Skip til hoved indholdet

Børnenes Nytårstale på Tur

Aalborg Kommune sætter fokus på børns rettigheder og retten til at blive hørt med event for Børnenes Nytårstale i Musikkens Hus den 1. oktober.

Vær klar til fest og farver, når Børnenes Nytårstale på Tur igen i år rammer Aalborg og Musikkens Hus den 1. oktober bliver propfyldt med børn og unge, der har noget på hjerte. Børn og unge i Aalborg Kommune skal nemlig både opleve og mærke, at deres mening har værdi, og at de har ret til at blive hørt.  

Derfor inviterer Aalborg Kommune sammen med UNICEF Danmark og Musikkens Hus kommunens 5., 6. og 7. klasser til et event, hvor UNICEF-ambassadør og tv-vært Sofie Østergaard gennem quizzer, underholdning og viden vil motivere eleverne til at tage ordet. Målet er at give elever i Aalborg en bedre forståelse af deres rettigheder og samtidig inspirere og motivere dem til at holde taler om deres oplevelser, hverdag, bekymringer, håb og drømme. 

Børnenes Nytårstale 

Dagen er en optakt til Børnenes Nytårstale, som UNICEF Danmark sammen med TV 2 afholder igen i år. Ambitionen med talen er at give børn og unge en platform, hvor de kan bruge deres ret til at blive hørt og give voksne og andre børn og unge mulighed for at lytte til børns stemmer og perspektiver – ikke kun i forbindelse med tv-udsendelsen på TV 2 men også i klassen og i lokalsamfundet. 

Og det er der behov for. En ny undersøgelse fra Dansk Ungdoms Fællesråd viser, at mange børn og unge i Danmark har en holdning til, hvilken retning Danmark og verden skal bevæge sig i. Men desværre føler de ofte, at deres meninger ikke har værdi. 

“I UNICEF Danmark vil vi gerne give børnene en megafon, så deres stemmer bliver hørt. Vi håber derfor, at arrangementet i Aalborg kan være med til at inspirere eleverne til at tage ordet og holde en tale. For det er et problem, at børn og unge ikke føler sig lyttet til. Ikke alene har de gennem FN’s Børnekonvention ret til at blive hørt i sager, der vedrører dem – beslutninger bliver ofte også bedre, når der lyttes til dem, fordi de har et andet perspektiv,” siger Susanne Dahl, der er generalsekretær i UNICEF Danmark.  

Børnerettigheder på skoleskemaet  

Som en del af projektet har elever på mellemtrinnet og i udskolingen også mulighed for at blive undervist i deres rettigheder og talens kunst med undervisningsmateriale, som UNICEF Danmark har udviklet. Det klæder børn og unge på til at tage ordet og holde en tale. Alle skoler og lærere i Aalborg Kommune har mulighed for at tilgå materialet ( Se Materiale fra Unicef).

Børn kan indsende deres taler 

Allerede nu har alle børn, med noget på hjerte, mulighed for at indsende et videoklip til TV2 med en kort tale. Den eneste krav til ansøgerne er, at de skal være under 18 år. Det er muligt både at tilmelde sig alene eller sammen med en ven. Deadline for indsendelse er den 20. november 2024.  
Videoklip skal indsendes via Unicefs hjemmeside

”Aalborg Kommune er certificeret UNICEF Børnevenlig By og Kommune, så det er helt naturligt for os at have fokus på børn og unges rettigheder og mulighed for indflydelse. Vi tænker børn og unge ind i budgetformidling, bydelsprojekter og generelt i opgaveløsningen i kommunen. Vi inddrager børn og unge, fordi vi ved, de har betydningsfulde perspektiver og viden, som vi voksne ikke har indsigt i. Vi tror på, at direkte involvering af også denne målgruppe giver de bedste løsninger”, siger Rikke Borre Hartmann, der er programleder for Børnevenlig Kommune i Aalborg.  

 

Kontakt

Fagcenter Børn og Unge

Godthåbsgade 8 9400 Nørresundby

Ring til os

99 31 28 92

Skriv til os

Har du set...

Aalborg Kommune

Boulevarden 13
9000 Aalborg

CVR-nummer: 29189420

Let digital adgang