Skip til hoved indholdet

Renholdelse af veje

Renholdelse af offentlige veje og stier foretages af kommunen. Ligger din ejendom ud til en offentlig vej eller sti, har du pligt til at gøre rent.

Renholdelsespligt

Uden for byer og bymæssige bebyggelser omfatter kommunens renholdelsespligt - bortset fra parkerings- og rastepladser og lignende - kun den renholdelse, der er nødvendig for færdselssikkerheden.

Aalborg Kommune fejer og foretager i et vist omfang ukrudtsbekæmpelse af offentlige veje, stier og pladser. Herudover tømmer Aalborg Kommune affaldskurve, der er opstillet på offentlige steder. Aalborg Kommune klipper, renholder og fjerner ukrudt i rabatterne langs de offentlige veje og stier.

Langt den største del af de fortove, der er i Aalborg Kommune, er det grundejernes pligt at renholde.

Aalborg Byråd har vedtaget, at der ikke må anvendes sprøjtegifte til at bekæmpe ukrudt på fortovene.

Hvis du vil vide mere

Ligger din ejendom ud til en offentlig vej eller sti, har du pligt til at gøre rent - også for ukrudt - på de arealer, der overvejende er bestemt for gående. Det er normalt fortove eller stier.

I byer og bymæssig bebyggelse skal grundejerne sørge for at:

  • renholdelsen omfatter hele fortovs- og stiarealet. Dog med den begrænsning, at der for større arealer, der overvejende er bestemt for gående færdsel, kun pålægges pligt til renholdelse i en udstrækning på højst 10 meter fra ejendommens skel mod vej.
  • fejning med videre foretages så ofte som en effektiv renholdelse gør det nødvendigt - dog kun på hverdage.
  • det sammenfejede affald fjernes straks.
  • affaldet ikke fejes ned i rendestenen eller i rendestensbrøndene.
  • der ikke anvendes sprøjtemidler til bekæmpelse af ukrudt.
  • renholdelsespligten også omfatter de lyskasser og riste, der er anbragt i fortovsarealet, samt eventuelle udløbsrender fra grunden.
  • eventuelle indtrufne forureninger, der er til gene eller ulempe for færdslen fjernes straks.

Ved private fællesveje og stier

Ligger din ejendom ud til en privat fællesvej eller sti, har du pligt til at gøre rent på kørebane og fortov/sti. I de fleste tilfælde strækker denne pligt sig til vejens midte, da ejeren på den modsatte side af vejen har pligt til at sørge for sin halvdel.

Grundejers klipning af hække og træer

Af hensyn til den frie passage på fortove og langs veje skal hække og anden beplantning være klippet ind i flugt med skel mod vej eller sti.

Udhængende grene skal studses, eller beplantningen skal holdes opstammet, således at der holdes en fri højde over vejen på mindst 4,50 meter - over fortove, cykelstier og rabatter dog 2,5 meter. 


Aalborg Kommune oplever hvert år flere og flere henvendelser vedrørende overholdelse af private skellinjer ved beplantning eller andet anlæg. Af hensyn til den fri passage på fortove og langs veje skal hække, træer og anden beplantning være indklippet eller opstammet, således at vejarealet friholdes.

Vi har derfor en række gode råd til dig, der er nabo til en offentlig vej eller sti.

Skel

Du skal holde dit haveanlæg inden for eget skel. Også selv om der er et rabatareal fra vej- eller fortovs kant. Det hører med til vejens areal, og må ikke inddrages. Skel er markeret med skelpæl eller skelsten. Er der ikke en synlig skelpæl i terrænet, kan du få en vejledende ide om skelforholdene ved at slå et matrikelkort op på OIS, der administreres af Udviklings- og Forenklingsstyrelsen.

Læs mere på hjemmesiden OIS

I tilfælde af manglende skelpæle, er det en tommelfingerregel, at skel kan findes i bagkant (+10 cm.) af offentlige installationer, som blandt andet kabelskabe, vejskilte og lygtepæle.

Anlæg af hæk og buske ud mod offentligt vejareal

Ved anlæg af ny hæk eller andet beplantning ud mod offentligt vejareal, bør hækplanter plantes cirka 30-40 cm. bag skel for at sikre, at den fremtidige vækst ikke vokser ud over vejarealet. Ved at plante hækken efter denne anbefaling, opnår du også en fordel i form at lidt bedre oversigt - eksempelvis, når du skal bakke ud fra din indkørsel.

Hækplanter mellem naboer planter du typisk i skel og altid efter aftale med din nabo.

Anlæg af træer ud mod offentligt vejareal

Ved anlæg af træer ud mod offentligt vejareal anbefaler vi, at du planter træet længere væk fra skel for at sikre at fremtidig vækst overholder højde regulativer sat af Aalborg Byråd.

Vær desuden opmærksom på at rodnettet under træerne kan få fortovsfliser til at rejse sig, hvilket kan medføre erstatningsansvar hos grundejer.

Anlæg af støttemure eller terrænmure ud mod offentligt vejareal

Mure og lignende - herunder også konstruktioner under jordlinjen (betonstøbning, dræn, sandpude eller anden bundopbygning) skal holdes inden for egen matrikel. Ved terrænmure kan du overveje murens opbygning (smig) således, at muren ikke efter nogle år kommer til at hælde og bliver trykket ud over vejens areal.

Anlæg af løs belægning ud til offentligt vejareal

Det er ikke tilladt at optage befæstelser uden for skel til for eksempel nedlægning af granitskærver, kampesten og så videre i rabatten. Rabatten skal nemlig være let tilgængelig ved eksempelvis lednings- og kabelarbejder.

Vejmyndigheden kan til hver en tid kræve beplantning og træer klippet ind til skel eller op i højden, såfremt det vurderes at være til gene for trafikken. Desuden kan støttemure og belægning bedes rettet ind eller i yderste tilfælde helt fjernet, hvilket vi bestræber os på at undgå.

Kontakt

Byer og Natur

Stigsborg Brygge 5 9400 Nørresundby

Ring til os

99 31 22 54

Skriv til os

Det med småt

Aalborg Kommune har udarbejdet regulativ for vintervedligeholdelse og renholdelse af veje, stier og pladser.

Regulativet beskriver vintervedligeholdelse og renholdelse af veje og fortove med mere i Aalborg Kommune, både i forhold til hvad vi gør som kommune, men også i forhold til hvad du som grundejer skal sørge for.

Læs Regulativ for vintervedligeholdelse og renholdelse af veje, stier og pladser

Måske er du også interesseret i

Har du set...

Aalborg Kommune

Boulevarden 13
9000 Aalborg

CVR-nummer: 29189420

Let digital adgang