Skip til hoved indholdet

10 gode råd om projektudvikling

  • Titel: 10 gode råd
  • Vedtaget: 2023 i Landdistriktsgruppen.

Den gode idé

Den gode idé opfylder et umiddelbart behov. Hvorfor er idéen opstået, og hvordan opfyldes målgruppens behov bedst?


God organisering

Der bør altid være en tovholdergruppe med det samlede overblik. Hav mange forskellige kompetencer i denne. 

Overvej, hvor meget I kan løfte med frivillig arbejdskraft, og hvor I har brug for professionel hjælp.


Projektudvikling

Bliv skarpe på formål, målgruppe, forventet resultat med videre. Udarbejd en projektdrejebog, der indeholder projektbeskrivelse, tilladelser, budget og finansieringsplan, et overblik over puljer og fonde med mere. 


Regler og tilladelser

Start aldrig et projekt op, før tilladelser og økonomi er på plads. Mange puljer og fonde støtter ikke allerede opstartede projekter.


Puljer og fonde

Som oftest er der meget specifikke krav til ansøgninger ved puljer og fonde. Sørg for, at ansøgningen passer indenfor disse rammer ved tidligt at orientere jer herom. Sikre jer, at I opfylder kravene fra start. Mange sagsbehandlere vil også gerne komme med gode råd.


Finansiering af projektet

Tjen eller lån penge, søg puljer og fonde, søg sponsorater ved lokale virksomheder og/eller involver borgerne for eksempel ved salg af borgeraktier. Vær opmærksom på, at et projekt sjældent kan finansieres alene af fondsmidler. Læg selv de første penge – det viser engagement.


Projektets budget

Saml alle udgifter i et budget, og sørg for at dokumentere større udgifter med tilbud eller overslag fra leverandører. Benyt muligheden for at indsætte en udgiftspost til uforudsete udgifter på 10-15 % af de samlede udgifter. 


Engagér lokalsamfundet

Sørg for, at projektet forankres lokalt, og at dialogen til resten af landsbyens sikres. Det giver god mulighed for at få fat i personer, der besidder de evner, I mangler. Opbakning fra lokalområdet styrker projektet – også i forhold til finansiering. 


På med arbejdshandskerne

Saml alle, der har vist interesse for projektet, når finansiering, tilladelser med videre er i hus. Gør arbejdsdage til en lokal fest og husk at fejre milepælene.


Driftssikring, evaluering og regnskab

Sørg for at forsikre jeres nye investering, hvis der er tale om et anlægsprojekt. Gør regnskabet op, når alt er betalt. Vær opmærksom på eventuelle krav om, at regnskabet revideres af en registreret eller statsautoriseret revisor samt krav til afrapportering.


Hvor kan vi få hjælp

Hvis I har spørgsmål til denne guide, eller til projektudvikling generelt, er I altid velkomne til at kontakte 
Landdistriktsgruppen, Fritidsafdelingen og Kulturafdelingen i Sundhed og Kultur. Vi rådgiver gerne om projektudvikling, organisering, fundraising med videre. Hjælpen er gratis og uforpligtende.


Nyttige links


Kontakt os

Kontakt

Landdistriktsgruppen

Danmarksgade 17 9000 Aalborg

Ring til os

99 31 19 44

Skriv til os

Har du set...

Aalborg Kommune

Boulevarden 13
9000 Aalborg

CVR-nummer: 29189420

Let digital adgang