Afgørelse
Forskrift om udskiftning eller nedlæggelse af ældre brændeovne og pejseindsatser i områder med kollektiv varmeforsyning
Afgørelse om at der ikke skal udarbejdes en miljøkonsekvensrapport (VVM) for forskrift om udskiftning eller nedlæggelse af ældre brændeovne og pejseindsatser i områder med kollektiv varmeforsyning i Aalborg Kommune, samt offentlig høring af forskriften
Ældre brændeovne udleder op til fem gange så mange partikler som nye brændeovne. Klima- og Miljøudvalget besluttede derfor den 25. juni 2024, at Aalborg Kommune skulle følge muligheden i en ny bekendtgørelse fra Miljøministeriet for en lokal indsats mod partikelforurening fra brændeovne og pejseindsatser.
Aalborg Kommunes Klima- og Miljøudvalg besluttede på udvalgsmødet den 12. november 2024, at et forslag til forskrift om udskiftning eller nedlæggelse af ældre brændeovne og pejseindsatser i områder med kollektiv varmeforsyning sendes i offentlig høring.
Hvem er omfattet
Brændeovne og pejseindsatser, som er ældre end 1. juni 2008, skal udskiftes eller nedlægges i områder, hvor der er mulighed for at blive tilsluttet kollektiv varmeforsyning, dvs. naturgas eller fjernvarme.
Skæringsdatoen 1. juni 2008 for hvornår en brændeovn betegnes som ældre er valgt af Miljøministeriet, fordi der på det tidspunkt blev indført bindende krav til udledning af partikler fra brændeovne. Alle ovne produceret efter 1. juni 2008 lever som minimum op til dette krav og har en prøvningsattest, som dokumenterer ovnens miljøeffekt. De berørte ejere har 12 måneder til at opfylde kravet om udskiftning eller nedlæggelse, efter den endelige forskrift træder i kraft. I særlige tilfælde kan der efter ansøgning meddeles dispensation i op til 12 måneder yderligere.
Forslagets retsvirkning for borgere og virksomheder
Berørte ejere kan efterleve kravene ved enten at udskifte brændeovn eller pejseindsats, som er installeret før 1. juni 2008, eller ved at nedlægge ildstedet. Alderen på en brændeovn fremgår af købskvittering med prøvningsattest og af mærkat bag på brændeovnen. Udgiften til en ny brændeovn er typisk i spændet 5.000 - 20.000 kr. I de beregninger, som Miljøministeriet har foretaget, er anvendt en gennemsnitspris på 11.500 kr. pr. brændeovn inkl. transport og montering. Omkostningen til evt. lukning af ildstedet forventes at være gennemsnitligt 5.000 kr. Disse omkostninger vil være pålagt ejeren. Overtrædelse af forskriften vil kunne medføre politianmeldelse og bødestraf.
Vejledende kort, som viser de områder i kommunen, hvor forskriften finder anvendelse
Aalborg Kommune anvender webkortet på Plan- og Landdistriktsstyrelsens som vejledende kort, da forsyningsområderne altid vil være opdateret. Kortet illustrerer de områder, hvor forskriften finder anvendelse. På kortet kan du søge på din adresse eller matrikel og se, om der er fjernvarme i området, og om din brændeovn eller pejseindsats dermed er omfattet af forskriften. I feltet ”Søgning” øverst i skærmbillede fremsøges adresse eller matrikel. I venstre side af skærmbilledet vælges temaet ”Varmeforsyning vedtaget” og derefter ”Forsyningsområder vedtaget”.
Link til webkort: kort.plandata.dk.
Yderligere information om forskriften kan indhentes
Miljøstyrelsens vejledning til forskriften (FAQ) kan ses her: FAQ om bekendtgørelse om kommunale forskrifter for ældre fyringsanlæg - Brændefyringsportalen.
Miljøministeriets bekendtgørelse om kommunale forskrifter om udskiftning eller nedlæggelse af ældre brændeovne og pejseindsatser i områder med kollektiv varmeforsyning nr. 640 af 24. maj 2023 kan ses her: Bekendtgørelse om kommunale forskrifter om udskiftning eller nedlæggelse af ældre brændeovne og pejseindsatse i områder med kollektiv varmeforsyning.
