune, Lokale og Anlægsfonden, Realdania, Spar Nord Fonden og Sparekassen Danmark, Fonden Himmerland.

Samtidig støtter Nordea-fonden to flerårige projekter med i alt otte mio. kr. "Fra Jord til Bord" er målrettet skoler fra folkeskolebørn til erhvervsuddannelser, "Fællesskab under åben himmel" handler om at skabe nye fællesskaber i naturen for folk, der har udfordringer eller kæmper med ensomhed.


Der er i dag omkring 100 frivillige tilknyttet kroen, heraf kommer en tredjedel fra lokalmiljøet og en tredjedel fra Aalborgområdet. Den sidste tredjedel bor andre steder i landet.

Kontakt

Landdistriktsgruppen

Danmarksgade 17 9000 Aalborg

Ring til os

99 31 19 44

Skriv til os

Har du set...

Aalborg Kommune

Boulevarden 13
9000 Aalborg

CVR-nummer: 29189420

Let digital adgang