Bibliotekar Mathias
Som bibliotekar består min dagligdag på Aalborg Bibliotekerne i høj grad af at betjene borgere. Vi gør en dyd ud af at være et sted, hvor folk tør gå hen ved at møde dem med imødekommenhed og hjælpsomhed.
Hvad er du ansat som?
Jeg er bibliotekar på Aalborg Bibliotekerne. Tre af ugens dage er jeg på Vejgaard Bibliotek, og de resterende dage er jeg som regel på Hovedbiblioteket. I min dagligdag håndterer jeg reservationer og sørger for et godt værtsskab ved at være den hjælpende hånd, som gæsterne på biblioteket har brug for. Derudover står jeg for børneaktiviteter på lokalbibliotekerne og indkøb af musik og noder til vores samling.
Hvad er det bedste ved dit job?
Det synes jeg i høj grad er mødet med borgere. Den kontinuitet, der er i at kunne følge dem i deres hverdag. Vejgaard er en by i byen. Alligevel kommer rigtig mange langsvejs fra, hvis de ikke kan nå Bogbussen den uge - eller gerne vil kunne parkere tæt på.
Derudover kan vi på tværs af organisationen prøve rigtig mange ting af. I min berøringsflade er det dels det lokale, og dels aktiviteter som børnearrangementer og indkøb af musik.
Hvad er du mest stolt af ved dit arbejde/dit fag?
Det er gået op for mig, at vi er et demokratisk mødested. Et sted uden autoritet, hvor alle kan føle sig velkomne. Fordi Vejgaard Bibliotek har en familieprofil, skal vores materiale hovedsageligt henvende sig til familier. Men selvfølgelig er alle velkomne til at komme og låne en bog eller bruge huset i det hele taget. Vi skal blot have for øje, at det skal være et sted, hvor familien kan være sammen. Der skal – helt stereotypt set – være krimier til fædrene og strikkebøger samt kærlighedsromaner til mødrene.
I går havde vi en 75-årig forbi. Det ved jeg, fordi hun skulle printe 42 invitationer til sin fødselsdag. Hun havde ikke været på biblioteket i 20 år. Så fortalte jeg hende om vores IT-Café. Det ville hun helt sikkert gerne bruge. Hun virkede imponeret over, hvad vi kunne på biblioteket. Og jeg tror, at hun kommer igen.
Hvad er det bedste ved din arbejdsplads?
Det er det tværfaglige. At vi har så mange forskellige grænseflader. Nogle er dybt inde i katalogiseringen og fjernlån. Andre er meget inde i børnearrangementer eller sprogstart, hvor vi tager ud i daginstitutionerne med sprogstartsæt, der skal styrke sprogindsatsen. Vi har mange succeshistorier. Vi har læsehunde - og læsefamilieposer med fire bøger i til at låne med hjem. En til far, en til mor og et par stykker til børnene. Emnerne er mange: Skov, sociale medier eller penge. Vi har senest udvidet paletten med sprogrygsække, som er målrettet de allermindste børn.
Hvad er vigtigt for dig i dit arbejde?
Det er at kunne mærke, at vi gør en forskel for de gæster, der kommer på biblioteket.
Jeg kan godt lide at have hands-on. At give gæsterne en anderledes litterær oplevelse, hvis jeg tænker, at vi godt at skubbe lidt på. Vi har fået meget mere fokus på tilgængeligheden, hvordan læserne kan orientere sig igennem biblioteket for eksempel ved hjælp af ikoner. Biblioteket kan virke meget fjendtligt, hvis ikke vi tager imod de grupper. Det skal det ikke.
Vi skal være et sted, hvor folk tør at gå hen.
Det bedste ved min dag er i høj grad er mødet med borgere. Den kontinuitet, der er i at kunne følge dem i deres hverdag. Og så det tværfaglige. At vi har så mange forskellige grænseflader.