Ejendomsregistrering
Ejendomsregistrering er data omhandlende din grund og ejerskab - samt grundskyldsforhold frem til 31. december 2023.
Har du ikke MitID, eller har du brug for hjælp til selvbetjening, så kontakt Ejendomsregister.
Skatteforvaltningen overtog boligskatteopkrævningen den 1. januar 2024
Med de nye skatteregler bliver hele din boligskatteopkrævning samlet i staten. Det betyder, at du betaler grundskylden løbende via årsopgørelsen i stedet for at få en opkrævning fra kommunen. Det er ikke en ny skat – bare en ny måde at betale den på.
Læs mere om de nye boligskatteregler på vurderingsportalen.dk
Hvis du vil vide mere
Hvorfor har jeg modtaget ejendomsskattebilletter for 2021-2022-2023?
Din ejendomsskat for skatteårene 2021-2022-2023, har været opkrævet på baggrund af de foreløbige vurderinger fra Vurderingsstyrelsen. Din ejendomsskat er nu blevet efterreguleret, da du har modtaget en endelig vurdering fra Vurderingsstyrelsen på din ejendom.
Det vil sige, at du enten skal have penge tilbage, vil blive efter opkrævet, eller at din ejendomsskat nu ses som endelig uden regulering.
Hvordan ser jeg, om jeg skal have penge tilbage, efteropkræves, får en større indefrosset grundskyld eller det ikke har en økonomisk påvirkning?
Kort sagt: Hvis du har en 3. rate med et beløb på, betyder det, at der vil komme en opkrævning til dig – hvis du ikke har en 3. rate eller den står i 0 kr., vil du enten få penge tilbage, have fået en større indefrosset grundskyld, eller også har det ingen økonomisk betydning har for dig.
En uddybende forklaring kan ses her:
- Hvis du tager de tre originale ejendomsskattebilletter for 2021-2022-2023 og sammenligner med de nye, skulle du gerne kunne se en forskel på grundskylden.
- Hvis du får penge tilbage, vil der på ejendomsskattebilletten stå ”Udbetaling via nem-konto” midt på siden, efterfulgt af et beløb. Derudover vil der også være en angivelse af ”Rentegodtgørelse”, dette er godtgørelse for den tid kommunen har haft beløbet stående.
- Hvis der skal efteropkræves, vil der på ejendomsskattebilletten være en angivelse af en 3. rate 2024 – udfor den 3. rate vil der stå et beløb. Dette beløb vil blive opkrævet ved dig, der er ejer af ejendommen.
- Hvis din indefrosset grundskyld stiger, vil du kunne se det ved at sammenligne din tidligere ejendomsskattebillet for det givne år – derudover vil der være en 3. rate i bunden af billetten, dog vil der stå et ratebeløb på 0 kr.
Hvis der ikke bliver efterreguleret, men du stadig har modtaget nye ejendomsskattebilletter – vil du kunne se de nye vurderinger under adressen og matrikelnummeret øverst på siden. Her vil din endelige ”Ejendomsværdi” og ”Grundværdi” stå angivet. Disse værdier kan godt være steget uden det behøver have en økonomisk betydning, da grundskylden beregnes af den laveste værdi af ”Grundværdien” og ”Skattegrundlaget”. Dette betyder at grundværdien godt kan være steget, men skattegrundlaget er det samme som før, hvilket betyder ejendomsskatten ikke har ændret sig.
Hvad hvis jeg ikke har ejet ejendommen i hele perioden?
Det er besluttet i Lov om kommunal ejendomsskat §27 stk. 4, at efterreguleringen sendes til nuværende ejer. Det vil sige, at selvom du ikke har ejet ejendommen i hele perioden, vil det være dig, der ejer ejendommen i dag, der vil opleve at modtage efterreguleringen af ejendomsskatten.
” Stk. 4. En eventuel difference mellem den foreløbige beregning, jf. stk. 2 eller 3, og den endelige beregning fordeles på årets øvrige rater. Er den endelige beregning mindre end den opkrævede foreløbige rate, udbetales det overskydende beløb til ejendommens ejer, jf. § 29, stk. 1, senest den 1. juli i det pågældende år. Den skattepligtige har ved udbetaling efter denne dato krav på en rente i henhold til § 29, stk. 4. Er vurderingen efter stk. 2 og 3 ikke offentliggjort inden betalingen af den sidste rate, udsendes der særskilt opkrævning af eventuel manglende grundskyld med frist den første i den anden måned efter udsendelsen af opkrævningen.”
Hvordan betaler jeg efteropkrævningen af ejendomsskat – der er ikke noget indbetalingskort med?
Hvis du er tilmeldt PBS på din seneste opkrævning af rottebekæmpelse per 01.02.2024, vil efteropkrævningen trækkes automatisk over din PBS-aftale.
Hvis du ikke er tilmeldt PBS, vil du modtaget en opkrævning til indbetaling af beløbet.
Boligejere har tidligere oplevet at få stigningen af grundskylden (ejendomsskatten) indefrosset i årende 2018-2024. Det betyder, at en del af grundskylden ikke skal betales nu - men først ved opsigelse af det indefrosne grundskyldslån eller ved salg af ejendommen.