Miljøvurdering
Forskriften er omfattet af § 2, stk. 1, nr. 1 og § 8, stk. 2, nr. 2 i Lov om miljøvurdering af planer og programmer og af konkrete projekter (VVM) nr. 4 af 3. januar 2023.
For at danne et overblik over, om forskriften kan få en væsentlig indvirkning på miljøet, er der foretaget en miljøscreening i henhold til loven. Der er i forbindelse med meddelelse af ovenstående afgørelse ikke foretaget høring af berørte myndigheder, jf. lovens § 32. Berørt myndighed er, jf. lovens § 1, en myndighed, som på grund af dens specifikke miljøansvar eller lokale og regionale kompetencer kan forventes at blive berørt af planens, programmets eller projektets indvirkning på miljøet. Jævnfør § 31 i loven, er det Aalborg Kommune, Miljøs vurdering, at forskriften ikke berører andre myndigheder.
Miljøscreening
Samlet set vurderes det, at forskriften ikke vil have en
væsentlig negativ indvirkning på miljøet i lovens forstand. Der udarbejdes
derfor ikke en miljørapport i henhold til "Lov om miljøvurdering af planer
og programmer og af konkrete projekter (VVM)”.
I vurderingen er der lagt særligt
vægt på, at forskriften stiller vilkår, om at ældre brændeovne og
pejse-indsatser udskiftes eller nedlægges, og dermed i sig selv er med til at
begrænse miljøpåvirkningen af lokalområdet.
Hele afgørelsen om at der ikke skal udarbejdes en miljøkonsekvensrapport (VVM) for forskriften, samt miljøscreeningsskemaet er vedhæftet høringen.
Klagevejledning
Du skal være klageberettiget for at kunne klage, dvs. have en væsentlig retlig interesse i sagens udfald. Derudover kan du kun klage over retlige spørgsmål.
Kommunens afgørelse om, at der ikke skal udarbejdes en miljøkonsekvensrapport for forskriften, kan påklages til Miljø- og Fødevareklagenævnet, jf. § 48, stk. 1 og lov om miljøvurdering af planer og programmer og af konkrete projekter (VVM), og miljøbeskyttelseslovens §§ 91 og 93. Klager skal være indsendt senest 4 uger efter den dato, hvor afgørelsen er offentliggjort. Det vil sige at klager over denne afgørelse vil skulle være indsendt senest d. 17. februar 2025. Det koster et gebyr at klage. Læs mere om klageregler og gebyrer på www.naevneneshus.dk.
Klageportalen
Du sender klagen til Miljø- og Fødevareklagenævnet via Klageportalen. Efterfølgende kommunikation om klagen sker også gennem Klageportalen. Du kan finde Klageportalen via Miljø- og fødevareklagenævnet på www.naevneneshus.dk.
Hvis du er undtaget for digital selvbetjening og derfor ønsker at klage uden at bruge Klageportalen, skal du sende en begrundet anmodning til Aalborg Kommune, Miljø. Vi videresender herefter anmodningen til Miljø- og Fødevareklagenævnet, som træffer afgørelse om, hvorvidt din anmodning kan imødekommes.
Høring
Det er i perioden 20. januar 2025
til og med 20. februar 2025 muligt at komme med høringssvar til Forskrift om
udskiftning eller nedlæggelse af ældre brændeovne og pejseindsatser i områder
med kollektiv varmeforsyning.
Aalborg Kommunes afgørelse, om at
der ikke skal udarbejdes en miljøkonsekvensrapport (VVM), kan påklages Miljø-
og Fødevareklagenævnet se afsnittet om klagevejledning.
Videre proces:
Når forskriften har været i høring, vil Klima og Miljø tage stilling til høringssvarene. Derefter vil forskriften blive forelagt Klima- og Miljøudvalget samt Aalborg Byråd. Efter endelig vedtagelse forventer Klima og Miljø at kunne publicere forskriften på kommunens hjemmesiden i første halvdel af 2025. Forskriften træder i kraft, når den er publiceret på Aalborg Kommunes hjemmeside.
Informationer
Dokumentation & Tilladelser
Abonnér på Høringsportalen
Abonner på afgørelser, høringer og anden dialog og få direkte besked på mail, når der er nyt.