Nu kan du aflevere dine overskydende natursten på alle genbrugspladser i to nordjyske kommuner
Natursten indsamlet på Aalborg Kommunes genbrugspladser er siden april i år blevet brugt til at styrke biodiversiteten i Limfjorden. Stenindsamlingen har været så stor en succes, at den nu udvides til alle genbrugspladser i kommunen, og at Jammerbugt Kommune også tilslutter sig projektet.
Siden april har borgerne i Aalborg Kommune kunne aflevere deres overskydende natursten på enkelte af affaldsselskabet Nordværks genbrugspladser i kommunen. De indsamlede natursten er blevet brugt til at udlægge stenrev i Limfjorden med henblik på at give biodiversiteten i fjorden tiltrængt hjælp.
Der er siden begyndelsen af 2023 indsamlet i alt cirka 700 tons natursten - godt 120 tons af dem kommer fra Nordværks genbrugspladser, mens de resterende sten stammer fra bygge- og anlægsopgaver, landbrug samt fra virksomheden RGS Nordic. I maj og juni i år blev de første 500 tons sten lagt ud til stenrev i Limfjorden, og næste etape forventes at finde sted i løbet af foråret 2025.
Stenindsamlingsprojektet har således været så stor en succes, at det udvides til alle ti genbrugspladser i Aalborg Kommune. Dertil melder endnu en kommune sig på banen. Snart vil borgerne i Jammerbugt Kommune nemlig også kunne aflevere deres overskydende natursten på Nordværks fire genbrugspladser i kommunen, nærmere bestemt i Pandrup, Aabybro, Brovst og Fjerritslev.
"Som Limfjordskommune vil vi gerne være med til at sikre et godt havmiljø og en sundere fjord, og med indsamling af natursten på kommunens genbrugspladser, kan alle give en hånd med opgaven. Det er et vigtigt projekt, som jeg tror, mange har lyst til at bidrage til. Forhåbentligt kan vi på sigt sige, at vi ved fælles hjælp fik rakt fiskene og fjorden en hjælpende hånd, da det var nødvendigt," siger næstformand for Teknik- og miljøudvalget i Jammerbugt Kommune, Lisbet Emmery, som også er kommunens repræsentant i Limfjordsrådet.
I Aalborg Kommune glæder man sig over, at endnu en kommune tilslutter sig projektet:
"Vand kender ingen grænser, og derfor er det fantastisk, at vi nu har fået en samarbejdspartner i Jammerbugt Kommune. Stenrevsprojektet skaber tydeligvis ringe i vandet, og det er godt, at vores venner i Jammerbugt Kommune nu også bakker op. For stenrevsprojektet er ikke kun til gavn for den enkelte kommune, men for alle der færdes i og ved Limfjorden. Vi glæder os til at udlægge en masse sten fra borgerne i kommunen," siger rådmand for Klima og Miljø i Aalborg Kommune, Anna Aaen.
Udvider i Aalborg Kommune
Til at begynde med kunne man kun aflevere sten på tre udvalgte genbrugspladser i Aalborg Kommune, men stenindsamlingen udvides nu til samtlige af kommunens genbrugspladser. Det fortæller genbrugspladschef hos Nordværk, Thomas Thomsen:
"Vi oplever, at borgerne gerne vil give Limfjorden en hjælpende hånd, så vi er meget tilfredse med den hidtidige indsamling af sten. Derfor ser vi nu frem til at rulle indsamlingen ud til samtlige genbrugspladser i Aalborg Kommune - fra Hou i øst til Nibe i vest."
Det er Aalborg Kommune, der i samarbejde med Danmarks Sportsfiskerforbunds landsdækkende Kysthjælper-projekt sørger for, at naturstenene bliver lagt ud i Limfjorden.
Her kan du aflevere dine natursten:
- Naturstenene kan afleveres på alle genbrugspladser i Aalborg og Jammerbugt Kommune.
- Naturstenene skal afleveres på en særlig anvist plads - som regel i en container eller et udvalgt område af genbrugspladsen.
- Naturstenene skal være større end 10 cm. Der må ikke være iblandet byggeaffald såsom fliser, murbrokker og lignende.
- Det er kun natursten, der kan bruges til stenrevene.
Om projektet
Projektet med indsamling af sten og etablering af stenrev varetages af Limfjordssekretariatet på vegne af Aalborg Kommune og nu også Jammerbugt Kommune. Projektet har også fået økonomisk støtte fra flere fonde herunder Hedeselskabet, Norlys Vækst Pulje, Niras, Friluftsrådet og Lunar Bank.
Projektet er en del af Danmarks Sportsfiskerforbunds landsdækkende projekt "Kysthjælper - vi giver havet en hånd", som finansieres af Velux Fonden. Formålet med projektet er at skabe et folkeligt ejerskab til havet og de kystnære områder, hvor frivillige deltager i den marine naturgenopretning.
Hvorfor etablere stenrev i Limfjorden?
Stenrev er afgørende for biodiversiteten i Limfjorden. I stenrevene dannes der huler og sprækker, som tiltrækker fisk, krabber, hummere og andre smådyr. Desuden forbedrer stenene iltforholdene ved at give tang og alger et sted at vokse, hvilket fremmer iltproduktionen i fjorden.
Tidligere blev mange sten fjernet fra fjorden til byggeri af kirker og moler, hvilket har skadet de naturlige stenrev og forringet vilkårene for fjordens marineliv. I dag er det ulovligt at fiske sten, da man har indset, hvor vigtige stenrevene er for biodiversiteten. Derfor arbejdes der i dag på at genoprette stenrevene, så biodiversiteten i Limfjorden kan forbedres og være med til at sikre et sundt havmiljø.
Kontakt
Klima og Miljø
Stigsborg Brygge 5 9400 NørresundbyRing til os
99 31 20 50Skriv til os
Husk at skrive sikkert, hvis du deler følsomme eller fortrolige oplysninger.