Nyt lokalefællesskab for mangfoldighed
Dørene er officielt åbnet til Mangfoldighedshuset i Folkestuen ved Aalborg Bibliotekerne. Lokalefællesskabet skal skabe et trygt og inkluderende samlingssted for grupper, der ofte mangler plads og synlighed.
Aalborg Kommune tager et stort skridt i retning af et mere inkluderende bysamfund med etableringen af et nyt mangfoldigt lokalefællesskab i Folkestuen. Projektet, der er realiseret i et tæt samarbejde mellem Mangfoldighedsudvalget, Aalborg Bibliotekerne og flere lokale foreninger, skal skabe et trygt og inkluderende samlingssted for grupper, der ofte mangler plads og synlighed.
"Vi er utroligt stolte over at kunne præsentere Mangfoldighedshuset i Aalborg som en del af vores fælles indsats for at fremme inklusion og fællesskab i byen. Vi ved, at trivsel og fællesskab går hånd i hånd, og det her projekt er et vigtigt skridt for at sikre, at alle borgere føler sig inkluderet og har et sted at høre til - især de grupper, der har været underrepræsenteret," siger Tobias Bøgeskov Eriksen, der er formand for Mangfoldighedsudvalget og byrådsmedlem.
Mangfoldighedshuset er ikke kun et samlingspunkt for LGBT+-personer, men også for mange andre foreninger og grupper, der arbejder med minoriteter og særlige behov. Huset inkluderer blandt andet Aalborg Pride, House of the secrets, NEMA, Foreningen Mangfoldighedshus Aalborg, FSTB, Foreningen for Aseksuelle, LGBT+ Danmark og Foreningen Pumpestationen. Lokalefællesskabet i Folkestuen er skabt for at fremme samarbejde og fællesskab mellem grupper, der mangler et fællesskab.
Et sted for fællesskab og erfaringsudveksling
Forperson for Mangfoldighedshus Aalborg, Kristian Halkjær, fortæller, at det nye lokale kan styrke små foreninger.
"Vi har skabt et trygt samlingssted for små skrøbelige sammenslutninger og foreninger, som kan erfaringsdele og praktisk støtte hinanden i det vigtige sociale arbejde, der foregår i de små private gemmer. Sammen kan vi skabe nye fællesskaber og give flere mulighed for at tage del i det mangfoldige byliv."
Ifølge undersøgelser udført af VIVE oplever unge LGBT+-personer en markant lavere trivsel end deres jævnaldrende, med blandt andet højere forekomst af angst, depression og selvskade. Samtidig mangler mange unge i miljøet trygge steder at være, hvor de kan dele deres oplevelser og udfordringer uden frygt for mobning eller diskrimination.
Blandt voksne LGBT+-personer rapporterer næsten 30 % om dårlig mental trivsel, mens op mod 15 % oplever diskrimination i deres dagligdag. Undersøgelser fra Institut for Menneskerettigheder viser desuden, at op mod 11 % af den danske befolkning identificerer sig som LGBT+, hvilket understreger behovet for inkluderende initiativer som Mangfoldighedshuset.
"Vi ved, at de udfordringer, mange LGBT+-unge står overfor, kan være overvældende, og det er vores ansvar som kommune at skabe rum for deres trivsel. Med Mangfoldighedshuset tager vi endnu et vigtigt skridt for at understøtte de unge og sikre, at de ikke står alene," siger næstformand for Mangfoldighedsudvalget, Tania Kvist Larsen."
Et fælles skridt fremad
Med åbningen af lokalefællesskabet i Folkestuen har Aalborg taget et vigtigt skridt i retning af at styrke byens sociale og kulturelle sammenhængskraft. Her bliver mangfoldigheden hyldet, og nye fællesskaber kan opstå på tværs af interesser og behov. Der er allerede fuld drøn på med aktiviteter, og både foreninger og borgere opfordres til at deltage og være en del af fællesskabet.