Skip til hoved indholdet

Kunstig intelligens skal gøre Aalborgs kørende ældrepleje mere grøn

Aalborg Kommune har vedtaget et mål om, at den kommunale bilpark skal gøres fossilfri fra 2025. I Senior og Omsorg er første skridt i den grønne omstilling at få et mere præcist billede af forvaltningens kørselsbehov, og det skal kunstig intelligens hjælpe med.

Aalborg Kommunes ældrepleje leverer dagligt en lang række ydelser til ældre i eget hjem og har derfor et kæmpe kørselsbehov. I Aalborg by klares en stor del af transporten på cykler, men særligt i landområderne er biler også en nødvendighed. Senior og Omsorg har i dag også elbiler, men langt flertallet af bilerne er hybridbiler, der kører på både benzin og el, og fra 2025 skal alle nye kommunebiler være helt fossilfri.

Men hvor mange eldrevne køretøjer kræver det at levere de samme ydelser som i dag? Og kan bilparken udnyttes bedre? Hidtil har Senior og Omsorg beregnet behovet for biler ud fra antallet af medarbejdere i vagt og afstande i de enkelte lokalområder, men nu skal rækkevidde og adgang til ladestandere også tages med i beregningerne. Derfor skal en kunstig intelligens nu beregne behovet for køretøjer helt nøjagtigt på baggrund af køredata fra alle Senior og Omsorgs biler. Håbet er, at det kan gøre udnyttelsen af kommunens køretøjer bedre og måske give færre kommunebiler på vejene i fremtiden til gavn for både klimaet og kommunekassen.

”Lige nu ved vi alt for lidt om, hvor få biler vi kan nøjes med, hvis hver enkelt bil kører mest muligt. Vi kender vores samlede antal kørte kilometer i hver bil, men vores eksisterende data viser ikke, hvornår de kører. Derfor ved vi reelt ikke, om bilerne kan udnyttes bedre end i dag, eller om nogle af dem måske kan erstattes af cykler. Og det er det, vi skal blive klogere på ved hjælp af kunstig intelligens,” forklarer administrationschef Sidse Kristensen fra Senior og Omsorg.

Vi ved reelt ikke, om bilerne kan udnyttes bedre end i dag, eller om nogle af dem måske kan erstattes af cykler. Og det er det, vi skal blive klogere på ved hjælp af kunstig intelligens.

Sidse Kristensen

Intelligent styret bilpark

FleetOptimiser er en kunstig intelligens, som kan analysere kørselsmønstre på baggrund af gps-data og beregne, hvor mange køretøjer kommunen har behov for til ældreplejen. Derfor er første skridt på vejen at installere en gps-sender i alle Senior og Omsorgs biler, der løbende registrerer køredata fra bilerne. Herefter analyserer FleetOptimiser køredata og kommer med forslag til, om en bil kan erstattes af en elbil eller cykel, eller måske helt kan undværes. Den kan nemlig også beregne den bedste udnyttelse af biler på tværs af lokalområder og dermed sikre, at forvaltningen hverken har for mange eller for få biler til rådighed.

”Vi har store forventninger til FleetOptimiser. Aarhus kommune reducerede antallet af biler i hjemmeplejen med 30 %, hvilket svarer til en reduktion i udledning af CO2 på 49,4 tons over fem år og en besparelse i leasingudgifter på cirka tre millioner kroner,” siger administrationschef Sidse Kristensen fra Senior og Omsorg.

Om Senior og Omsorg

Senior og Omsorg bevilger og leverer ydelser som personlig hjælp og pleje, praktisk hjælp, sygepleje, madservice, træning, genoptræning, hjælpemidler og plejeboliger til voksne. Forvaltningen tæller flere end 4.000 ansatte, som hvert år er i kontakt med flere end 15.000 mennesker i kommunen, som har brug for støtte og omsorg i hverdagen.

Køretøjer i Senior og Omsorg

Personbiler: 218, heraf 38 elbiler, 175 hybridbiler, to benzinbiler og en diselbil

Varebiler: 37, heraf en el-, to hybrid-, ni benzin- og 25 dieselvarebiler

Cykler: 366, heraf 151 almindelige og 215 elcykler.

Kontakt

Senior og Omsorg

Storemosevej 19 9310 Vodskov

Ring til os

99 82 10 00

Skriv til os

Har du set...

Aalborg Kommune

Boulevarden 13
9000 Aalborg

CVR-nummer: 29189420

Let digital adgang