Nyt samarbejde styrker børns stemme i sociale sager
Børns Vilkår vil understøtte Aalborg Kommune i at blive bedre til at inddrage børn og unge i de vigtige beslutninger om deres eget liv.
Aalborg Kommune ønsker at blive bedre til at sikre, at børn bliver hørt i sociale sager. Det er et krav i lovgivningen, men det er først og fremmest en forudsætning for at kunne hjælpe barnet bedst muligt - særligt i deres egne sager.
Det er også et centralt led i Aalborg Kommunes overordnede udviklingsstrategi 'Bæredygtigt Børne- og Familiesamarbejde'.
Derfor henter Aalborg Kommune nu hjælp til opkvalificering af ledere, og hvem er mere oplagt at trække på end foreningen Børns Vilkår?
"Via vores samarbejde med Børns Vilkår sikrer vi os, at vi ser os selv udefra med barnets øjne. Målet er at sikre en kontinuerlig understøttelse af rådgivere i inddragelse af børn og unge - som jo er helt centralt i Barnets Lov. Der stilles store krav til at fastholde et systematisk mindset med fokus på bæredygtig børneinddragelse - og det er det, vi vil opnå via et opkvalificeringsforløb i samarbejde med Børns Vilkår," fortæller chef for Børne- og Familieafdelingen Hanne Husted Manata.
Og netop børneinddragelse er Børns Vilkår kendt for:
"I al den tid Børns Vilkår har eksisteret, har børneinddragelse været en hjørnesten i vores arbejde. Lige fra at lytte til og rådgive børn over BørneTelefonen, være bisiddere for dem i sociale og familieretlige sager, dele deres unikke viden med fagpersoner og politikere og så videre. Vores grundlæggende værdi er barnets perspektiv, som vi sammen med vores viden og brede erfaringer på området, bringer ind i dette opkvalificeringsforløb,"fortæller Carsten Kirk Alstrup fra Børns Vilkår om opkvalificeringsforløbet.
Skal forankres i ledernes DNA
Forløbet med Børns Vilkår har til hensigt at skabe en varig kulturændring i mødet med barnet. En kulturændring, der skal forankres i ledelsen og ledelsens DNA. Derfor skal lederen i den enkelte familiegruppe klædes mere på til at være den, der går forrest i at skabe børneinddragelse i praksis.
"En ting er at have gode intentioner om at inddrage og høre børn og unge. Noget andet er, hvordan du gør det i praksis, så børnene vil opleve, at de bliver inddraget. Der er det vigtigt, at lederen både kan støtte og udfordre vores medarbejdere i mødet med børnene. Vi er godt på vej - men vi kan gøre det endnu bedre end før," fortæller Hanne Husted Manata.
Forløbet vil strække sig over 10 måneder og starter i begyndelsen af september. I forløbet skal afdelingslederne gå i dybden med udvalgte temaer, der skal tilføre dem en særlig viden om, formidling og facilitering af børneinddragelse i praksis. Ud over undervisning vil afdelingslederne også skulle optage deres egen praksis - det vil sige rolle som leder - på video, når de eksempelvis faciliterer konkrete øvelser med medarbejderne på teammøder. Disse optagelser vil blive anvendt, dels til individuel sparring, dels til kollektiv visning med henblik på fælles læring.
En anderledes opgave for Børns Vilkår
Også Børns Vilkår ser frem til det nye samarbejde. Det er nemlig første gang, at de laver et opkvalificeringsforløb målrettet afdelingslederne i en hel kommune på myndighedsområdet.
"Hvis vi skal lykkes med, at børn og unge også får en oplevelse af at være reelt inddraget, kræver det selvfølgelig, at medarbejderne er klædt på til at kunne løfte denne del. Men ud over kompetencer hos medarbejdere, så er der i virkeligheden særligt brug for, at det er lederne, der går forrest. Vi kan ikke lykkes med at fremme børns oplevelse af at være inddraget, hvis ikke lederne prioriterer det som et grundlæggende og naturligt element i hverdagens praksis. Derfor ser vi meget frem til at indgå samarbejdet med en kommune, hvor der er et særligt ønske om at opkvalificere lederne til at kunne få skabt bedre og bæredygtig børneinddragelse i Aalborg Kommune," fortæller Carsten Kirk Alstrup fra Børns Vilkår.