Fødselsdepression - få hjælp, hvis du oplever tegn på fødselsdepression
Det er en stor begivenhed at blive forælder. Derfor er det normalt, at du og din partner oplever en fysisk eller psykisk reaktion efter fødslen. Varer reaktionen mere end 14 dage, kan det være tegn på en fødselsdepression.
Samtale om mulige tegn på fødselsdepression
Sundhedsplejen i Aalborg Kommune tilbyder alle nybagte forældre en opsporende samtale i forhold til mulige tegn på fødselsdepression.
Besøget foregår som udgangspunkt i jeres hjem, når barnet er mellem 2 og 3 måneder gammelt. Her skal du udfylde et spørgeskema og besvare nogle uddybende tillægsspørgsmål.
Ved behov for støtte vil du blive tilbudt enten ekstra indsats af sundhedsplejersken eller eventuelt en viderehenvisning til Familiesupporten og din egen læge.
Er du i tvivl eller har du spørgsmål, så kontakt Sundhedsplejen.
Læs mere om fødselsdepression på Sundhedsstyrelsens hjemmeside
Hvis du vil vide mere
De første 2-10 dage efter fødslen kan mor have store følelsesmæssige udsving, som skyldes hormonelle påvirkninger. Det kan være reaktioner som gråd, rastløshed, irritabilitet, overvældelse og lykkefølelse. Oftest vil denne form for reaktion forsvinde lige så pludseligt, som den opstod. Det behøver altså ikke at være tegn på, at der følger en mere alvorlig reaktion i kølvandet.
Vær opmærksom, hvis reaktionen strækker sig ud over 14 dage. Gravide og nye forældre er særligt psykisk sårbare, og har derfor øget risiko for at få en fødselsdepression.
Cirka 10 % af alle mødre oplever en mere alvorlig reaktion i løbet af graviditeten eller efter fødslen, mens cirka 7 % af fædrene udvikler en fødselsdepression.
Symptomerne hos mænd og kvinder er ofte forskellige.