Skip til hoved indholdet

Fra jord til fjord: Flere stenrev på vej

Forleden var en gammel stenfiskerbåd med til at bringe livet tilbage til Limfjorden. Det skete i Nibe Bredning. I dag bliver der lagt sten i fjorden ved Lindholm Strandpark for at genskabe de stenrev, hvor fisk og smådyr bor.

Byen Gjøl ved Limfjorden er nok mest kendt for sine pølser og trolde. Men den har også et 116 år gammelt træskib, som lokale ildsjæle har sat i stand.

Skibet blev i mange år brugt til at fiske sten til moler, kystsikring og havnebyggerier.

Efter 100 års stenfiskeri manglede en vigtig naturtype på bunden af Limfjorden: Stenrev, hvor fisk og smådyr bor.

Nu har den gamle stenfiskerbåd været med til at bringe livet tilbage til fjorden, da sten til et nyt rev forleden blev kastet over bord ved Gjøls Hummerbakke i Nibe Bredning. Det samme sker i dag fra et mere moderne fartøj ved Lindholm Strandpark.

Gammel stenfiskerbåd er med til at lægge sten tilbage til Limfjorden

Flere stenrev er på vej

Ud over projekterne ved Gjøl og i Nørresundby er der stenrev på vej ved udløbene af Binderup Å i Nibe Bredning og Lindenborg Å i Langerak.

Læs mere om placering af stenrev.

Hvad er et stenrev?

Et stenrev er en samling af større sten på bunden, som ikke bliver flyttet af strøm eller bølger. Revet er en naturlig del af landskabet under overfladen og udgør et vigtigt levested for fisk samt smådyr som snegle og krebsdyr. Her finder de både skjul og føde.

Hvor mange stenrev er forsvundet?

Stenfiskeri blev forbudt i 2009, men 100 års stenfiskeri nåede at fjerne mange rev. Institut for Akvatiske Ressourcer (DTU Aqua) vurderer, at det svarer til 55 kvadratkilometer levesteder – eller rev på størrelse med Fanø.

Havesten og marksten

Borgere og landmænd har doneret natursten fra haver og marker til projektet, som er et samarbejde mellem Aalborg Kommune og frivillige under Kysthjælperprojektet. Der bliver også brugt overskudssten fra bygge- og anlægsprojekter.

Du kan også bidrage ved at aflevere dine sten på Nordværks genbrugspladser i Nørresundby (Sundsholmen), Aalborg (Over Kæret) og Storvorde.

Læs mere om donering af sten.

Kontakt

Klima og Miljø

Stigsborg Brygge 5 9400 Nørresundby

Ring til os

99 31 20 50

Skriv til os

Har du set...

Aalborg Kommune

Boulevarden 13
9000 Aalborg

CVR-nummer: 29189420

Let digital adgang