Ændringer i BBR
Bygnings- og Boligregistret (BBR) indeholder oplysninger om Danmarks grunde, bygninger, tekniske anlæg og private boliger. Som ejer har du ansvar for at følge op på, om BBR-oplysningerne for din ejendom er korrekte.
Har du ikke MitID, eller har du brug for hjælp til selvbetjening, så kontakt BBR-myndigheden.
Indberetning i BBR
Du er som ejer forpligtet til at indberette de korrekte BBR-oplysninger til kommunen, hver gang du foretager ændringer på din ejendom.
Hvis du ikke får oplyst ændringer til din BBR, kan det have konsekvenser. Du få for eksempel få problemer med at optage lån ved banker og realkreditforeninger, det kan påvirke dine forsikringsmuligheder, og ejendomsvurderingen vil blive beregnet ud fra et forkert grundlag.
Tinglyst ejer eller ejers repræsentant (for eksempel ejendomsmægler eller advokat) kan lave ændringer i BBR. Anden relation til tinglyst ejer kan med fuldmagt også ændre i BBR. Kommunen kan foretage uopfordrede ændringer på baggrund af fundne datafejl i forbindelse med kontroller, udstedte tilladelser med videre.
Hvis du vil vide mere
Drejer din henvendelse sig om sekundær bebyggelse på din grund - for eksempel carport, udhus, garage, skur - kræver disse i nogle tilfælde byggetilladelse. I andre tilfælde kan de ændres i BBR uden byggetilladelse.
Læs mere i Bygningsreglementets vejledning vedrørende sekundær bebyggelse
Vurderer du, at ændringen kan foretages i BBR uden byggetilladelse, skal vi have følgende oplysninger af dig:
- Areal/m2 (udvendige mål)
- Opførelsesår
- Materialer (tag og ydervæg)
- Situationsplan/beliggenhedsplan hvor bygningen er tegnet på med angivelse af afstand til skel
- Bygningens højde i skelbræmmen
- Længde i skelbræmmen
- Oplyse om der er installeret døre/vinduer i den side, der vender mod skel, mod nabo eller mod sti
Vær opmærksom på at det er dig som ejer, der er ansvarlig i forhold til at bygge- og planloven bliver overholdt.
Ændringen skal meddeles skriftligt. Du kan skrive sikkert via link nedenfor.
Er der uoverensstemmelse imellem BBR og de faktiske forhold som følge af tidligere fejlopmålinger eller tilsvarende, skal du medsende en skitsetegning med nye mål.
Ændringen skal meddeles skriftligt. Du kan skrive sikkert via link nedenfor.
Hvorfor er ejerlejlighedens boligareal oplyst større i BBR?
I BBR består din ejerlejligheds boligareal af to arealer; boligareal + en andel i fælles adgangsareal.
Det vil sige, at hvis du har adgang fra for eksempel et trapperum, vil en del af dette areal blive tillagt ”BBR-boligareal” for din ejerlejlighed.
Dette princip er bestemt af Vurderingsstyrelsen og fremgår af Vurderingsstyrelsens BBR-instruks.
Se instruks 5.1.2 Arealbegreberne på enhedsniveau på Vurderingsstyrelsens hjemmeside.
Ejerlejlighedsfortegnelse og BBR
Din ejerlejligheds tinglyste boligareal og BBR-boligareal er ikke nødvendigvis ens. Adgangsarealet fremgår som udgangspunkt ikke af ejerlejlighedsfortegnelsen. Øvrige arealer der tilhører ejerlejligheden, som fremgår af tingbogen, for eksempel kælderrum eller loftsrum, indgår ligeledes ikke i arealligningen i BBR, men fremgår i stedet under ”Bemærkninger for enheden”.
BBR-arealer på ejerlejligheder
Såfremt arealerne i BBR ikke stemmer med de faktiske forhold, er det ejers eget ansvar at få opmålt og oplyst korrekte arealer til indberetning i BBR. Her henvises til principperne for opmåling af arealer i Vurderingsstyrelsens BBR-instruks.
Ejerlejlighedsfortegnelse
Såfremt arealet i ejerlejlighedsfortegnelsen eller ejerlejlighedskortet ikke stemmer overens med de faktiske forhold, kan et landinspektørfirma foretage en ny opmåling, som efterfølgende skal tinglyses som en ny ejerlejlighedsfortegnelse på ejendommen.
Til-/ombygningsår
Til-/ombygningsår er en oplysning som er registreret på bygningsniveau i BBR. Det vil sige, at man ikke kan registrere et til-/ombygningsår for en specifik ejerlejlighed i BBR. Såfremt til-/ombygningsåret på bygningen ønskes ændret, er det ejerforeningen der skal tage kontakt til BBR-myndigheden.
Ved ændringer af energioplysninger på bygninger skal du være opmærksom på, at hvis du skifter fra opvarmning ved egen centralvarmeinstallation opvarmet med flydende brændsel, skal du sikre dig, at du får registreret, at din olietank ikke er i brug, eller at den er fjernet.
Har du ændringer til øvrige arealer, ændring af materiale eller øvrige oplysninger i BBR, skal du henvende dig skriftligt til BBR-myndigheden. Du kan skrive sikkert via link nedenfor.
Vi vil ud fra dine oplysninger og kommunens byggesagsarkiv vurdere, om ændringerne kan foretages uden byggesagsbehandling.
Kontakt
BBR-myndigheden
Stigsborg Brygge 5 9400 NørresundbyRing til os
99 82 82 03Skriv til os
Det med småt
Som udgangspunkt behandles alle henvendelser til BBR-myndigheden inden for 10 arbejdsdage.
Der er i øjeblikket øget sagsbehandlingstid ved BBR-myndigheden.
På grund af et stigende antal henvendelser fra borgere i forbindelse med Vurderingsstyrelsens udsendelse af informationsbreve om BBR-data i forhold til den kommende ejendomsvurdering, kan vi på nuværende tidspunkt ikke nå at få ekspederet sagerne inden for 10 arbejdsdage.