Indefrysningslånet er uden renter og gebyrer
Det beløb, der blev indefrosset i kommunen er lavet som et lån, som fordeles på alle ejere af ejendommen. Hvert år i januar modtager alle ejere en opgørelse, som viser det indefrosne beløb for hver af ejerne.
Indefrysningslånet skal indfries ved ejerskifte
Indefrysningslånet på grundskylden skal altid betales i forbindelse med ejerskifte. Opkrævningen udsendes automatisk cirka 10 dage efter opgørelsen er modtaget.
Opfylder din ejendom ikke Ejendomsværdiskatteloven § 4 stykke 1-10, eventuelt hvis ejendommen er nedrevet, vil du opleve at den indefrosne grundskyld forfalder til betaling. Det vil fremgå af opgørelsen, du modtager, hvorvidt den indefrosne grundskyld er opsagt som følge af dette.
Framelding af indefrosset grundskyld
Du kan framelde den indefrosne grundskyld i kommunen via Borger.dk.
Læs om fra- og tilmelding af indefrosset grundskyld på hjemmesiden borger.dk
Hvis du ikke har MitID, kan du kontakte os og få en frameldingsblanket, som sendes med posten.
Efter framelding
Hvis du framelder dig ordningen, skal du betale det samlede indefrosne beløb i kommunen. Det er alene din personlige andel af indefrysningen på ejendommen, der frameldes. Det vil sige, at eventuelle andre ejere selv skal afmelde sig ordningen, hvis de ønsker det.
Du kan ikke fortryde dit valg om framelding. Alle girokort, der modtages i forbindelse med framelding af indefrysningslånet, skal indbetales.
Ved framelding forfalder lånet til betaling 10 dage efter frameldingsdatoen og sidste rettidig betalingsdag er 20 dage efter forfaldsdagen.
Indbetalingskort sendes cirka 10 dage efter opgørelsen er modtaget til din digitale postkasse. Hvis du er fritaget for digital post, vil du modtage indbetalingskortet med posten.
Ejerforhold
Som ejer af fast ejendom, er det vigtigt at gøre opmærksom på, hvis der er uoverensstemmelser imellem det tinglyste ejerskab og ejerskabet registeret i de offentlige systemer.
Det vil sige, hvis du som boligejer oplever, at ejerforholdet ikke står korrekt på for eksempel din forskudsopgørelse i SKAT eller lignende, skal du kontakte os og få rettet oplysningerne, så de stemmer overens med tingbogen/skødet.
Uskiftet bo
Sidder du i uskiftet bo, får vi ikke automatisk besked. Det er derfor nødvendigt at fremsende en skifteretsattest på det uskiftede bo. Dette kan gøres via kontaktoplysninger nederst på siden.
Administratorforhold
Hvis du administrerer en ejendom, ejerforening eller grundejerforening, er det vigtigt at administratorforholdet stemmer overens med de faktiske forhold. Disse oplysninger kan rettes ved at kontakte os.
Hvis en ejerforening eller grundejerforening har et selvstændigt CVR-nummer, skal administrator opdateres hos Virk, som automatisk opdateres i de offentlige systemer.
Har man en ejerforening, grundejerforening eller lignende, som ikke har et CVR-nummer, kan det oprettes via Virk ved at registrere en frivillig forening.
Spørgsmål vedrørende rykkerbreve, restancer, renter med mere skal ske til Opkrævningskontoret.
Boligejere får besked om grundskylden for 2021-23
Fra april 2024 får mange boligejere nye ændrede ejendomsskattebilletter for skatteårene 2021-23.
Grundskyld på et foreløbigt grundlag
Da grundskylden for 2021, 2022 og 2023 blev beregnet, var 2020-vurderingen for ejerboliger endnu ikke klar. Derfor er grundskylden for disse år i første omgang blevet på et midlertidigt grundlag. Nu udsender vurderingsmyndighederne løbende de nye vurderinger per 1. januar 2020 til boligejerne. På den baggrund beregnes den endelige skat på baggrund af 2020-vurderingen af kommunen og grundskylden for 2021, 2022 og 2023 efterreguleres.
Efterregulering af grundskyld: Ny ejendomsskattebillet fra kommunen
Når vi har beregnet den endelige grundskyld på baggrund af 2020-vurderingen, sender vi en ny ejendomsskattebillet for hvert af skatteårene 2021-23. Til og med 2023 var der skatteloft på grundskylden, der begrænser, hvor meget den kan stige hvert år. Da langt de fleste boligejere er tilmeldt indefrysningsordningen for grundskyld, vil eventuelle stigninger også typisk blive indefrosset, så du først skal betale, når du sælger boligen. Det betyder, at 2020-vurderingen får begrænset økonomisk betydning for de fleste boligejere.
Har du købt eller solgt for nylig - vær opmærksom, når grundskylden bliver efterreguleret
Det er den aktuelle ejer, der får en eventuel opkrævning eller penge tilbage, når vi efterregulerer grundskylden for 2021-23 på baggrund af 2020-vurderingen. Vi opfordrer til, at du tjekker købsaftalen, hvis du er ny ejer og har fået en opkrævning fra os på grundskyld for en periode, hvor den tidligere ejer ejede ejendommen. Det samme gælder tidligere ejer, hvis vi har udbetalt overskydende grundskyld til den nye ejer.