Skip til hoved indholdet

Bygningspræmiering 2024

Så er vinderne af dette års bygningspræmiering i Aalborg Kommune fundet. Præmieoverrækkelserne foregik fredag den 11.oktober på Utzon Center i Aalborg.

I år har 'Komiteen for bygningspræmiering' præmieret 4 byggerier, og som noget nyt er der i år også givet en publikumspris, kaldet ’Borgernes favorit’. Vinderen i denne kategori blev fundet blandt 8 udvalgte byggerier og byrum, som har været til offentlig afstemning i løbet af sensommeren, hvor 1.454 borgere afgav deres stemme.

Formålet med arbejdet i ’Komiteen for bygningspræmiering i Aalborg’ er at fremme interessen for opførelse af gode, smukke og sunde byggerier og byrum i Aalborg Kommune, samt fremme kendskabet til hvordan byggeriets kvaliteter øges i alle henseender.

- ”Med præmieringen får vi sat fokus på arkitekturen i Aalborg Kommune, og forhåbentlig skaber vi også en lokal stolthed over det vellykkede byggeri og kvalitetsfulde byrum”, fortæller rådmand i By og Land, Jan Nymark Rose Thaysen og fortsætter:

- ”I år har vi også fejret Borgernes favorit. Og med tæt ved 1.500 deltagere i afstemningen, så synes jeg godt, vi kan udlede, at det har været en succes og et vidnesbyrd om, at god arkitektur interesserer mange. Og samtidig er det jo sjovt, at vinderen - nemlig Østerå i Karolinelund - både får publikumsprisen, men også præmieres af den faglige komité.”

Komiteen har i år præmieret 4 byggerier

Østerå i Karolinelund – også vinderen af Borgernes favorit

Arkitekt: SLA/Rambøll
Bygherre: Aalborg Kommune

Præmieret for et stærkt greb, der forener klimatilpasning, vandmiljø og rekreation i en historisk oase i Aalborg.

Motivering

Karolinelund danner rammen om en af etaperne i åbningen af Østerå gennem byen. Med projektet bindes Limfjorden sammen med Østerådalen i en rekreativ blå-grøn forbindelse. Projektet er et fint eksempel på, hvordan langsigtet, strategisk byplanlægning kan forene rekreative værdier med klimatilpasning og en forbedring af vandmiljøet. I Karolinelund suppleres de eksisterende rekreative aktiviteter med et ekstra lag af biodiversitet og rekreativ brugsværdi for byens borgere og besøgende.

Leandervej 1

Arkitekt: N+P Arkitektur
Bygherre: Christian Lykke

Præmieret for et gennemført byggeri, som tilpasser sig konteksten og har fokus på høj materialekvalitet og smukke detaljer.

Motivering

Leandervej 1 er et godt eksempel på en villa, der i et nutidigt og enkelt formsprog fortolker områdets fladtagsvillaer og tilpasser sig konteksten med indføling. Villaen er opført i smukke og gedigne materialer med gennemførte detaljer, og med sin størrelse og placering fremstår villaen ydmyg og indpasset. Leandervej 1 er en hjørnegrund, og hvor facaderne mod de omkringliggende gader fremstår delvist lukkede, åbner villaen sig op med store glaspartier mod haven.

Ansgars Kirkens Sognehus

Arkitekt: Rubow Arkitekter
Bygherre: Ansgars Kirkens menighedsråd

Præmieret for et velkomponeret og afstemt byggeri, som balancerer fint i rummet mellem Ansgars Kirken og Skulpturparken.

Motivering

Sognehuset ligger i overgangen mellem Ansgars Kirken og Skulpturparken. Sognehuset er et flot eksempel på en bygning, der med sin egen tids arkitektur og et enkelt formsprog tilfører et moderne ”twist” til kirken. Sognehuset respekterer kirken ved at underordne sig i skala, men trækker alligevel referencer til kirken, bl.a. gennem de høje smalle vinduer og farver. Samtidig underordner bygningen sig parkens præmisser med brug af træspån til overetagens facade samt en transparent underetage, der flyder i ét med parkens bund.

Mobilitetshuset, Stigsborg

Arkitekter: Juul Frost Arkitekter
Bygherre: Stigsborg P/S

Præmieret for en vellykket stueetage, der bidrager med aktivitet og byliv til området.

Motivering

Det nye Mobilitetshus er et godt eksempel på et parkeringshus, der er udformet med henblik på at bidrage med et levende og grønt bymiljø til det omkringliggende kvarter. Materialevalget er afstemt ift. bygningens funktion - tilpas råt og ikke for fint. Særligt indretningen af stueetagen er vellykket. Åbenheden og højden gør det trygt at færdes i og omkring mobilitetshuset, og det samme gælder de mange funktioner ud over almindelige p-pladser, som bl.a. omfatter plads til elbiler, delebiler, cykler, løbehjul og pakkebokse. Herudover adskiller mobilitetshuset sig særligt ved sidebygningen, hvor der er indtænkt plads til services og udadvendte funktioner. Den lavere sidebygning har en åben og inviterende karakter og skaber en rar skala i gadeniveau.

Kontakt

By og Land

Stigsborg Brygge 5 9400 Nørresundby

Ring til os

99 31 20 00

Skriv til os

Har du set...

Aalborg Kommune

Boulevarden 13
9000 Aalborg

CVR-nummer: 29189420

Let digital adgang