Hjælp til veteraner
Er du tidligere udsendt for Danmark, kan Aalborg Kommunes veterankoordinator hjælpe dig og din familie.
Hvem kan få hjælp?
Du kan få hjælp af veterankoordinatoren, hvis du er:
- krigsveteran
- tidligere udsendt til humanitære opgaver, eksempelvis politi, sundhedsfagligt personale og beredskab
- pårørende til en veteran
Du kan enten selv ringe til veterankoordinatoren, eller du kan blive ringet op.
Hvis du vil vide mere
Veterankoordinatoren er først og fremmest en synlig kontaktperson for dig og din familie. Veterankoordinatoren kan tilbyde dig:
- støttende samtaler, hvor du får mulighed for at fortælle din historie
- deltagelse i samtaler som bisidder
- koordinering af kommunale indsatser
- hjælp til kontakt med kommunen
Derudover er veterankoordinatoren kontaktperson til Forsvaret, Veterancentret samt andre organisationer.
Veterankoordinatoren er ikke sagsbehandler og har ikke myndighedsansvar.
Danmark har siden 1992 udsendt soldater, politifolk, sundhedsfagligt personel, personel fra Beredskabsstyrelsen med flere til krigszoner som led i fredsskabende og fredsbevarende missioner.
Ifølge Socialforskningsinstituttet (SFI) får hver 6. tidligere udsendte problemer senere i livet som følge af oplevelser, de har haft under udsendelsen.
Mange veteraner forsøger at skjule disse traumer for omverdenen og føler sig ofte misforstået og svigtet af det offentlige.
De pårørende kan også opleve problemer, hvis veteranen samtidig er ledig, opfatter sig selv som utilstrækkelig, lever i en splittet familie eller lignende.
Regeringen har vedtaget en veteranpolitik med flere tiltag og fokuspunkter. I Aalborg Kommune har byrådet besluttet at støtte veteraner og deres familier ved at etablere et åbent tilbud om rådgivning i form af en veterankoordinator.
Veterankoordinatorens opgave er at støtte veteraner og deres familie samt hjælpe dem med at finde vej i den kommunale verden, så der kun er én indgang til kommunen.
Mange faktorer gør, at de fleste bliver påvirket både fysisk og psykisk af en udsendelse. Det er normale reaktioner på usædvanlige oplevelser. Det er ikke alle veteraner, der har det svært, når de kommer hjem. Det afhænger af veteranens mentale robusthed, og det de har været udsat for.
Forbigående psykiske vanskeligheder efter hjemkomsten kan være:
- Opfarenhed og aggressiv adfærd
- Angst
- Overforbrug af alkohol og/eller stoffer
- Rastløshed
- Tristhed
- Social tilbagetrækning
Vanskelighederne kan blive permanente og udvikle sig til PTSD (Post Traumatic Stress Disorder). Derfor er det vigtigt at få hjælp og støtte hurtigst muligt.
Psykiske problemer kan dukke op lang tid efter udsendelsen og kan kompliceres yderligere af sociale forhold, som for eksempel brudte parforhold, hyppigt sygefravær, arbejdsløshed med mere.
Symptomer på PTSD kan være:
- Mareridt og søvnbesvær
- Glemsomhed
- Angst og stressreaktioner
- Flashbacks
- Støjoverfølsomhed
- Hukommelses- og koncentrationsbesvær
- Hyperaktivitet
- Isolationstendens
- Mistro
- Nedsat følelsesliv
- Misbrugsproblemer
- Depression
Vores veterankoordinatorer kan være med til at skabe større forståelse samt yde støtte til hjemvendte veteraner og pårørende i mødet med kommunen. Derudover har veterankoordinatoren mulighed for at opsøge veteraner, der ikke er i kontakt med det offentlige.
Veterankoordinatoren vejleder anonymt, men sagsbehandler ikke. Opgaven er at formidle og være bindeled mellem for eksempel veteran og sagsbehandler, og de kan også være tovholder eller bisidder.
Du har også mulighed for at få hjælp hos Veterancentret, som er én samlet indgang for støtte til soldater, veteraner og deres pårørende i Danmark.
Find telefonnummer og anden info på Veterancentrets hjemmeside.
Anja Nørnberg Larsen
Veterankoordinator
Mobil: 31 99 73 72