Pædagogisk konsulent Rie
Det betyder meget for mig at møde personalet med samme værdisæt og forståelse, som vi gerne vil have dem til at møde borgerne.
Hvad er du ansat som, og hvad laver du?
Jeg er ansat som pædagogisk konsulent og VISO-specialist i Udviklingscenter Aalborg/VAMiS inden for det specialiserede pædagogiske område. Mine opgaver er foruden VISO-rådgivning, supervision, sparring, samtaleforløb, undervisning og formidling internt i kommunen, såvel som eksternt.
Hvilken målgruppe arbejder du med?
Voksne mennesker med udviklingshandicap og lignende kognitive vanskeligheder samt komplekse problemstillinger. Det kan være misbrug, psykiatri, domfældte, traumer, og det er det felt, jeg sidder mest med, men især med misbrugsdelen. Det er en bred målgruppe med forskelligartede funktionsniveauer og problemstillinger fra sag til sag.
Hvad kan du godt lide ved at arbejde med den her målgruppe?
Fordi målgruppen er så bred, er variationen det også – og det gør det spændende at arbejde med, fordi jeg tilegner mig viden om meget forskelligt. Samtidigt er det også kompleksiteten i målgruppen, når flere forskellige problemstillinger spiller ind på hinanden.
Er du specialiseret inden for noget?
VAMiS er et særligt tilbud, og som konsulent har jeg måske lidt en niche-viden, fordi jeg har siddet med opgaverne og målgruppens komplekse udfordringer længe, og på den måde kan jeg bruges i specialistsammenhænge. Jeg tager afsæt i min diplomuddannelse i neuropsykologi og neuropædagogik, samt en supervisoruddannelse med udgangspunkt heri.
Hvad er det bedste ved dit job?
At jeg får lov til at bruge min viden, men også at jeg får noget med tilbage hver gang. Jeg bliver lige så klog, som det jeg byder ind med. Jeg er i et miljø med meget høj faglighed og med mulighed for god sparring, fordi det er forskelligt, hvad vi kommer med. Derfor er der også rig mulighed for hjælp at hente, men også en ivrighed på at lære mere og blive bedre.
Hvad er det mest spændende ved dit arbejdsområde?
De faglige udfordringer. Der er både store og små opgaver, der er meget forskellige, og derfor er årene aldrig ens. Det sætter krav til, at vi hele tiden bliver dygtigere på flere områder, fordi det kalder på viden om meget forskelligt. Jeg kan godt lide at formidle og undervise personale, og få viden og forståelse ud over scenekanten, så det kan leve.
Hvad er du mest stolt af ved dit fag og dit arbejde?
Vi er utroligt dygtige til at løse kompleksiteter med vores forskellige fagligheder. Samtidigt formår vi at sætte barren det korrekte sted, så borgeren oplever succes, og på den måde oplever personalet det også. Jeg er også stolt af, at det er lykkedes at bringe borgerperspektivet og faglig viden ind i praksis, samtidigt med jeg anerkender, at det kan være udfordrende for personalet at arbejde inden for de pædagogiske rammer og de høje følelsesmæssige krav opgaverne ofte indebærer.
Hvad er det bedste ved din arbejdsplads?
Høj faglighed, høj humor. Det er en utrolig arbejdsplads med mange samarbejdsflader rundt om. Vi er et lille sted på mange måder, og kommer til at kende hinanden godt, fordi vi også deler kontorer, opgaver og faglighed.
Hvorfor har du valgt den uddannelse, du har?
Jeg mødte en, der læste til pædagog, og så var det faktisk ikke mere bevidst målrettet og jeg var egentlig heller ikke specifikt målrettet efter, at jeg skulle specialisere mig inden for netop dette felt. Den specialisering, jeg har nu, handler også om, at det er den indgang, jeg haft i mit arbejdsliv, og samtidigt er opgaverne komplekse, og kræver en del af løse, og det er meget interessant.
Hvilke udfordringer kan der være i det her job?
Det der er fedt, kan sommetider også være det, der er udfordrende, da der ofte ikke er en hurtig løsning på borgerens eller medarbejdernes udfordringer. Det kan i feltet opleves, at der kan være begrænsninger i forhold til at skabe de helt optimale pædagogiske rammer for borgeren, hvor vi kunne ønske, ”at vi kan køre en Ferrari”, men nogle gange er virkeligheden ”en mindre Fiat Punto”. Derfor er det nyttigt at tænke ind i de rammer, der allerede er.
Det er vigtigt for mig at møde medarbejderne ydmygt og anerkendende ud fra det ståsted de har og forsøge at byde ind med det, jeg føler jeg kan bidrage med, som kan være nyttig hjælp for dem.