Skip til hoved indholdet
    Hjem Nyheder Nyt initiativ i Aalborg Kommune: Nu kan du få hjemmepleje via skærmbesøg

Nyt initiativ i Aalborg Kommune: Nu kan du få hjemmepleje via skærmbesøg

Skærmbesøg er en ny måde at levere hjemmepleje på i Aalborg Kommune. Det erstatter ikke de fysiske besøg, men bruges med fordel af borgere, der kan og vil klare mere selv.

Steen Sakstrup er en af dem, der er tilknyttet Aalborg Kommunes skærmenhed.

Det betyder, at han fire gange om dagen bliver ringet op af en sundhedsfaglig medarbejder, som hjælper ham med at huske, hvilke piller han skal tage på det givne tidspunkt.

"Det fungerer så fint! Hvorfor skulle de komme, bare for at fortælle mig det samme?" spørger han retorisk.

Steen Sakstrup

Steen Sakstrup har selv valgt, at han vil kontaktes klokken 9, 13:30, 18 og 22. Det sker via den iPad, som står på hans sofabord, og som kun kan bruges til netop at blive ringet op på. Og hvis han får brug for hjælp på et andet tidspunkt, så har han et alarmnummer, han kan ringe til.

Han synes, at det er genialt, at han kan få ”besøg” via en skærm på bordet og har ikke brug for mere snak end det, der fører med. Hans datter kommer flere gange om ugen, og som Steen siger: "Hvis jeg vil snakke, så kan jeg jo bare ringe til nogen!"

De er sat'me så søde og rare, og meget omsorgsfulde. Jeg føler virkelig, at jeg har fået en livslinje, og det er godt at have!

Steen Sakstrup, modtager af skærmbesøg

På den anden side af skærmen sidder Mette Reinhold. Hun er social – og sundhedsassistent i Skærmenheden hos Aalborg Kommune, hvor der er fem medarbejdere.

Mette Reinhold, Slkærmenheden

Mette Reinhold har været i faget i 25 år, og fik for 15 år siden en diskusprolaps, som gjorde, at hun ikke kunne fortsætte i hjemmeplejen.

Første gang Mette Reinhold er i kontakt med en borger via skærmen, gør hun det, der er naturligt. Hun er nysgerrig:

"Jeg spørger til borgernes livshistorie, for det er vigtigt, at vi får det hele menneske med. Så får man helt anden relation, og jeg giver også lidt af mig selv. På den måde får jeg også mere tilbage i gensidigheden. Der kommer et nærvær, som både jeg og mine kollegaer mærker," siger Mette Reinhold.

De korteste skærmbesøg er tre minutter; det er typisk påmindelse om at tage medicin eller måske huske at gå i bad. De længste samtaler er sat til en halv time, for nogle har brug for støtte og motivation til at huske at få noget at spise og drikke, og nogle har brug for, at der er nogen, der ”er” der, mens de spiser.

Skærmbesøg

Skærmbesøg udføres af faguddannede social- og sundhedsfaglige medarbejdere via en iPad, som kommunen stiller gratis til rådighed for borgeren.

Skærmenhedens medarbejdere samarbejder tæt med den udkørende hjemmepleje og visitationen, som kan bestille et opfølgende, fysisk besøg, hvis borgeren har behov for det.

Skærmbesøg kan leveres til borgere, der modtager hjemmepleje fra den kommunale leverandør Hjemmepleje Aalborg.

Senior og Omsorg vurderer, at cirka 10 procent af kommunens modtagere af hjemmepleje kan modtage skærmbesøg.

Skærmenheden har været i drift siden september 2023.

Der foretages skærmbesøg geografisk til alle borgere i hjemmeplejen.

Skærmbesøg er ikke længere et valg, men en del kvalitetsstandarden og bevilling af skærmbesøg ligger hos visitationen/sygeplejen.

Udstyret opstilles og introduceres til borgerne af en ekstern leverandør.

Kontakt

Senior og Omsorg

Storemosevej 19 9310 Vodskov

Ring til os

99 82 10 00

Skriv til os

Telefontider

Har du set...

Aalborg Kommune

Boulevarden 13
9000 Aalborg

CVR-nummer: 29189420

Let digital adgang