Elever dyster i løsning af hverdagsproblemer
Kender du det, at en eller anden ting konstant driller i hverdagen? Som for eksempel en skuffe, der er lidt skæv og derfor skal have den helt rigtige vinkel og gerne flere forsøg for at lukke? Sådan en daglig lille tidsrøver, som du bare ikke kan komme udenom? Altså et rigtigt hverdagsproblem.
På den årlige innovations-camp nKNOWation knokler elever fra SOSU Nord, TECH College og Aalborg Handelsskole i tre dage intenst med at løse nogle af hverdagens tilbagevendende problemer.
Eleverne er sat sammen i grupper på tværs af uddannelser for sammen at finde løsninger på hverdagsproblemer fra sundhedssektoren. Grupperne bliver sammensat af elever fra social- og sundhedsområdet, som kender problemerne fra hverdagen, elever fra TECH College, som har viden og håndelag til at bygge prototyper, og handelsskoleelever, som kan bidrage med forretningsindsigt.
Eleverne kan vælge mellem fire forskellige hverdagsproblemer, som de har tre dage til at udvikle en løsning på. Og konkurrencen er bestemt ikke bare for sjov. Præmien er et startup-forløb, som skal afklare, om idéen kan blive et rigtigt produkt. Sidste års vinderprojekt er på vej i produktion, og vinderprojektet fra 2022 er allerede på markedet og holder styr på EKG-kabler, så de ikke længere filtrer sammen.
Lift til bedre arbejdsmiljø og mere livskvalitet
Freja er elev i Aalborg Kommune. Hendes gruppe har udviklet en lift, som kan løfte en borgers ben, så medarbejderen undgår det tunge løft. Inspirationen har gruppen hentet fra velkendte løsninger:
”Det er egentlig meget simpelt. Den minder lidt om sådan en sakselift, der er i forskellige håndværkervirksomheder, men det er for at undgå arbejdsskader, når du hæver borgeres ben over i sengen”, forklarer Freja om gruppens nyskabelse CareLiftPro.
Liften kan hæve borgerens ben op fra gulvhøjde og er udstyret med en vippefunktion, så borgerens ben kan glides over i sengen. Og så har den fjernbetjening, så borgeren også selv kan betjene den.
Selvhjælper til høreapparat
I lokalet ved siden af har Sofies gruppe arbejdet med at udvikle en lille tang, som kan hjælpe borgeren med selv at sætte høreapparater i og tage dem ud igen. De har også arbejdet med at montere lys og gps på høreapparaterne, så de er nemmere at finde, hvis borgeren taber dem på gulvet.
Det har været specielt at være med. Vi har lært at arbejde mere på tværs end bare med klassekammerater. Det har været fedt, men det har også været nogle lange dage.
Sofie håber, at nogen kan se muligheder i deres idéer. Og idéerne har bestemt potentiale – både for de borgere, som kan blive selvhjulpne, og for kommunen, som ikke længere skal køre ud for at hjælpe.
Om nKNOWation
I år deltager 230 elever fra SOSU Nord, TECH College og Aalborg Handelsskole i nKNOWation. Det er 10. gang, at SOSU Nord og TECH College arrangerer innovations-campen, som afholdes hos SOSU Nord.
De fire hverdagsproblemer
Deltagerne i nKNOWation kunne vælge at arbejde med et af fire hverdagsproblemer, som de blev præsenteret på den første dag på innovationscampen. De fire hverdagsproblemer er:
1. Selerne på en båre falder på gulvet og får en masse bakterier på sig, som patienten så får på sig, fordi vedkommende rører ved selerne. Hvordan undgår vi at selerne rører gulvet/jorden?
2. Ældre mennesker kan ikke selv sætte deres høreapparater i eller skifte batterier, så det gør hjemmeplejen, og det er mange penge for en lille og egentlig simpel opgave. Hvordan kan det løses?
3. Bækkenstole er på hjul, så forestil dig lige, hvor svært det kan være at få en borger sat på en sådan, uden at stolen drøner rundt... Derudover sidder bækkenet ofte så fast, at det er alt for svært at få ud. Hvordan kan arbejdsstillingen bedres, og hvordan kan vi sikre, at stolen bliver stående selvom den er på hjul?
4. Vidste du, at benene på voksne kan veje 16 kg +/-? Mange personaler i plejesektoren løfter hver dag benene på borgere, der ikke kan selv og det er enormt hårdt og giver dårlige arbejdsstillinger. Hvordan kan vi finde en løsning på det?
Kontakt
Senior og Omsorg
Storemosevej 19 9310 VodskovRing til os
99 82 10 00Skriv til os
Husk at skrive sikkert, hvis du deler følsomme eller fortrolige oplysninger.